Set-1 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-1 General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Meter in a vehicle that calculates distance covered by the vehicle is called __________.
1. Speedometer
2. Odometer
3. Thermometer
4. TDS meter

Ans:2

2.What is the SI unit of pressure?
1. Newton
2. Weber
3. Pascal
4. Henry

Ans:3

3.The time taken by a pendulum to complete one oscillation is called its?
1. Maximum speed
2. Average speed
3. Time period
4. Time interval

Ans:3

4.If the weight of an object is 60 kgs, what will be its weight on the moon? (N=Newton)
1. 60N
2. 600N
3. 100N
4. 10N

Ans:4

5.The side mirrors of vehicles are of which type of mirrors?
1. Convex
2. Concave
3. Plane
4. Inverted

Ans:1

6.UV rays coming from Sun, majorly causes which cancer?
1. Lungs cancer
2. Liver cancer
3. Mouth cancer
4. Skin cancer

Ans:4

7.Which of the following is not a vector quantity?
1. Acceleration
2. Electric current
3. Force
4. Velocity

Ans:2

8.The phenomena of raising the outer edge of the curved roads, above the inner edge to provide necessary centripetal force to the vehicles to take a safe turn is called _____.
1. Banking of roads
2. Cornering of roads
3. Elevation of roads
4. Tempering of roads

Ans:1

9.For which of the following game, players must have the knowledge of Pascal’s law?
1. Climbing
2. Paragliding
3. Rafting
4. Scuba diving

Ans:4

10.What is the value of the Least Distance of Distinct vision (in cm) for a normal human being?
1. 2.5
2. 25
3. 58
4. 60

Ans:2

11.Who invented the Centigrade scale?
1. Anders Celsius
2. Daniel Gabriel Fahrenheit
3. William Thomson
4. Wright Brothers

Ans:1

12.On which principle does the hydraulic lift works?
1. Newton’s law
2. Pascal’s law
3. Archimedes’s law
4. Joule’s law

Ans:2

13.The coil wire in the electric room heater or electric cooking heater is called __________.
1. Circuit
2. Element
3. Filament
4. Cells

Ans:2

14. Energy in the form of heat is wasted when a machine is operated. This heat is generated due to ___________.
1. Burning
2. Friction
3. Combustion
4. Lubrication

Ans:2

15. The incident ray, the _________ at the point of incidence and the reflected ray all lie in the same plane.
1. Surface
2. Tangent
3. Normal
4. Angle of reflection

Ans:3

16.Seismometer was invented by –
1. Alexander Parkes
2. Luigi Palmieri
3. Alexey Pajitnov
4. Ransom Eli Olds

Ans:2

17.For every action, there is an equal and opposite reaction, is Newton’s
1. First law
2. Second law
3. Third law
4. Fourth law

Ans:3

18.Which among the following is false about displacement?
1. It can be positive, negative or zero
2. Displacement is never greater than Distance
3. Its SI unit is meter
4. It is always positive

Ans:4

19.An object at rest will remain at rest and an object in motion will remain in motion until and unless it is acted upon by an external force. This is Newton’s
1. First law
2. Second law
3. Third law
4. Fourth law

Ans:1

20.What will happen if an object is dropped from a height and there is no air resistance?
1. It will fall with a constant speed and acceleration
2. Its acceleration will increase
3. Both speed and acceleration will increase
4. Its speed will increase

Ans:4

Click here to download PDF