Set-24 DI For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Data  Interpretation Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)Click here
Directions (1-5): What value should come in the place of question mark in the given questions?
The number of students studying in various colleges from various faculties (number in thousands)

1. What is the difference between the total number of students from the faculty of Arts and Science from college C and total number of students from the faculty of Commerce and Science from college A?

2. The total number of students studying from college B (all faculties) is approximately what percent of the total number of students studying from college D (all faculties)?

3. Which of the college is the total number of students of arts, science and commerce the lowest?

4. What is the total number of students studying in all the college together?

5. What is the ratio of the students from the faculty of Science from college B and A together to the students from same faculty from college D and B?

Direction (6-10): Study the following information to give the answers of the following questions.


6. What is the ratio of number of girls in AMU to RGPV?

7. What is the total number of girls in SCOPE and RKDF together?

8. Total number of students in AMU, is approximately what per cent of the total number of students in RKDF?

9. What is the respective ratio of the number of boys in SCOPE to the number of boys in RKDF?

10. What is the average number of boys in RGPV and SCOPE?

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions (1-5): What value should come in the place of question mark in the given questions?
    The number of students studying in various colleges from various faculties (number in thousands)

    1. Question

    What is the difference between the total number of students from the faculty of Arts and Science from college C and total number of students from the faculty of Commerce and Science from college A?

    Ans:2
    Number of students from the faculty of Arts from college C=45000
    Number of students from the faculty of Science from college C=30000
    Total number of students from the faculty of Arts and Science from college C
    =45000+30000=75000
    Number of students from the faculty of Commerce from college A=35000
    Number of students from the faculty of Science from college A=40000
    Total number of students from the faculty of Arts and Science from college A
    =45000+30000=75000
    Difference=75000-75000=0
  • 2. Question

    Directions (1-5): What value should come in the place of question mark in the given questions?
    The number of students studying in various colleges from various faculties (number in thousands)

    The total number of students studying from college B (all faculties) is approximately what percent of the total number of students studying from college D (all faculties)?

    Ans:1
    Total number of students studying from college B (all faculties)
    =60000+50000+35000=145000
    Total number of students studying from college D (all faculties)
    =30000+50000+25000=105000
    Percentage=100*145000/105000=138 %(approx)
  • 3. Question

    Directions (1-5): What value should come in the place of question mark in the given questions?
    The number of students studying in various colleges from various faculties (number in thousands)

    Which of the college is the total number of students of arts, science and commerce the lowest?

    Ans:4
    Total number of students studying from college A (all faculties)
    =50000+40000+35000=125000
    Total number of students studying from college B (all faculties)
    =60000+50000+35000=145000
    Total number of students studying from college C (all faculties)
    =45000+30000+60000=135000
    Total number of students studying from college D (all faculties)
    =30000+50000+25000=105000
  • 4. Question

    Directions (1-5): What value should come in the place of question mark in the given questions?
    The number of students studying in various colleges from various faculties (number in thousands)

    What is the total number of students studying in all the college together?

    Ans:1
    Total number of students studying from college A (all faculties)
    =50000+40000+35000=125000
    Total number of students studying from college B (all faculties)
    =60000+50000+35000=145000
    Total number of students studying from college C (all faculties)
    =45000+30000+60000=135000
    Total number of students studying from college D (all faculties)
    =30000+50000+25000=105000
    Total=125000+145000+135000+105000=510000
  • 5. Question

    Directions (1-5): What value should come in the place of question mark in the given questions?
    The number of students studying in various colleges from various faculties (number in thousands)

    What is the ratio of the students from the faculty of Science from college B and A together to the students from same faculty from college D and B?

      Ans:4
    Total students from College B and A=40000 + 50000 = 90000
    Total students from College B and D=50000+50000 = 100000
    Ratio=90000: 100000 = 9: 10

    Direction (6-10): Study the following information to give the answers of the following questions.

    6. Question


    What is the ratio of number of girls in AMU to RGPV?

    Ans:1
    % of boys in AMU = 22.5% and that of in RGPV = 40%
    Number of girls in AMU = 77.5% of 1600 = 1240
    And RGPV together = 60% of 1500 = 900
    Required ratio = 1240:900 = 62:45
  • 7. Question

    Direction (6-10): Study the following information to give the answers of the following questions.


    What is the total number of girls in SCOPE and RKDF together?

    Ans:2
    % of boys in SCOPE = 32%
    Total number of girls in SCOPE = 68% * 1300 = 884
    % of boys in RKDF= 40%
    Total number of girls in RKDF = 2025 * 60% = 1215
    Required answer = 884 + 1215 = 2099
  • 8. Question

    Direction (6-10): Study the following information to give the answers of the following questions.

    Total number of students in AMU, is approximately what per cent of the total number of students in RKDF?

    Ans:1
    Total number of students in AMU = 1600
    Total number of students in RKDF = 2025
    Required % = (1600/2025)*100 = 79%
  • 9. Question

    Direction (6-10): Study the following information to give the answers of the following questions.


    What is the respective ratio of the number of boys in SCOPE to the number of boys in RKDF?

    Ans:4
    Required ratio = 32% of 1300: 40% of 2025
    = 208:405
  • 10. Question

    Direction (6-10): Study the following information to give the answers of the following questions.

    What is the average number of boys in RGPV and SCOPE?

    Ans:4
    Required average = (40% of 1500 + 32% of 1300) * 1/2
    = (600 + 416) * ½ = 1016/2 = 508

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.