Set-1 Inequalities For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Inequalities for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) In these question relationship between different elements are shown in the statements. These statements are followed by conclusions. Choose which of the conclusions is/are true.

1.
Statements:
G > S > T; Z > R≥X = F; M < F; T ≥ M

Conclusions :
1) S > Z
2) M < G

2.

Statements: A=B≥C<D=E≤F

Conclusions:

I. F > B

II. B ≥ D

3.

Statements:

P > M > Q, N < Z < Q

Conclusions:

I. M ≥ Z

II. N < P

4.

Statements:

X > Y, Y ≥ Z, Z = V, V < W

Conclusions:

I. Y = V

II. Y > V

5.

Statements:

D > B, K ≤ N, B < C, N < B

Conclusions:

I. D > N

II. C ≥ K

Directions:(6-10) In the following questions, a statement is followed by two conclusions I and II. Choose the correct option based on the given conclusions.

6.

Statements: A=B≥C<D=E≤F

Conclusions:

I. F > B

II. B ≥ D

7.

Statements:

A > B > C, D > C, D > E > F

Conclusions:

I. E > C

II. F > B

8.

Statements:

K < L, K > M, M ≥ N, N > O

Conclusions:

I. O < M

II. O < K

9.

Statements:

K ≥ N, B < C, D > B, C > K, N < B

Conclusions:

I. C > N

II. B > K

10.

Statements:

P > M > Q, N < Z < Q

Conclusions:

I. M ≥ Z

II. N < P

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5)In these question relationship between different elements are shown in the statements. These statements are followed by conclusions. Choose which of the conclusions is/are true.

     

    1. Question

    Statements:

    G > S > T; Z > R≥X = F; M < F; T ≥ M

    Conclusions :
    1) S > Z
    2) M < G

    Ans:2
    Z > R ≥ X = F>M< T<SRelation between S and Z cannot be established. So conclusion 1 doesn’t follow.G > S > T ≥M

    So clearly G is greater than M. So conclusion 2 follows.

  • 2. Question

    In these question relationship between different elements are shown in the statements. These statements are followed by conclusions. Choose which of the conclusions is/are true.

    Statements: A=B≥C<D=E≤F

    Conclusions:

    I. F > B

    II. B ≥ D

    Ans:4
    B≥C<D=E≤FRelation between B and F cannot be established. So conclusion I doesn’t follow.B≥C<D

    Relation between B and D cannot be established. So conclusion II doesn’t follow.

  • 3. Question

    In these question relationship between different elements are shown in the statements. These statements are followed by conclusions. Choose which of the conclusions is/are true.

    Statements:

    P > M > Q, N < Z < Q

    Conclusions:

    I. M ≥ Z

    II. N < P

    Ans:2
    M > Q > Z so M>Z.M ≥ Z is not true.P > M > Q > Z > N

    Hence N<P.

    So conclusion II follows

  • 4. Question

    In these question relationship between different elements are shown in the statements. These statements are followed by conclusions. Choose which of the conclusions is/are true.

    Statements:

    X > Y, Y ≥ Z, Z = V, V < W

    Conclusions:

    I. Y = V

    II. Y > V

    Ans:3
    Y ≥ Z = V so Y ≥ V.Hence either conclusion I or II follows.
  • 5. Question

    In these question relationship between different elements are shown in the statements. These statements are followed by conclusions. Choose which of the conclusions is/are true.

    Statements:

    D > B, K ≤ N, B < C, N < B

    Conclusions:

    I. D > N

    II. C ≥ K

    Ans:1
    D > B > ND > N. So conclusion I followsC > B > N ≥ K

    C > K. So conclusion II doesn’t follow.

  • Directions:(6-10)  In the following questions, a statement is followed by two conclusions I and II. Choose the correct option based on the given conclusions.

    6. Question

    Statements: A=B≥C<D=E≤F

    Conclusions:

    I. F > B

    II. B ≥ D

     Ans:4
    F>B not true.B ≥ D not true
  • 7. Question

    In these question relationship between different elements are shown in the statements. These statements are followed by conclusions. Choose which of the conclusions is/are true.

    Statements:

    A > B > C, D > C, D > E > F

    Conclusions:

    I. E > C

    II. F > B

     Ans:4
    C < D > ERelation between C and E cannot be established. So conclusion I doesn’t follow.B > C < D > E > F

    Relation between B and F cannot be established. So conclusion II doesn’t follow.

  • 8. Question

    In these question relationship between different elements are shown in the statements. These statements are followed by conclusions. Choose which of the conclusions is/are true.

    Statements:

    K < L, K > M, M ≥ N, N > O

    Conclusions:

    I. O < M

    II. O < K

     Ans:5
    M ≥ N > OHence O < MK > M ≥ N > O

    Hence O < K

  • 9. Question

    In these question relationship between different elements are shown in the statements. These statements are followed by conclusions. Choose which of the conclusions is/are true.

    Statements:

    K ≥ N, B < C, D > B, C > K, N < B

    Conclusions:

    I. C > N

    II. B > K

    Ans:1
    C > K, K ≥ NSo, C > N. So conclusion I followsK ≥ N < B

    Relation between B and K cannot be established. So conclusion II doesn’t follow.

    10. Question

    In the following questions, a statement is followed by two conclusions I and II. Choose the correct option based on the given conclusions.

    Statements:

    P > M > Q, N < Z < Q

    Conclusions:

    I. M ≥ Z

    II. N < P

    Ans:1
    Solution :
    P > M > Q > Z > NM ≥ Z not trueN < P true