Set-1 Quadratic Equations (Inequalities) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Quadratic Equations (Inequalities) for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:1-5) In the following questions, two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and Give Answer If

1.

  1. x2 + 25x + 156 =0
  2. y2+27y+182 =0

2.

  1. 4x+2y =14
  2. 3x+6y =24

3.

  1. x = ∛1728
  2. y = √(√20736)

4.

  1. (x2 – 122) =0
  2. y = ∛2197

5.

  1. 4x+6y = 6
  2. 2x-3y =45

Directions:6-10) In the following questions, two equations numbered I and II are given. You have to solve both questions and give answer among the following options.

6.

  1. 4x²-4x-48=0
  2. 6y²-6y-12=0

7.

  1. 3x²+53x+204=0
  2. 5y²+31y+48=0

8.

  1. 2x²-39x+124=0
  2. 2y²-30y+108=0

9.

  1. 8x²-18x+9=0
  2. y²+11y-432=0

10.

  1. 2x²+15x+28=0
  2. 4y²+32y+64=0

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:1-5) In the following questions, two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and Give Answer If

    1. x2 + 25x + 156 =0
    2. y2+27y+182 =0
    Ans:2
    I. x2 + 25x + 156 =0X2 + 12x + 13x +156 =0

    (x+12) (x+13) =0

    x = -12, -13

    II. y2+27y+182 =0

    Y2 + 14y + 13y + 182 =0

    (y+13) (y+14) =0

    y =-13, -14

    x ≥ y

  • 2. Question
    1. 4x+2y =14
    2. 3x+6y =24
    Ans:3
    4x+2y =14 —– (1)
    3x+6y =24 —– (2)
    Solve the equation, we get x = 2 and y =3
    x < y
  • 3. Question
    1. x = ∛1728
    2. y = √(√20736)
     Ans:5
    I. x = ∛1728
    x=12
    II. y = √(√20736)
    y= √144
    y = 12
    x=y
  • 4. Question
    1. (x2 – 122) =0
    2. y = ∛2197
    Ans:3
    I. (x2 – 122) =0(x+12) (x-12) =0

    x=12, -12

    II. y = ∛2197

    y =13

    x < y

  • 5. Question
    1. 4x+6y = 6
    2. 2x-3y =45
    Ans:1
    4x+6y = 6 —- (1)
    2x-3y =45 —- (2)
    Solve the equations, we get x = 12 and y = -7
    x> y

    Directions:6-10) In the following questions, two equations numbered I and II are given. You have to solve both questions and give answer among the following options.

    6. Question
    1. 4x²-4x-48=0
    2. 6y²-6y-12=0
    Ans:5
    I.4x²-4x-48=0
    4x²-16x+12x-48=0
    X=4,-3
    II.6y²-6y-12=0
    6y²+6y-12y-12=0
    Y=2,-1
    Thus relationship can’t be established
  • 7. Question
    1. 3x²+53x+204=0
    2. 5y²+31y+48=0
    Ans:3
    I.3x²+53x+204=0
    3x²+36x+17x+204=0
    X=-17/3 , -12
    II.5y²+31y+48=0
    5y²+15y+16y+48=0
    Y=-16/5,-3
    Thus y>x
  • 8. Question
    1. 2x²-39x+124=0
    2. 2y²-30y+108=0
    Ans:5
    I.2x²-39x+124=0
    2x²-8x-31x+124=0
    X=31/2, 4
    II.2y²-30y+108=0
    2y²-12y-18y+108=0
    Y=9 ,6
    Thus relationship can’t be established.
  • 9. Question
    1. 8x²-18x+9=0
    2. y²+11y-432=0
    Ans:5
    I.8x²-18x+9=0
    8x²-12x-6x+9=0
    X=3/4, 3/2
    II.y²+11y-432=0
    y²+27y-16y-432=0
    y=16,-27
    Thus relationship can’t be established
  • 10. Question
    1. 2x²+15x+28=0
    2. 4y²+32y+64=0
     Ans:2
    I.2x²+15x+28=0
    2x²+8x+7x+28=0
    X=-7/2 ,-4
    II.4y²+32y+64=0
    4y²+16y+16y+64=0
    Y=-4 ,-4
    Thus, X≥Y