Set-10 Coding Decoding For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Coding Decoding Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Study the following information carefully and answer the questions that follow.
In a certain code language
‘schedule for assembly elections’ is coded as ‘do me ra su’,
‘leave policy for assembly currently working’ is coded as ‘ti la ra su ju ve’,
‘schedule for policy’ is coded as ‘su me la’
‘elections assembly currently working’ is coded as ‘do ti ve ra’.
1. Which of the following will be the possible code ‘leave policy services’ in the given code language?

2. Which of the following will be coded as ‘me su do’ in the given code language?

3. How is ‘leave’ coded in the given code language?

4. What does the code ‘me’ stand for in the given code language?

5. How is ‘working’ coded in the given code language?

Directions:(6-10) Study the information given below and answer the given questions:
In a certain code
‘laptop pens copy pencil’ is coded as ‘mlp hlt ngi snk’,
‘pencil pens on paper’ is coded as ‘hlt sa rtv mlp’,
‘paper copy every Indian’ is coded as ‘snk rtv lne riy’
‘laptop Indian each day’ is coded as ‘ngi riy nop hus’.
6. What is a code of “Indian”?

7. “lne ngi” could be a code for which of the following?

8. Which of the following is the code for ‘Every’?

9. “riy snk mlp” could be a code for which of the following?

10. Which of the following is the code for ‘laptop’?

 

 

Check your Answers below:

 

 

  1. Directions:(1-5) Study the following information carefully and answer the questions that follow. 

    In a certain code language
    ‘schedule for assembly elections’ is coded as ‘do me ra su’,
    ‘leave policy for assembly currently working’ is coded as ‘ti la ra su ju ve’,
    ‘schedule for policy’ is coded as ‘su me la’
    ‘elections assembly currently working’ is coded as ‘do ti ve ra’.
    1. Question
    Which of the following will be the possible code ‘leave policy services’ in the given code language?
    Ans:5
  2. 2. Question
    In a certain code language
    ‘schedule for assembly elections’ is coded as ‘do me ra su’,
    ‘leave policy for assembly currently working’ is coded as ‘ti la ra su ju ve’,
    ‘schedule for policy’ is coded as ‘su me la’
    ‘elections assembly currently working’ is coded as ‘do ti ve ra’.
    Which of the following will be coded as ‘me su do’ in the given code language?
    Ans: 1
  3. 3. Question
    In a certain code language
    ‘schedule for assembly elections’ is coded as ‘do me ra su’,
    ‘leave policy for assembly currently working’ is coded as ‘ti la ra su ju ve’,
    ‘schedule for policy’ is coded as ‘su me la’
    ‘elections assembly currently working’ is coded as ‘do ti ve ra’.
    How is ‘leave’ coded in the given code language?
    Ans:2
  4. 4. Question
    In a certain code language
    ‘schedule for assembly elections’ is coded as ‘do me ra su’,
    ‘leave policy for assembly currently working’ is coded as ‘ti la ra su ju ve’,
    ‘schedule for policy’ is coded as ‘su me la’
    ‘elections assembly currently working’ is coded as ‘do ti ve ra’.
    What does the code ‘me’ stand for in the given code language?
    Ans:1
  5. 5. Question
    In a certain code language
    ‘schedule for assembly elections’ is coded as ‘do me ra su’,
    ‘leave policy for assembly currently working’ is coded as ‘ti la ra su ju ve’,
    ‘schedule for policy’ is coded as ‘su me la’
    ‘elections assembly currently working’ is coded as ‘do ti ve ra’.
    How is ‘working’ coded in the given code language?
    Ans:3
  6. 6. Question
    In a certain code
    ‘laptop pens copy pencil’ is coded as ‘mlp hlt ngi snk’,
    ‘pencil pens on paper’ is coded as ‘hlt sa rtv mlp’,
    ‘paper copy every Indian’ is coded as ‘snk rtv lne riy’
    ‘laptop Indian each day’ is coded as ‘ngi riy nop hus’.
    What is a code of “Indian”?
    Ans:3
  7. 7. Question
    In a certain code
    ‘laptop pens copy pencil’ is coded as ‘mlp hlt ngi snk’,
    ‘pencil pens on paper’ is coded as ‘hlt sa rtv mlp’,
    ‘paper copy every Indian’ is coded as ‘snk rtv lne riy’
    ‘laptop Indian each day’ is coded as ‘ngi riy nop hus’.
    “lne ngi” could be a code for which of the following?
    Ans:1
  8. 8. Question
    In a certain code
    ‘laptop pens copy pencil’ is coded as ‘mlp hlt ngi snk’,
    ‘pencil pens on paper’ is coded as ‘hlt sa rtv mlp’,
    ‘paper copy every Indian’ is coded as ‘snk rtv lne riy’
    ‘laptop Indian each day’ is coded as ‘ngi riy nop hus’.
    Which of the following is the code for ‘Every’?
    Ans:4
  9. 9. Question
    In a certain code
    ‘laptop pens copy pencil’ is coded as ‘mlp hlt ngi snk’,
    ‘pencil pens on paper’ is coded as ‘hlt sa rtv mlp’,
    ‘paper copy every Indian’ is coded as ‘snk rtv lne riy’
    ‘laptop Indian each day’ is coded as ‘ngi riy nop hus’.
    “riy snk mlp” could be a code for which of the following?
    Ans:5
  10. 10. Question
    In a certain code
    ‘laptop pens copy pencil’ is coded as ‘mlp hlt ngi snk’,
    ‘pencil pens on paper’ is coded as ‘hlt sa rtv mlp’,
    ‘paper copy every Indian’ is coded as ‘snk rtv lne riy’
    ‘laptop Indian each day’ is coded as ‘ngi riy nop hus’.
    Which of the following is the code for ‘laptop’?
    Ans:3