Set-1 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-1 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

]1.Which Fundamental Right in the Indian Constitution prohibits trafficking, forced labour, and children working under 14 years of age?
1. Right to Equality
2. Right to Freedom
3. Right against Exploitation
4. Right to Freedom of Religion

Ans:3

2. In which year was Nationalist Congress Party (NCP) founded?
1. 1949
2. 1999
3. 1972
4. 1997

Ans:2

3.Which Fundamental Right in the Indian Constitution states that every person has the right to practice, profess and propagate the religion of their choice.
1. Right to Equality
2. Right to Freedom
3. Right against Exploitation
4. Right to Freedom of Religion

Ans:4

4.Whose recommendation is mandatory to impeach the President of India from his office before the completion of his/her term?
1. The Prime Minister
2. The Speaker of the Lok Sabha
3. The Chief Justice of India
4. Two houses of the parliament

Ans:4

5.Fundamental duties are mentioned in which of the following part of Indian Constitution?
1. Part II
2. Part III
3. Part V
4. Part IV A

Ans:4

6.What is the minimum age for becoming a Governor of state in India?
1. 30 years
2. 25 years
3. 35 years
4. 45 years

Ans:3

7.Which of the following is a feature of federal Government?
1. Supremacy of Parliament
2. Supremacy of Judiciary
3. Division of powers between federal and state Government
4. Single citizenship

Ans:3

8.Under which article, President of India can proclaim financial emergency?
1. Article 32
2. Article 349
3. Article 360
4. Article 355

Ans:3

9. “Forests” is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.
1. Union
2. State
3. Global
4. Concurrent

Ans:4

10.Which Fundamental Right in the Indian Constitution states that all persons shall be equally protected by the laws of the country?
1. Right to Equality
2. Right to Freedom
3. Right against Exploitation
4. Right to Freedom of Religion

Ans:1

11. “Foreign jurisdiction” is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.
1. Union
2. State
3. Global
4. Concurrent

Ans:1

12.Which Fundamental Right in the Indian Constitution includes abolition of untouchability?
1. Right to Liberty and Personal Freedom
2. Right to Freedom of Religion
3. Right to Equality
4. Cultural and Educational Rights

Ans:3

13.Who has the right to decide whether a Bill is a money bill or not?
1. Speaker of Lok Sabha
2. Prime Minister
3. President
4. Finance Minister

Ans:1

14.The members of the All India Services serve the –
1. Central Government only
2. State Government only
3. Union Territories only
4. Both the Union and State Governments

Ans:4

15.The term of office of the Vice-President of India is –
1. 4 years
2. 5 years
3. 2 years
4. 6 years

Ans:2

16.Who was the Defence Minister of India during the Indo China War of 1962?
1. R.N. Thapar
2. V.K. Krishna Menon
3. Govind Ballabh Pant
4. Jagjivan Ram

Ans:2

17.The first Law Minister of Independent India was –
1. M.C. Sitalwar
2. B.R. Ambedkar
3. Kailashnath Katju
4. Rafi Ahmad Kidwai

Ans:2

18.Which colours are included in the National Flag—
1. Deep Saffron
2. White
3. Dark Green
4. All the above

Ans:4

19.In which months and year, the President notified that besides the Chief Election Commisioner the Commission should have two other members called as Election Commissioner—
1. Nov. 1989
2. Feb. 1989
3. Oct. 1989
4. Dec. 1989

Ans:3

20.Who among the following enjoys the rank of a Cabinet Minister of the Indian Union?
1. Deputy Chairman, Rajya Sabha
2. NITI Aayog Vice Chairman
3. Secretary to the Government of India
4. None of the above

Ans:2

Click here to download PDF