Set-19 Indian History (English)Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-19 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The famous vedic saying “war begins in the minds of men …..”is contained in the
1. Mundakopanishad
2. Mahabharata
3. Rig Veda
4. Atharva Veda

Ans:4

2.The philosophical essence, “The world is but God manifest and God is my own soul” may be traced to the
1. Vedas
2. Upanishadas
3. Puranas
4. Manusmriti

Ans:2

3.In the Rigveda the term Dasas and Dasyus refers to
1. robbers
2. tribals
3. non-Aryans
4. menials

Ans:3

4.The largest administrative division in the Vijayanagar empire was
1. Nadu
2. Mandalam
3. Rajya
4. Kottam

Ans:2

5.Guru Arjan Dev transferred the headquarters to
1. Agra
2. Amritsar
3. Karachi
4. Allahabad

Ans:2

6.Guru Gobind Singh was the son of
1. Tegh Bahadur
2. Arjan Dev
3. Har Gobind
4. Nanak

Ans:1

7.The lady Congress leader who went underground during the Quit India Movement was—
1. Sucheta Kripalani
2. Vijay Laxmi Pandit
3. Aruna Asaf Ali
4. Sarojini Naidu

Ans:3

8.Who of the following Prime Ministers sent Cripps Mission to India?
1. James Ramsay MacDonald
2. Stanley Baldwin
3. Neville Chamberlain
4. Winston Churchill

Ans:4

9.Who among the following were official Congress negotiators with Cripps Mission?
1. Mahatma Gandhi and Sardar Patel
2. Acharya J. B. Kripalani and C. RajagopalachaRri
3. Pandit Nehru and Maulana Azad
4. Dr. Rajendra Prasad and Rafi Ahmed Kidwai

Ans:3

10.Mahatma Gandhi’s remark, ‘A post-dated cheque on a crumbling bank’ is regarding the proposals of___
1. Simon Commission
2. Cripps Mission
3. Cabinet Mission
4. Wavells Plan

Ans:2

11.The local name of Mohenjodaro is:
1. Mound of Living
2. Mound of Survivor
3. Mound of Dead
4. Mound of Great

Ans:3

12.Codes of conduct of the Vedic Society are laid down in
1. Puranas
2. Vedas
3. Brahmanas
4. Smritis

Ans:4

13.Which one of the following pairs is not correctly matched?
1. Jahangir : William Hawkins
2. Akbar : Sir Thomas Roe
3. Shah Jahan : Travernier
4. Aurangzeb : Manucci

Ans:2

14.In the Mughal period the registers of the agricultural lands were maintained by
1. Kotwal
2. Qanungo
3. Amin
4. Krori

Ans:2

15.Who among the following did not attend the First Round Table Conference?
1. MK Gandhi
2. Sir Tej Bahadur Sapru
3. Dr Ambedkar
4. C V Chintaman

Ans:1

16.Provincial Autonomy was one of the important features of the Act of___
1. 1935
2. 1919
3. 1909
4. 1858

Ans:1

17. The Arthashastra was written by
1. Chanakya
2. Kalidasa
3. Harsha Vardhana
4. Vatsyayana

Ans:1

18.Who wrote the Panchatantra?
1. Vyasa
2. Vishnu Sharma
3. Valmiki
4. Yajnavalkya

Ans:2

19.Alexander defeated _________ in the battle of Hydaspes.
1. Porus
2. Chandragupta Maurya
3. Herakles
4. Eudemus

Ans:1

20.Which Freedom Fighter from Bengal died at the age of 18?
1. Khudiram Bose
2. Maulana Abul Kalam Azad
3. Chittaranjan Das
4. Raja Ram Mohan Roy

Ans:1