Set-10 Indian History (English)Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-10 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Which of the following was not one of the cardinal principles of Mahatma Gandhi’s doctrine of Satyagraha?
1. Truthfulness
2. Non-Violence
3. Fearlessness
4. Abstinence

Ans:4

2.When King George V and Queen of India visited India, a magnificent Durbar was held at
1. Calcutta
2. Delhi
3. Bombay
4. Madras

Ans:2

3.Motilal Nehru presided over the Congress Session of 1919 held at-
1. Lahore
2. Amritsar
3. Calcutta
4. Bombay

Ans:2

4. Among the four dynasties listed below, which one minted most coins made of lead?
1. Mauryas
2. Satvahanas
3. Western Kshatrapas
4. Guptas

Ans:2

5.Which of the following dynasties patronised the famous Kailash temple at Ellora?
1. Vakataka
2. Gupta
3. Early Chalukya
4. Rastrakuta

Ans:4

6.Kailasa Temple, one of the largest monolithic structures, is in
1. Ajanta Caves
2. Elephanta Caves
3. Ellora Caves
4. Nalanda Caves

Ans:3

7.The temples known as the Seven Pagodas had been built by the
1. Pallavas
2. Cholas
3. Hoysalas
4. Chalukyas

Ans:1

8. “Dwarasamudra’ was capital of which dynastic power?
1. Ganga
2. Kakatiya
3. Hoysala
4. Kadamba

Ans:3

9.Where is the birthplace of “Mahaprabhu Vallabhacharya”?
1. Shivarinarayan
2. Bilaspur
3. Ratanpur
4. Champaranya

Ans:4

10. Who composed ‘Bijak’?
1. Surdas
2. Kabir
3. Raidas
4. Tulsidas

Ans:2

11.A collection of dialogues between Kabir and Dharamdas is titled:
1. Sabad
2. Amarmul
3. Sakhi
4. Ramaini

Ans:2

12.The famous INA trails took place in the Red Fort, Delhi in____
1. 1945
2. 1946
3. 1944
4. 1947

Ans:1

13.Which one of the following slogans is attributed to Subhash Chandra Bose?
1. Jai Jawan Jai Kisan
2. Bande Mataram
3. Jai Hind
4. Inqilab Zindabad

Ans:3

14. Bhulabhai Desai’s most memorable achievement was his defence of the Indian National Army (ANA) personnel at the Red Fort Trial towards the ends of___
1. 1943
2. 1944
3. 1945
4. 1946

Ans:3

15.Vande Mataram the national song was written by
1. Bankim Chandra Chatterjee
2. Ravindra Nath Tagore
3. Bhagat Singh
4. Jawahar lal Nehru

Ans:1

16. Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi of the individual Satyagraha. Who was the second?
1. Dr. Rajendra Prasad
2. Pandit Jawahar Lal Nehru
3. C. Rajgopalachari
4. Sardar Vallabhbhai Patel

Ans:2

17.Who was the writer of Tales of Panchatantra?
1. Kautilya
2. Pushyagupta
3. Vishnu Sharma
4. Vishakhdatta

Ans:3

18.Kautilya’s Arthashastra deals with the aspects of
1. Political policies
2. Religious life
3. Social life
4. None of these

Ans:1

19.Pulakesin II was the most famous ruler of?
1. Cholas
2. Chalukyas
3. Pallavas
4. Satavahanas

Ans:2

20.During the Mughal rule in India tobacco was first cultivated in
1. Babar
2. Akbar
3. Jahangir
4. Shershah suri

Ans:2