Set-1 Phrase Replacement For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,

We are providing the most important Phrase Replacement for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) In each of the questions, given below a phrase/idiom is given in bold which is then followed by five options which try to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrase/idiom most appropriately in the context of the given sentence.

1. I need to brush up on my English skills, so I’m going to Vancouver to study English.

2. As I opened up the computer to try and fix the problem, I realized that I was getting into completely uncharted waters and decided to leave it to the experts.

3. The political candidate knew the issue was a hot potato, so he deferred to his chief of staff, who directed questions to the committee chairperson.

4. Poor people easily become a cat’s paw in the hands of the politicians.

5. Well, that’s a fine kettle of fish. I thought I paid the credit card bill, but it turns out that I missed the due date by a week.

Directions:(6-10) In the following questions, a sentence is given with an idiom/ phrase given in bold which may or may not be correct. Choose the most suitable alternative among the four that may replace the incorrect idiom in the sentence. If the given idiom is correct, then choose option (E) i.e. “no replacement required” as your answer choice.

6. Chotu, an office boy, was dismissed from the employment as the senior management received complaints against him about eating a humble pie in the office.

7. Though, last year barking is worse than bite at the National Games , Suresh continued his perspiration in the training camp for wrestling and finally made the golden knock, winning the Gold Medal at the Asian Games.

8. Fearing ill at ease, the new office boy in the company greets everyone in the morning, noon and at evening.

9. Receiving the news of the death of his girlfriend on a call has made Tanmay to start beating about the bush.

10. Kumar Vishwash appeared like weal and woe in Indian Politics when he contested elections against Rahul Gandhi in Amethi in 2014.

 

Check your Answers below:

 

 

 

  • Directions:(1-5) In each of the questions, given below a phrase/idiom is given in bold which is then followed by five options which try to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrase/idiom most appropriately in the context of the given sentence.

    1. Question

    I need to brush up on my English skills, so I’m going to Vancouver to study English.

    Ans:1
    Option (a) is the correct answer choice. ‘Brush up’ means an act of improving existing knowledge or skill in a particular area. Therefore, the word ‘ameliorate’ is perfectly depicting the meaning of the given idiom. ‘Ameliorate’ is a verb which means to make (something bad or unsatisfactory) better. All the other words fail to express the meaning of the given idiom.
    Degenerate means lacking some usual or expected property or quality, in particular:
    Attribute means regard something as being caused by.
    Descend means act in a shameful way that is far below one’s usual standards.
  • 2. Question

    As I opened up the computer to try and fix the problem, I realized that I was getting into completely uncharted waters and decided to leave it to the experts.

    Ans:3
    Option (c) is the correct answer choice. ‘Uncharted Waters’ means (be in/get into) a difficult or dangerous situation that you do not know anything about. Therefore, the word ‘outlandish’ is perfectly depicting the meaning of the given idiom. ‘Outlandish’ is an adjective which means looking or sounding bizarre or unfamiliar. All the other words fail to express the meaning of the given idiom.
    Preclude means prevent from happening; make impossible.
    Avert means turn away (one’s eyes or thoughts).
    Commend means praise formally or officially.
  • 3. Question

    The political candidate knew the issue was a hot potato, so he deferred to his chief of staff, who directed questions to the committee chairperson.

    Ans:4
    Option (d) is the correct answer choice. ‘ A hot potato’ means a controversial issue or situation which is awkward to deal with. Therefore, the word ‘controversy’ is perfectly depicting the meaning of the given idiom. ‘Controversy’ is a noun which means prolonged public disagreement or heated discussion. All the other words fail to express the meaning of the given idiom.
    Disposition means a person’s inherent qualities of mind and character.
    Assuage means make (an unpleasant feeling) less intense.
    Placate means make (someone) less angry or hostile.
  • 4. Question

    Poor people easily become a cat’s paw in the hands of the politicians.

    Ans:1
    Option (a) is the correct answer choice. ‘ A cat’s paw’ means a person who is used by another to carry out an unpleasant or dangerous task. Therefore, the word ‘dupe’ is perfectly depicting the meaning of the given idiom. ‘Dupe’ is a noun which means a victim of deception. All the other words fail to express the meaning of the given idiom.
    Dexterous means showing or having skill, especially with the hands.
    Insightful means having or showing an accurate and deep understanding; perceptive
  • 5. Question

    Well, that’s a fine kettle of fish. I thought I paid the credit card bill, but it turns out that I missed the due date by a week.

