Set-1 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Study the following letter/number /symbol sequence and answer the questions following it. 


1. How many symbols are there in the series which are immediately preceded by a number and immediately followed by a letter?

2. If all the symbols are dropped from the series, which letter/number will be eleventh to the left of fifteenth letter/number from you left ?

3. If the position of the first and the sixteenth elements, the second and the seventeenth elements, and so on up to the eleventh and the twenty-sixth elements, are interchanged, which letter/number/ symbol will be seventh to the right of nineteenth letter/number/symbol from the right?

4. If the positions of the letters in the sequence are reoccupied by the letters themselves though after getting rearranged alphabetically from the left, which of the following will indicate the position of L in the new arrangement?

5. What is the total number of ‘the numbers immediately followed by a letter’ and ‘the symbols immediately following the letters’ together in the above sequence?

Directions:(6-10) These questions are based on the following arrangement:

D 5 4 I H * $ K E 3 L B @ A R M 1 6 F % J £ 2 7 C G 9

6. If the position of ten elements from the right end is reversed then which of the following will be the fifth to the right of the thirteenth from the right end?

7. Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

D 5 4 I H * $ K E 3 L B @ A R M 1 6 F % J £ 2 7 C G 9

8. How many such consonants are there in the above arrangements each of which is immediately preceded by a vowel and also immediately followed by another consonant?

D 5 4 I H * $ K E 3 L B @ A R M 1 6 F % J £ 2 7 C G 9

9. If all the digits are dropped from the above arrangement, which of the following will be the fourth to the left of the seventh from the right end?

D 5 4 I H * $ K E 3 L B @ A R M 1 6 F % J £ 2 7 C G 9

10. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is either immediately followed or immediately preceded by a consonant but not both?

D 5 4 I H * $ K E 3 L B @ A R M 1 6 F % J £ 2 7 C G 9

 

 

Check your Answers below:

  • Directions:(1-5) Study the following letter/number /symbol sequence and answer the questions following it. 


    1. Question
    How many symbols are there in the series which are immediately preceded by a number and immediately followed by a letter?
    Ans:3
    We have to look for number – symbol-letter sequence in the given series.
  • 2. Question
    If all the symbols are dropped from the series, which letter/number will be eleventh to the left of fifteenth letter/number from you left ?
    Ans:2
    11th element to the left of 15th element from the left ⇒ 4th element from the left after dropping all the Six symbols i.e. V.
  • 3. Question

    If the position of the first and the sixteenth elements, the second and the seventeenth elements, and so on up to the eleventh and the twenty-sixth elements, are interchanged, which letter/number/ symbol will be seventh to the right of nineteenth letter/number/symbol from the right?

    Ans:4
    7th to the right of 19th element from the right ⇒ 12th element from the right ⇒ (31-12) = 19th element from the left.
    Now, 19th element from the left will be replaced by the fourth element (from the left) in the original series. Hence the required element is ‘U’
  • 4. Question

    If the positions of the letters in the sequence are reoccupied by the letters themselves though after getting rearranged alphabetically from the left, which of the following will indicate the position of L in the new arrangement?

    Ans:4
    After rearranging the letters according to the questions, It is obvious that L is fourteenth element from the left and seventeenth from the right.
  • 5. Question

    What is the total number of ‘the numbers immediately followed by a letter’ and ‘the symbols immediately following the letters’ together in the above sequence?

    Ans:2
    We have to look for number-letter and letter-symbol sequences.
 Directions:(6-10) These questions are based on the following arrangement:

D 5 4 I H * $ K E 3 L B @ A R M 1 6 F % J £ 2 7 C G 9
 6. Question
 If the position of ten elements from the right end is reversed then which of the following will be the fifth to the right of the thirteenth from the right end?
D 5 4 I H * $ K E 3 L B @ A R M 1 6 F % J £ 2 7 C G 9
Ans:3
5th to the right of 13th element from the right end implies (13-5=) 8th element from the right end in the new series. Thus the required element is C.
  • 7. Question
    Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
    D 5 4 I H * $ K E 3 L B @ A R M 1 6 F % J £ 2 7 C G 9
    Ans:5
    In others, except (e) second and third elements of the group occupy adjacent positions in the series.
  • 8. Question
    How many such consonants are there in the above arrangements each of which is immediately preceded by a vowel and also immediately followed by another consonant?
    D 5 4 I H * $ K E 3 L B @ A R M 1 6 F % J £ 2 7 C G 9
    Ans:2
    We have to look for vowel – consonant – consonant combination. R is the only such consonant.
  • 9. Question
    If all the digits are dropped from the above arrangement, which of the following will be the fourth to the left of the seventh from the right end?
    D 5 4 I H * $ K E 3 L B @ A R M 1 6 F % J £ 2 7 C G 9
    Ans:1
    The fourth to the left of the seventh element from the right end implies (4 + 7 =11) eleventh element from right end. Hence the required element is B.
  • 10. Question
    How many such symbols are there in the above arrangement each of which is either immediately followed or immediately preceded by a consonant but not both?
    D 5 4 I H * $ K E 3 L B @ A R M 1 6 F % J £ 2 7 C G 9
    Ans:5
     We have to find symbol-consonant or consonant-symbol combination but not consonant-symbol-consonant combination in the given sequence. In the given series such symbols are *, $, @ and £.