Set-10 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Study the following information carefully and answer the questions given below.
6 2 5 6 2 4 9 7 4 1 3 4 9 6 3 9 5 4 3 5 1 2 1 4 5 2 9 3 7 4 6 2 4

1. If all the even digits are deleted from the above arrangement, which of the following will be seventh from the right end of the arrangement?

2. How many such 2s are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by odd digit and also immediately followed by an odd digit?
6 2 5 6 2 4 9 7 4 1 3 4 9 6 3 9 5 4 3 5 1 2 1 4 5 2 9 3 7 4 6 2 4

3. How many such 1s are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a perfect square?
6 2 5 6 2 4 9 7 4 1 3 4 9 6 3 9 5 4 3 5 1 2 1 4 5 2 9 3 7 4 6 2 4

4. Which of the following is fourth to the right of the eleventh digit from the right end of the above arrangement?
6 2 5 6 2 4 9 7 4 1 3 4 9 6 3 9 5 4 3 5 1 2 1 4 5 2 9 3 7 4 6 2 4

5. Which of the following is seventh from the left of the nineteenth digit from the left end of the above arrangement?
6 2 5 6 2 4 9 7 4 1 3 4 9 6 3 9 5 4 3 5 1 2 1 4 5 2 9 3 7 4 6 2 4

Directions:(6-10) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
5 1 2 9 3 8 7 1 4 6 8 3 2 3 9 7 1 2 5 4 8 9 3 5 4 6 7 6

6. If all the odd numbers are dropped from the above sequence, what is the sum of the numbers present in the odd position of the sequence?

7. How many such multiples of 2 are there in the above sequence which is immediately preceded by even number?
5 1 2 9 3 8 7 1 4 6 8 3 2 3 9 7 1 2 5 4 8 9 3 5 4 6 7 6

8. If all the odd numbers in the sequence are replaced by alphabets starting from A from the left, then which number is replaced by alphabet ‘G’?
5 1 2 9 3 8 7 1 4 6 8 3 2 3 9 7 1 2 5 4 8 9 3 5 4 6 7 6

9. If every alternate number is dropped from the left end (1 is dropped), how many even numbers have even numbers as both of their neighbours?
5 1 2 9 3 8 7 1 4 6 8 3 2 3 9 7 1 2 5 4 8 9 3 5 4 6 7 6

10. If all the even numbers are increased by 1 in the given sequence, then how many 3’s are there in the new sequence?
5 1 2 9 3 8 7 1 4 6 8 3 2 3 9 7 1 2 5 4 8 9 3 5 4 6 7 6

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) Study the following information carefully and answer the questions given below.
    6 2 5 6 2 4 9 7 4 1 3 4 9 6 3 9 5 4 3 5 1 2 1 4 5 2 9 3 7 4 6 2 4

    If all the even digits are deleted from the above arrangement, which of the following will be seventh from the right end of the arrangement?

    Ans:2
    5 9 7 1 3 9  3 9 5  3 5 1  1  5  9 3 7

  • 2. Question

    How many such 2s are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by odd digit and also immediately followed by an odd digit?

    Ans:2
    6 2 5 6 2 4 9 7 4 1 3 4 9 6 3 9 5 4 3 5 1 2 1 4 5 2 9 3 7 4 6 2 4

  • 3. Question

    How many such 1s are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a perfect square?

    Ans:1
    6 2 5 6 2 4 9 7 4 1 3 4 9 6 3 9 5 4 3 5 1 2 1 4 5 2 9 3 7 4 6 2 4

  • 4. Question

    Which of the following is fourth to the right of the eleventh digit from the right end of the above arrangement?

    Ans:1
    6 2 5 6 2 4 9 7 4 1 3 4 9 6 3 9 5 4 3 5 1 2 1 4 5 2 9 3 7 4 6 2 4

  • 5. Question

    Which of the following is seventh from the left of the nineteenth digit from the left end of the above arrangement?

    Ans:3
    6 2 5 6 2 4 9 7 4 1 3 4 9 6 3 9 5 4 3 5 1 2 1 4 5 2 9 3 7 4 6 2 4

  • 6. Question

    Directions:(6-10) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
    5 1 2 9 3 8 7 1 4 6 8 3 2 3 9 7 1 2 5 4 8 9 3 5 4 6 7 6

    If all the odd numbers are dropped from the above sequence, what is the sum of the numbers present in the odd position of the sequence?

    Ans:2
    5 1 2 9 3 8 7 1 4 6 8 3 2 3 9 7 1 2 5 4 8 9 3 5 4 6 7 6
    If all the odd numbers are dropped from the above sequence, we get
    2 8 4 6 8 2 2 4 8 4 6 6
    Sum of the numbers in odd position of the sequence,
    =2+4+8+2+8+6
    = 30

  • 7. Question

    How many such multiples of 2 are there in the above sequence which is immediately preceded by even number?

    Ans:4
    5 1 2 9 3 8 7 1 4 6 8 3 2 3 9 7 1 2 5 4 8 9 3 5 4 6 7 6
    Multiples of 2 in the above sequence which is immediately preceded by even number
    46, 68, 48, 46
    There are four such multiples of 2 are there in the above sequence which is immediately preceded by even number.

  • 8. Question

    If all the odd numbers in the sequence are replaced by alphabets starting from A from the left, then which number is replaced by alphabet ‘G’?

    Ans:3
    5 1 2 9 3 8 7 1 4 6 8 3 2 3 9 7 1 2 5 4 8 9 3 5 4 6 7 6
    If all the odd numbers in the sequence are replaced by alphabets starting from A, we get
    A B 2 C D 8 E F 4 6 8 G 2 H I J K 2 L 4 8 M N O 4 6 P 6
    ‘G’ is replacing ‘3’.

  • 9. Question

    If every alternate number is dropped from the left end (1 is dropped), how many even numbers have even numbers as both of their neighbours?

    Ans:2
    5 1 2 9 3 8 7 1 4 6 8 3 2 3 9 7 1 2 5 4 8 9 3 5 4 6 7 6
    If every alternate number is dropped from the left end,
    we get 5 2 3 7 4 8 2 9 1 5 8 3 4 7
    Only one even number have even number on its neighbors.

  • 10. Question

    If all the even numbers are increased by 1 in the given sequence, then how many 3’s are there in the new sequence?

    Ans:5
    5 1 2 9 3 8 7 1 4 6 8 3 2 3 9 7 1 2 5 4 8 9 3 5 4 6 7 6
    If all the even numbers are increased by 1 in the given sequence, we get
    5 1 3 9 3 9 7 1 5 7 9 3 3 3 9 7 1 3 5 5 9 9 3 5 5 7 7 7
    There are seven 3’s in the new sequence.