Set-1 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

1. -1, 5, 23, 59, 119, ?

2. 48, 64, 82, 102, ?, 148

3. 28, 77, 158, ?, 448, 673

4. 14, 42, 168, 840, ?, 35280

5. 2, 5, 17, 71, 359, ?

Directions:(6-10) Find the wrong term in the series given below.

6. 11, 18, 27, 40, 51

7. 145, 121, 93, 79, 61, 45

8. 2, 29, 83, 156, 272, 407

9. 40, 60, 100, 160, 220, 260

10. 508, 338, 210, 118, 50, 18

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

    1. Question

    -1, 5, 23, 59, 119, ?

    Ans:5
    The pattern is, (13 – 2) = -1, (23 – 3) = 5, (33 – 4) = 23, (43 – 5) = 59, (53 – 6) = 119, (63 – 7) = 209
  • 2. Question

    48, 64, 82, 102, ?, 148

    Ans:4
    The pattern is 9×5+3=48, 10×6+4=64, 11×7+5=82, 12×8+6=102, 13×9+7=124, 14×10+8=148
  • 3. Question

    28, 77, 158, ?, 448, 673

     Ans:1
    The pattern is 28+72=77, 77+92=158, 158+112=279, 279+132=448, 448+152=673
  • 4. Question

    14, 42, 168, 840, ?, 35280

    Ans:4
    14×3=42, 42×4=168, 168×5=840, 840×6=5040, 5040×7=35280
  • 5. Question

    2, 5, 17, 71, 359, ?

    Ans:2
    The pattern is(2 X 2) + 1 = 5, (5 X 3) + 2 = 17, (17 X 4) + 3 = 71, (71 X 5) + 4 = 359, (359 X 6) + 5 = 2159

  • 6. Question

    Directions:(6-10) Find the wrong term in the series given below.

    11, 18, 27, 40, 51

    Ans:4
    The pattern is as follows:2 x 3 + 5 = 11

    3 x 4 + 6 = 18

    4 x 5 + 7 = 27

    5 x 6 + 8 = 38

    6 x 7 + 9 = 51

  • 7. Question

    145, 121, 93, 79, 61, 45

    Ans:5
    The pattern is as follows:122 + 1 = 145

    112 + 0 = 121

    102 + -1 = 99

    92 + -2 = 79

    82 + -3 = 61

    72 + -4 = 45

  • 8. Question

    2, 29, 83, 156, 272, 407

    Ans:1
    The pattern is as follows:2 + 27 x 1 = 29

    29 + 27 x 2 = 83

    83 + 27 x 3 = 164

    164 + 27 x 4 = 272

    272 + 27 x 5 = 407

  • 9. Question

    40, 60, 100, 160, 220, 260

    Ans:5
    The pattern is 20 being multipled by consecutive prime numbers:20 x 2 = 40

    20 x 3 = 60

    20 x 5 = 100

    20 x 7 = 140

    20 x 11 = 220

    20 x 13 = 260

  • 10. Question

    508, 338, 210, 118, 50, 18

    Ans:1
    The pattern is as follows:83 – 4 = 508

    73 – 5 = 338

    63 – 6 = 210

    53 – 7 = 118

    43 – 8 = 56

    33 – 9 = 18