Set-10 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-10 General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Hydrogen bomb is based on the principle of –
1. controlled fission reaction
2. uncontrolled fission reaction
3. controlled fusion reaction
4. uncontrolled fusion reaction

Ans:4

2.The technique of calculating the age of fossil organisms is –
1. Radiocarbon dating
2. Electroporation
3. Counting the annual rings
4. Micro Manipulation

Ans:1

3. Who had role in the discovery of the atom bomb?
1. Madam Curie
2. Pierre Curie
3. Otto Hahn
4. Albert Einstein

Ans:4

4.A substance which readily forms colloidal solution in contact with water is called –
1. Extrinsic colloid
2. Associated colloid
3. Hydrophobic colloid
4. Hydrophilic colloid

Ans:4

5.Radioactive disintegration of uranium ultimately results in formation of –
1. Radium
2. Thorium
3. Polonium
4. Lead

Ans:4

6.Which of the following metals has least melting point?
1. Gold
2. Silver
3. Mercury
4. Copper

Ans:3

7.The nuclear force is –
1. short range repulsive force
2. short range attractive force
3. long range repulsive force
4. long range attractive force

Ans:2

8.The purest form of iron is –
1. Cast iron
2. Steel
3. Pig iron
4. Wrought iron

Ans:4

9.Now-a-days yellow lamps are frequently used as street lights. Which of the following gases is used in these lamps?
1. Sodium
2. Neon
3. Hydrogen
4. Nitrogen

Ans:1

10.Burning pyrites ore gives out –
1. Carbon dioxide gas
2. Sulphur dioxide gas
3. Nitrogen dioxide gas
4. Nitric oxide gas

Ans:2

11.A balloon filled with helium rises in air because –
1. air exerts an upward force on the balloon
2. the balloon is weightless
3. helium is less dense than air
4. helium pushes down on the air below the balloon

Ans:3

12.German silver, an alloy, does not contain the metal –
1. Nickel
2. Zinc
3. Copper
4. Silver

Ans:4

13.When water itself combines chemically with some element or mineral it is called –
1. Carbonation
2. Desalination
3. Hydration
4. Oxidation

Ans:3

14.Ozone consists of –
1. oxygen only
2. oxygen and nitrogen
3. hydrogen and carbon
4. oxygen and carbon

Ans:1

15.Name two elements that find wide application in transistor industry.
1. Silicon and Germanium
2. Carbon and Platinum
3. Iridium and Germanium
4. Tungsten and Platinum

Ans:1

16.Which one of the following is known as the ‘brown coal’?
1. Anthracite
2. Bituminous
3. Coke
4. Lignite

Ans:4

17.The main constituent of biogas is –
1. oxygen
2. methane
3. acetic acid
4. methyl alcohol

Ans:2

18.The pH of human blood is between –
1. 6.5–7
2. 7.35–7.45
3. 8–9
4. 4.5–5

Ans:2

19.Sour taste of ‘Coca Cola’ is due to the presence of –
1. Acetic acid
2. Phosphoric acid
3. Hydrochloric acid
4. Formic acid

Ans:2

20.CaC2 on treatment with water gives –
1. Methane
2. Ethane
3. Ethylene
4. Acetylene

Ans:4