Set-10 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-10 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The Look East Policy in India was started by which of the following Prime Ministers?
1. Rajiv Gandhi
2. Atal Bihari Vajpayee
3. P.V. Narasimha Rao
4. Manmohan Singh

Ans:3

2.The First written constitution of any sovereign country in the world?
1. Russia
2. United Kingdom
3. USA
4. India

Ans:3

3.The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Karnataka is –
1. 10
2. 26
3. 28
4. 48

Ans:3

4.Who was the first Deputy Speaker of Lok Sabha?
1. G. V. Mavalankar
2. Sarvepalli Radhakrishnan
3. M. Ananthasayanam Ayyangar
4. Dr P V Cherian

Ans:3

5.In the presence of which of the following, does the Vice President takes Oath?
1. President
2. Lok Sabha Speaker
3. Chief Justice of India
4. Attorney General

Ans:1

6.All India Trinamool Congress was founded in the year ______.
1. 1925
2. 1955
3. 1984
4. 1998

Ans:4

7.The first commission appointed by the Government in 1948 to examine the case for the reorganisation of states on linguistic basis was headed by
1. Justice Wanchoo
2. Justice M C Mahajan
3. Justice S K Dhar
4. None of the above

Ans:3

8.The famous JVP Committee consisting of Jawaharlal Nehru, Vallabhbhai Patel and Pattabhi Sitaramayya, was appointed in December 1948 to
1. Examine the case of establishment of secular polity in the country
2. Examine the issue of reorganisation of states on linguistic basis
3. Determine the compensation to be paid to the rulers of Indian states consequent to the merger of their states with India
4. None of the above

Ans:2

9.Which of the following formed the State Reorganisation Commission group (1953)?
1. Fazl Ali and Kunzru
2. Kanzru and Katju
3. Katju and Fazl Ali
4. Pannikar and Katju

Ans:1

10.Who was the Chairman of the Commission appointed by the Government of India to review the question of Centre-State relations
1. S C Sarkar
2. Manmohan Singh
3. Swaran Singh
4. R S Sarkaria

Ans:4

11.The Sarkaria Commission was appointed
1. To find a solution to the Punjab crisis
2. To examine Centre-State relations
3. To resolve dispute over sharing of Cauveri waters
4. To examine the working of the public sector undertakings

Ans:2

12.Which of the following states put forth demand for greater autonomy for the states?
1. Andhra Pradesh
2. Jammu and Kashmir
3. Punjab
4. All the above

Ans:4

13.The Objective Resolution to guide the deliberations of the Assembly was moved by –
1. Jawaharlal Nehru
2. Kiran Desai
3. K Natwar Singh
4. K.M. Munshi

Ans:1

14.Rajya Sabha member has tenure of ______ years.
1. 8
2. 6
3. 4
4. 2

Ans:2

15.During an emergency all of the following fundamental rights are suspended, except –
1. Freedom of association
2. Freedom of speech and expression
3. Right to Life and Personal Liberty
4. Freedom of assembly without arms

Ans:3

16.From which of the following are the Fundamental duties adopted?
1. French Constitution
2. Indian Constitution
3. Spanish Constitution
4. USSR Constitution

Ans:4

17.The Rajya Sabha members retired after every _____ years.
1. 15
2. 12
3. 9
4. 2

Ans:4

18.The National Anthem was adopted by the Constituent Assembly in –
1. 24th May 1949
2. 24th November 1949
3. 24th January 1950
4. 24th June 1950

Ans:3

19.Which country’s constitution is the world’s longest?
1. United States of America
2. China
3. India
4. Great Britain

Ans:3

20.Who among the following is addressed as the Chairman of Rajya Sabha?
1. Prime Minister
2. Chief Justice
3. Vice President
4. Attorney General

Ans:3