Set-1 Syllogism For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Syllogism Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-10) In each of the questions below is given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

1. Statements:
Some singles are doubles.
Some doubles are fours.
All fours are sixes.
No singles are sixes.
Conclusions:
I. All singles are doubles is a possibility
II. All fours are sixes is a possibility.

2. Statements:
Some singles are doubles.
Some doubles are fours.
All fours are sixes.
No singles are sixes.
Conclusions:
I. All singles can never be fours.
II. All sixes are fours.

3. Statements:
Some Purse is Pocket.
All pockets are Kit.
No Purse is bag.
Conclusions:
I. Some kit can be a bag.
II. All bag can be Pocket.

4. Statements:
Some Purse is Pocket.
All pockets are Kit.
No Purse is bag.
Conclusions:
I. All pocket is being purse is a possibility.
II. No kit is bag.

5. Statements:
All Yahoo are Facebook.
Some Facebook are Gmail.
Some Gmail are Twitter.
No Yahoo is Gmail.
Conclusions:
I. Some Twitter are Facebook.
II. No Facebook is Twitter.

6. Statements:
No mock is a paper.
Some papers are spanks.
All spanks are slaps.
Conclusions: 
I. All mocks are not spanks.
II. All slaps being mocks is a possibility.

7. Statements:
Some cokes are cola.
Some cola are frooti.
No frooti is a limca.
Conclusions: 
I. Some cola are not limca.
II. All cokes are being frooti is a possibility.

8. Statements:
Some kids are kites.
All kites are knights.
No knight is a queen
Conclusions:
I. No kites are queens.
II. Some kites are queen.

9. Statements:
All Stone are Cement.
No Block is Stone.
No Wall is Cement.
Conclusions:
I. Some Cement are not Block.
II. All Wall being Block is a possibility.

10. Statements:
Some Sport are Hobby.
All Hobby are Game.
No Match is Sport.
Conclusions:
I. All Game being Match is a possibility.
II. Some sport are Game.

 

 

Check your Answers below:

 

 

  1. Directions:(1-10) In each of the questions below is given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

    1. Question

    Statements:
    Some singles are doubles.
    Some doubles are fours.
    All fours are sixes.
    No singles are sixes.
    Conclusions:
    I. All singles are doubles is a possibility
    II. All fours are sixes is a possibility.

    Ans:2
  2. 2. Question

    Statements:
    Some singles are doubles.
    Some doubles are fours.
    All fours are sixes.
    No singles are sixes.
    Conclusions:
    I. All singles can never be fours.
    II. All sixes are fours.

    Ans:4
  3. 3. Question

    Statements:
    Some Purse is Pocket.
    All pockets are Kit.
    No Purse is bag.
    Conclusions:
    I. Some kit can be a bag.
    II. All bag can be Pocket.

    Ans:1
  4. 4. Question

    Statements:
    Some Purse is Pocket.
    All pockets are Kit.
    No Purse is bag.
    Conclusions:
    I. All pocket is being purse is a possibility.
    II. No kit is bag.

    Ans:4
  5. 5. Question

    Statements:
    All Yahoo are Facebook.
    Some Facebook are Gmail.
    Some Gmail are Twitter.
    No Yahoo is Gmail.
    Conclusions:
    I. Some Twitter are Facebook.
    II. No Facebook is Twitter.

    Ans:3
  6. 6. Question

    Statements:
    No mock is a paper.
    Some papers are spanks.
    All spanks are slaps.
    Conclusions: 
    I. All mocks are not spanks.
    II. All slaps being mocks is a possibility.

    Ans:5
  7. 7. Question

    Statements:
    Some cokes are cola.
    Some cola are frooti.
    No frooti is a limca.
    Conclusions: 
    I. Some cola are not limca.
    II. All cokes are being frooti is a possibility.

    Ans:4
  8. 8. Question

    Statements:
    Some kids are kites.
    All kites are knights.
    No knight is a queen
    Conclusions:
    I. No kites are queens.
    II. Some kites are queen.

     Ans:2
  9. 9. Question

    Statements:
    All Stone are Cement.
    No Block is Stone.
    No Wall is Cement.
    Conclusions:
    I. Some Cement are not Block.
    II. All Wall being Block is a possibility.

    Ans:5
  10. 10. Question

    Statements:
    Some Sport are Hobby.
    All Hobby are Game.
    No Match is Sport.
    Conclusions:
    I. All Game being Match is a possibility.
    II. Some sport are Game.

    Ans:2