Set-1 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Pick out the most effective word/words from the given word/s to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete in the context of the sentence.
1. I have given myself _______ the end of September to finish my research.

2. It is _______ that John did not hurt himself when he fell off his motorbike.

3. You must not look directly at the sun _______ the eclipse.

4. The mist was so thick, it was like walking _______ a cloud.

5. I told my friend that he could not catch a big fish _______ a small rod like the one he was carrying, but he insisted _______ trying.

Directions:(6-10) Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.

6. Adding to a growing body of research _______ cutting back on sweetened beverages it is now found that drinking _______ sugary drinks may help lower blood pressure.

7. The blame game for the air tragedy is already in full _______ with the authorities involved making attempts to _______ for themselves.

8. The actress, wearing a dark gray suit and open necked shirt, sat _______ the proceedings looking nervous throughout, occasionally frowning as her lawyer _______ with the judge.

9. It was an excellent social evening with people from all _______ of life getting a chance to let their hair _______.

10. There can be no denying the fact that in sports, star coaches have the_______ to get something extra out of their _______.

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) Pick out the most effective word/words from the given word/s to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete in the context of the sentence.
    1. I have given myself _______ the end of September to finish my research.

    Ans:2
    ‘Until’ here means up to the time or point.
  • 2. Question

    It is _______ that John did not hurt himself when he fell off his motorbike.

    Ans:2
    Only ‘fortunate’ fits in the blank. Rest of the options will make the sentence grammatically incorrect.
  • 3. Question

    You must not look directly at the sun _______ the eclipse.

    Ans:1
    ‘During’ here means throughout the entire time of occurrence.
  • 4. Question

    The mist was so thick, it was like walking _______ a cloud.

    Ans:4
    ‘Through’ is used as a function word to indicate movement within a large expanse.
  • 5. Question

    I told my friend that he could not catch a big fish _______ a small rod like the one he was carrying, but he insisted _______ trying.

    Ans:1
    ‘With’ here means through the help of. ‘Insisted’ takes the preposition ‘on’ after it.
  • Directions:(6-10) Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.
  • 6. Adding to a growing body of research _______ cutting back on sweetened beverages it is now found that drinking _______ sugary drinks may help lower blood pressure.
  • Ans:5
    Adding’ suggests that the two ideas stated in the sentence will not be contradicting. If the research supports cutting back on sweetened beverages then consuming less quantity of sugary drinks will help lower blood pressure and vice versa. Only option (5) supports this idea and hence is the correct answer.
  • 7. Question

    The blame game for the air tragedy is already in full _______ with the authorities involved making attempts to _______ for themselves.

    Ans:4
    The idiom ‘in full swing’ means at the highest level of activity or operation.’Cover for’ means to conceal someone’s errors.
  • 8. Question

    The actress, wearing a dark gray suit and open necked shirt, sat _______ the proceedings looking nervous throughout, occasionally frowning as her lawyer _______ with the judge.

    Ans:1
    You sit ‘through’ something. Also, a lawyer will speak with a judge and not argue with a judge.
  • 9. Question

    It was an excellent social evening with people from all _______ of life getting a chance to let their hair _______.

    Ans:4
    The idiom ‘to let your hair down’ means to relax and enjoy yourself without worrying what other people will think.
  • 10. Question

    There can be no denying the fact that in sports, star coaches have the_______ to get something extra out of their _______.

    Ans:2
    The second blank will not take ‘member’ or ‘house’. Therefore, options (3) and (4) are negated. Only ‘ability’ fits in the first blank, thereby making option (2) correct.