Set-10 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-5): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers (a), (b), (c),(d) and (e). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.

1. After looking at the __________ shoes of Rohan who came back from playing in the mud, his father told him that his shoes need a good ___________.

2. Your essay gets a bit __________ halfway through when you __________ too many ideas at once.

3. Ramesh had to __________ back the tears when Sameeksha said she was __________ her home-city for her master’s degree.

4. He was able to __________ Greek at the __________ of eight.

5. ___________ three eggs into a __________ and mix them together.

Directions (6-10):In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You must choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

6. The Trump administration worked to move ahead on its top __________ priority.

(A)Diplomatic
(B)Rough
(C) Consular
(D)Obsessed

7. The high level of asset prices today ____________the earlier trend in house prices.
(A)Mockeries
(B)Mirrors
(C)Reflects
(D)Refracts

8. The rights of a citizen who has not been charged with a criminal act ought to be ____________ at all costs.
(A)Marred
(B)Protected
(C)Sabotaged
(D)Safeguarded

9. Some laws are considered to be harmful to economic growth as they breed ____________.
(A)Inadequacy
(B)Artifice
(C)Ingenuity
(D)Inefficiency

10. The _______________ over the proposed Foreign Ministers’ meeting has brought setback to India-Pakistan ties.

(A)Concord
(B)Acrimony
(C)Animosity
(D)Amenity

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions (1-5): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers (a), (b), (c),(d) and (e). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.

    1. Question

    After looking at the __________ shoes of Rohan who came back from playing in the mud, his father told him that his shoes need a good ___________.

    Ans: 1
    What would happen to shoes worn by someone playing in the mud? The shoes would get dirty.
    If the shoes are dirty, what they would need? They would need a good brush.
    Hence, the correct answer is the option (a).

  • 2. Question
    Your essay gets a bit __________ halfway through when you __________ too many ideas at once.
    Ans: 5
    Neither the options (a), (b), (c) nor (d), upon filling the blanks, makes a contextually meaningful sentence.
    In each of the case, either the words are irrelevant or one of the word, upon filling the blank, contradicts the other word.
    The correct answer is the option (e).

  • 3. Question
    Ramesh had to __________ back the tears when Sameeksha said she was __________ her home-city for her master’s degree.
    Ans: 4
    The options (a), (b), (c) and (e) are completely irrelevant and out-of-context.
    Among the given options, the correct answer is the option (d) because the words ‘fight, leaving’ are the most relevant and appropriate words.

  • 4. Question
    He was able to __________ Greek at the __________ of eight.
    Ans: 2
    What is ‘Greek’? Is it something on which someone could climb? Is it something which could be watched? Is it something which could be seen? Is it which could be invited? Or Is it something which could be read?
    Greek has two meanings: one denotes the name of a Language, and the other denotes the name for the citizens of the Greece.
    So, among the options, the two contenders for the correct answer are the options (b) and (e). Now, if ‘Greek’ is a common name attributed to a singular person, then it should be preceded by an article which is missing. The word ‘Greek’ can’t be plural because the word itself is a singular. Hence, the option (e) is also ruled out.
    Hence, the correct answer is the option (b).

  • 5. Question

    ___________ three eggs into a __________ and mix them together.

    Ans: 3
    Three eggs can be cracked into a bowl, thrown into a dustbin, stored into a box, but they can’t be cooked into a dustbin or cooked into a box. So, the options (b) and (e) are ruled out. Now, among the options (a), (c) and (d), selection of the correct word will be made through analyzing the phrase ‘mix them together’. Storing (or throwing) three eggs into a box (or a dustbin) and mixing them together don’t make sense. So, the options (a) and (d) are also ruled out.
    Hence, option (c) is the correct answer.

    Directions (6-10):In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You must choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

    6. Question
    The Trump administration worked to move ahead on its top __________ priority.
    (A)Diplomatic
    (B)Rough
    (C) Consular
    (D)Obsessed
    Ans: 4
    Diplomatic means political.
    Consular means ‘of or concerning diplomacy’;
    Both of these options fit most appropriately in the given as before priority that must be at a top position it must be related to something which is politically related considering President and its matters Donald Trump.
    Rough and Obsessed do not relate to the context.

  • 7. Question

    The high level of asset prices today ____________the earlier trend in house prices.
    (A)Mockeries
    (B)Mirrors
    (C)Reflects
    (D)Refracts

    Ans: 2
    Mirrors and reflects are the synonyms which fit most suitably in the given blank.The sentence means that the high level of prices which assets have today portray the earlier trend which house prices used to have.
    Mockeries means ridicule or derision.
    Refracts means (of water, air, or glass) make (a ray of light) change direction when it enters at an angle.
    Hence these are not relevant to the context of the sentence.

  • 8. Question

    The rights of a citizen who has not been charged with a criminal act ought to be ____________ at all costs.
    (A)Marred
    (B)Protected
    (C)Sabotaged
    (D)Safeguarded

    Ans: 1
    Protected and safeguarded both are the synonyms which mean protect from harm or damage with an appropriate measure. Here these two are the appropriate words because the sentence speaks of citizens who have not been charged with a criminal act so, the rights of these citizens must be protected and safeguarded at any cost.
    Marred means ‘ impair the quality or appearance of; spoil’.
    Sabotaged means ‘ deliberately destroy, damage, or obstruct (something), especially for political or military advantage.’ These are inappropriate words to be used in the sentence.

  • 9. Question

    Some laws are considered to be harmful to economic growth as they breed ____________.
    (A)Inadequacy
    (B)Artifice
    (C)Ingenuity
    (D)Inefficiency

    Ans: 3
    Inadequacy means the state or quality of being inadequate; lack of the quantity or quality required.
    Inefficiency means he state of not achieving maximum productivity; failure to make the best use of time or resources.
    Here these two are the words that can be used as economic growth will be hampered since some laws hold or breed inefficiency that is inadequacy.
    Artifice means clever or cunning devices or expedients, especially as used to trick or deceive others.
    Ingenuity means the quality of being clever, original, and inventive.

  • 10. Question
    The _______________ over the proposed Foreign Ministers’ meeting has brought setback to India-Pakistan ties.
    (A)Concord
    (B)Acrimony
    (C)Animosity
    (D)Amenity
    Ans: 1
    Acrimony means bitterness or ill feeling.
    Animosity means strong hostility.
    These both are the synonyms. Here these two words will fit in the sentence as the setback in India and Pakistan relations can only be due to the bitterness or acrimony in any proposal.
    Concord means agreement or harmony between people or groups
    Amenity means the pleasantness or attractiveness of a place.