Set-1 Indian Economics (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019,SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-1 Indian Economics Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. An economic system combining private and state enterprise is called as _____
1. Market economy
2. Centrally planned economy
3. Private economy
4. Mixed economy

Ans:4

2.What was the main motive of Third Five Year Plan in India?
1. Rural development
2. Agriculture
3. Financial inclusion
4. Economic reform

Ans:2

3.When there is only one buyer and one seller of product, it is called _____ situation.
1. Public monopoly
2. Bilateral monopoly
3. Franchised monopoly
4. Monopsony

Ans:2

4.Which among the following is not an account under Balance of Payment (BOP)?
1. Current Account
2. Capital Account
3. Official Reserves Account
4. Financial accout

Ans:3

5.Who gave the ‘General Equilibrium Theory’?
1. J. M. Keynes
2. Leon Walras
3. David Ricardo
4. Adam Smith

Ans:2

6.What is the accepted average Calorie requirement for rural area in India?
1. 2100
2. 2200
3. 2300
4. 2400

Ans:4

7.At which rate, Reserve Bank of India borrows money from commercial banks?
1. Bank Rate
2. Repo Rate
3. Reverse Repo Rate
4. Statutory Liquidity Rate

Ans:3

8.Movement along the supply curve is known as ______ .
1. Contraction of supply
2. Expansion of supply
3. Increase in supply
4. Expansion and contraction of supply

Ans:4

9.Lowering of value of currency relative to a foreign reference currency is called _________.
1. Devaluation
2. Revaluation
3. Down valuation
4. Negative valuation

Ans:1

10.If demand curve for camping tents is D = 100000 – 17P and supply curve is S = 50000 + 8P, find the equilibrium Price?
1. Rs. 1000
2. Rs. 2000
3. Rs. 4000
4. Rs. 500

Ans:2

11.Fiscal policy in India is formulated by –
1. Reserve Bank of India
2. Planning Commission
3. Finance Ministry
4. SEBI

Ans:3

12.What is MUDRA?
1. Development and Refinance Agency
2. Scheme for Agricultural Insurance
3. New Planet Discovered
4. Development and Regulatory Authority for Urban Township

Ans:1

13.Lorenz curve shows
1. Inflation
2. Unemployment
3. Income distribution
4. Poverty

Ans:3

14.Who takes the decision regarding the savings and loan activities in a Self Help Group (SHG)?
1. Private Bank
2. Reserve Bank of India
3. Members of Group
4. Non Government Organizations

Ans:3

15.”World Economic Outlook” report is published by which of the following ?
1. IMF
2. World Bank
3. RBI
4. UNCTAD

Ans:1

16.The rate of tax increase as the amount of the tax base increases is called?
1. Proportional tax
2. Progressive tax
3. Regressive tax
4. Degressive tax

Ans:2

17.HDI is an aggregate measure of progress in which of the three dimensions?
1. Health, Education, Income
2. Food Security, Employment, Income
3. Agriculture, Industry, Services
4. Height, Weight, Colour

Ans:1

18.The operational period of 12th Five Year Plan is –
1. 2007-12
2. 2012-17
3. 2015-20
4. 2005-10

Ans:2

19.In which of the following States India’s first Green Rail Corridor was launched in –
1. Karnataka
2. Maharashtra
3. Himachal Pradesh
4. Tamil Nadu

Ans:4

20.Which place is said to be the Manchester of South India?
1. Coimbatore
2. Salem
3. Thanjavur
4. Madurai

Ans:1