    Ans:4
    Option (a) is the correct answer choice. ‘ A fine kettle of fish’ means an awkward state of affairs. Therefore, the word ‘mess’ is perfectly depicting the meaning of the given idiom. ‘Mess’ is a noun which means a situation that is confused and full of problems. All the other words fail to express the meaning of the given idiom.

    Directions:(6-10) In the following questions, a sentence is given with an idiom/ phrase given in bold which may or may not be correct. Choose the most suitable alternative among the four that may replace the incorrect idiom in the sentence. If the given idiom is correct, then choose option (E) i.e. “no replacement required” as your answer choice.

    6. Question
    Chotu, an office boy, was dismissed from the employment as the senior management received complaints against him about eating a humble pie in the office.
    Ans:2
    The highlighted phrase and the options (a), (b), (c) and (d) are idioms.
    ‘Eating a humble pie’ means ‘ to yield under humiliating circumstances’;
    ‘Biting the bullet’ means ‘ to get something over with because it is inevitable’;
    ‘Giving himself air’ means ‘ behaving arrogantly’;
    ‘Bringing to light’ means ‘ revealing something’;
    ‘Bone of contention’ means ‘a c ause for quarrel’;
    Among the above idioms, only the option (b) is the idiom which is relevant and contextually meaningful as the context of the given sentence.
    Hence, option (b) is the correct answer.
  • 7. Question
    Though, last year barking is worse than bite at the National Games , Suresh continued his perspiration in the training camp for wrestling and finally made the golden knock, winning the Gold Medal at the Asian Games.
    Ans:1
    The highlighted phrase and the options (a), (b), (c) and (d) are idioms.
    ‘Barking is worse than bite’ means ‘threat is worse than the action taken’;
    ‘Ended up in smoke’ means ‘to fail’;
    ‘Drove home’ means ‘to emphasize’;
    ‘left-handed compliment’ means ‘an ambiguous compliment;
    ‘To take someone to task’ means ‘to reprimand someone’;
    Among the given idioms, only the idiom present in the option (a) is contextually meaningful and relevant to the given sentence and hence, is the correct answer.
  • 8. Question
    Fearing ill at ease, the new office boy in the company greets everyone in the morning, noon and at evening.
    Ans:3
    The highlighted phrase and the options (a), (b), (c) and (d) are idioms.
    ‘Ill at ease’ means ‘uneasy’
    ‘Beating about the bush’ means ‘to talk about irrelevant things’;
    ‘Maiden speech’ means ‘first speech’;
    ‘Cut a sorry figure’ means ‘made a poor impression’;
    ‘On tenterhooks’ means ‘in suspense and anxiety’;
    Among the idioms mentioned above, idiom presented in the option (c) correctly satisfy the contextual requirement of the given sentence.
    Hence, option (c) is the correct answer.
  • 9. Question

    Receiving the news of the death of his girlfriend on a call has made Tanmay to start beating about the bush.

    Ans:4
    The highlighted phrase and the options (a), (b), (c) and (d) are idioms.
    ‘to beat about the bush’ means ‘to talk about irrelevant things’;
    ‘beside the mark’ means ‘not to the point’;
    ‘face the music’ means ‘an unwelcome intruder’;
    ‘call in question’ means ‘to challenge’;
    ‘throwing caution to the winds’ means ‘behaving recklessly’;
    Among the above idioms, only option (d) satisfy the requirement of context and relevance of the given sentence.
    Hence, option (d) is the correct answer.
  • 10. Question

    Kumar Vishwash appeared like weal and woe in Indian Politics when he contested elections against Rahul Gandhi in Amethi in 2014.

    Ans:2
    The highlighted phrase and the options (a), (b), (c) and (d) are idioms.
    ‘weal and woe’ means ‘good times and bad times’;
    ‘pick to pieces’ means ‘analyse critically’;
    ‘a cuckoo in the nest’ means ‘an unwelcome intruder’;
    ‘draw a blank’ means ‘find no favour’;
    ‘a drop in the bucket’ means ‘a very insignificant amount’;
    Among the above idioms, only option (b) is the correct answer.