Set-1 Spot The Error For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Spot the Error Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions(1-5) :In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are numbered as (1), (2),(3) and (4). One of these four boldly printed words may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The number of that word is your answer. If all the boldly printed words are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (5), i.e. ‘All Correct’, as your answer

1. In order to curtale (1) the substantial (2) export of iron ore recently (3) the government has imposed (4) an export tax. / All correct (5)

2. Several (1) mediam (2) and small sized (3) companies successfully survived (4) the global financial crisis of 2008. / All correct (5)

3. One of the tangible (1) benefits (2) of appearing (3) for a loan under this scheme is the interest rate concessions (4). / All correct (5)

4.  With effect (1) from April, non-banking finance companies with good performances (2) may be granted (3) licences to convert (4) into banks. / All correct (5)

 

5.  In 2009, the largest (1) remittances (2) sent to India were from oversees (3) Indians living (4) in North America. / All correct (5)

 

Directions(6-10): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is ‘No error’, mark (5) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.)

6. Angered over the delay in giving compensation, (1)/ the factory workers shouted (2)/ slogans against the president (3)/ when he reaches the office. (4)/ No error (5)

7. The cascading effect of economic slowdown (1)/ has brought a much unnerving gloom (2)/ to the real estate industry last year (3)/ but the industry is looking up this year. (4)/ No error (5)

8. A recycling plant in close proximity to (1)/ the residential area can pose (2)/ serious threats from residents (3)/ by leaving behind persistent pollutants. (4)/ No error (5)

9. The government has the obligation (1)/ to provide basic infrastructure facilities (2)/ to regulating the process of (3) / urbanization in the country. (4)/ No error (5)

10. Bharatpur is transforming into (1)/ India’s most fastest growing bird sanctuary (2)/ attracting thousands of rare migratory birds ( 3 )/ from Europe and Siberia. (4)/ No error (5)

 

 

Check the Answer below:

 

 

  • Directions(1-5) :In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are numbered as (1), (2),(3) and (4). One of these four boldly printed words may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The number of that word is your answer. If all the boldly printed words are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (5), i.e. ‘All Correct’, as your answer

    1. Question

    In order to curtale (1) the substantial (2) export of iron ore recently (3) the government has imposed (4) an export tax. / All correct (5)


    Ans:1
    The correct spelling is ‘curtail’.

  • 2. Question

    Several (1) mediam (2) and small sized (3) companies successfully survived (4) the global financial crisis of 2008. / All correct (5)

    Ans:2
    The correct spelling is ‘medium’.
  • 3. Question

    One of the tangible (1) benefits (2) of appearing (3) for a loan under this scheme is the interest rate concessions (4). / All correct (5)

    Ans:3
    The correct word should be ‘applying.’
  • 4. Question

    With effect (1) from April, non-banking finance companies with good performances (2) may be granted (3) licences to convert (4) into banks. / All correct (5)

    Ans:2
    Performance’ should be in the singular form
  • 5. Question

    In 2009, the largest (1) remittances (2) sent to India were from oversees (3) Indians living (4) in North America. / All correct (5)

      Ans:3
    The correct spelling is ‘overseas’.

    Directions(6-10): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is ‘No error’, mark (5) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.)

    • 6. Question

    Angered over the delay in giving compensation, (1)/ the factory workers shouted (2)/ slogans against the president (3)/ when he reaches the office. (4)/ No error (5)

    Ans:4
    The sentence talks of an action in the past and hence, it should be ‘when he reached the office’.
  • 7. Question

    The cascading effect of economic slowdown (1)/ has brought a much unnerving gloom (2)/ to the real estate industry last year (3)/ but the industry is looking up this year. (4)/ No error (5)

    Ans:2
    The phrase talks of the situation of the industry in the previous year and hence, should use the past tense. So, it should be ‘had brought a much’.
  • 8. Question

    A recycling plant in close proximity to (1)/ the residential area can pose (2)/ serious threats from residents (3)/ by leaving behind persistent pollutants. (4)/ No error (5)

    Ans:3
    The threat is not from the residents but a threat to them.
  • 9. Question

    The government has the obligation (1)/ to provide basic infrastructure facilities (2)/ to regulating the process of (3) / urbanization in the country. (4)/ No error (5)

    Ans:3
    It should be ‘to regulate’ or ‘for regulating’.
  • 10. Question

    Bharatpur is transforming into (1)/ India’s most fastest growing bird sanctuary (2)/ attracting thousands of rare migratory birds ( 3 )/ from Europe and Siberia. (4)/ No error (5)

    Ans:2
    ‘Fastest’ is a superlative degree of comparison and hence, it should not be ‘most fastest’ but only ‘fastest’.