Set-3 DI For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Data  Interpretation Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)Click here

Directions:(1-5) Refer to the table and answer the following questions:

1. If the number of male post graduate employees in company H is 1800, what percent of the female employees in that particular company are post graduate?

2. In which of the given companies is the percentage of women employees with respect to the total number of employees (both males and females) in that company the second lowest?

3. What is the ratio of the total number of male employees in companies B and H together to the total number of female employees in Companies C and D together?

4. What is the difference between the average number of post graduate employees in companies A, B and D together and the average number of post graduate employees in companies F, G and H?

5. Which of the given companies has the highest number of average employees per office?

Directions (6-10): The circle-graph given here shows the spending of a country on various sports during a particular year. Study the graph carefully and answer the questions given below it.

6. What percent of total spending is spent on Tennis?

7. How much percent more is spent on Hockey than that on Golf?

8. If the total amount spent on sports during the year be Rs. 1, 80,00,000 , the amount spent on Basketball exceeds on Tennis by:

9. How much percent less is spent on Football than that on Cricket?

10. If the total amount spent on sports during the year was Rs. 2 crores, the amount spent on Cricket and Hockey together was:

 

Check your Answers below:

 

  1. Directions:(1-5) Refer to the table and answer the following questions:

    1. Question

    If the number of male post graduate employees in company H is 1800, what percent of the female employees in that particular company are post graduate?

    Ans:1
    Number of Post graduate employees in Company H = 3360 *(80/100) = 2688
    Number of female post graduate employees in Company H = 2688 – 1800 = 888
    Required Percentage = (888 * 100)/1200 = 74%
  2. 2. Question

    Directions:(1-5) Refer to the table and answer the following questions:

    In which of the given companies is the percentage of women employees with respect to the total number of employees (both males and females) in that company the second lowest?

    Ans:4
    Company A : (7/12 )*100 = 58.33%
    Company B : (5/16 )*100 = 31.25%
    Company C : (11/21)*100 = 52.38%
    Company D : (2/5)*100 = 40%
    Company E : (6/13)*100 = 46.15%
    Company F : (21/41)*100 = 51.21%
    Company G : (7/15)*100 = 46.66%
    Company H : (5/14)*100 = 35.71%
  3. 3. Question

    Directions:(1-5) Refer to the table and answer the following questions:

    What is the ratio of the total number of male employees in companies B and H together to the total number of female employees in Companies C and D together?

    Ans:4
    = [2880 * (11/16)/ 2310 * (11/21) + 3360 * (9/14)/ 3575 * (2/5)] = (1980 + 2160)/(1210 + 1430) = 414/264 = 69:44
  4. 4. Question

    Directions:(1-5) Refer to the table and answer the following questions:

    What is the difference between the average number of post graduate employees in companies A, B and D together and the average number of post graduate employees in companies F, G and H?

    Ans:3
    Average number of post graduate employees in companies A, B and D = (1926 + 1872 + 2145)/3 = 5943/3 = 1981
    Average number of post graduate employees in companies F, G and H = (2091 + 2046 + 2688)/3 = 6875/3 = 2275
    Difference = 2275 – 1981 = 294
  5. 5. Question

    Directions:(1-5) Refer to the table and answer the following questions:

    Which of the given companies has the highest number of average employees per office?

    Ans:4
    Company A – 2568/16 = 160.5 ; Company B – 2880/18 = 160
    Company C – 2310/14 = 165 ; Company D – 3575/22 = 162.5
    Company E – 2054/13 = 158 ; Company F – 2788/17 = 164
    Company G – 3720/24 = 155 ; Company H – 3360/21 = 160

    Directions (6-10): The circle-graph given here shows the spending of a country on various sports during a particular year. Study the graph carefully and answer the questions given below it.

    6. Question


    What percent of total spending is spent on Tennis?

    Ans:1
    Percentage of money spend on Tennis = (45 / 360 x 100) % = 12 1/2 %
  6. 7. Question

    Directions (6-10): The circle-graph given here shows the spending of a country on various sports during a particular year. Study the graph carefully and answer the questions given below it.

    How much percent more is spent on Hockey than that on Golf?

    Ans:4
    Let the total spending on sports be Rs. x. Then,
    Amount spent on Golf = Rs. (36/360 * x) = Rs. x / 10
    Amount spent on Hockey = Rs (63/360 * x) = Rs. 7x / 40
    Difference = Rs. (7x/40 – x / 10) = Rs 3x / 40
    Therefore, required percentage = Rs. ((3x/40) / (x/10) x 100) % = 75%.
  7. 8. Question

    Directions (6-10): The circle-graph given here shows the spending of a country on various sports during a particular year. Study the graph carefully and answer the questions given below it.

    If the total amount spent on sports during the year be Rs. 1, 80,00,000 , the amount spent on Basketball exceeds on Tennis by:

    Ans:1
    Amount spent on Basketball exceeds that on Tennis by:
    = Rs. ((50 – 45) / 360 x 1,80,00,000) = Rs. 2,50,000.
  8. 9. Question

    Directions (6-10): The circle-graph given here shows the spending of a country on various sports during a particular year. Study the graph carefully and answer the questions given below it.

    How much percent less is spent on Football than that on Cricket?

    Ans:3
    Let the total spending on sports be Rs. x. Then,
    Amount spent on Cricket = Rs. (81/360 * x) = Rs. 9x/40
    Amount spent on Football = Rs. (54/360 * x) = Rs. 3x/20
    Difference = Rs. (9x/40 – 3x/20) = Rs. 3x /40
    Therefore, Required percentage = Rs. ((3x/40) / (9x/40) x 100)% = 33 1/3 %.
  9. 10. Question

    Directions (6-10): The circle-graph given here shows the spending of a country on various sports during a particular year. Study the graph carefully and answer the questions given below it.

    If the total amount spent on sports during the year was Rs. 2 crores, the amount spent on Cricket and Hockey together was:

    Ans:2
    Amount spent on Cricket and Hockey together
    = Rs. ((81 + 63) / 360 x 2) crores
    = Rs. 0.8 crores
    = Rs. 80,00,000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.