Set-10 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)\

Directions:(1-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

1. 9, 15, 27, 51, 99, ?

2. 13, 21, 36, 58, 87, ?

3. 7, 9, 19, 45, 95, ?

4. 14, 15, 23, 32, 96, ?

5. 20, 24, 36, 56, 84, ?

6. 1326, 994, 722, 504, 334, ?

7. 20, 29, 40, 53, 68, ?

8. 362, 324, 288, 254, 222, ?

9. 6, 9, 15, 21, 33, ?

10. 7, 18, 40, 73, 117, ?

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

  • Directions:(1-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

    1. Question

    9, 15, 27, 51, 99, ?

    Ans:2
    The differencce is 6, 12, 24, 48 : increases by a factor of 2So next term = 99 + (96 x 2) = 195

  • 2. Question

    13, 21, 36, 58, 87, ?

    Ans:4
    13+7×1+1=21, 21+7×2+1=36, 36+7×3+1=58, 58+7×4+1=87, 87+7×5+1=123
  • 3. Question

    7, 9, 19, 45, 95, ?

    Ans:4
    7+12+1=9, 9+32+1=19, 19+52+1=45, 45+72+1=95, 95+92+1=177
  • 4. Question

    14, 15, 23, 32, 96, ?

    Ans:1
    14+12=15, 15+23=23, 23+32=32, 32+43=96, 96+52=121
  • 5. Question

    20, 24, 36, 56, 84, ?

    Ans:3
    20+4×1=24, 24+4×3=36, 36+4×5=56, 56+4×7=84, 84+4×9=120
  • 6. Question

    1326, 994, 722, 504, 334, ?

    Ans:4
    The pattern is as follows:113 – 5 = 1326

    103 – 6 = 994

    93 – 7 = 722

    83 – 8 = 504

    73 – 9 = 334

    63 – 10 = 206

  • 7. Question

    20, 29, 40, 53, 68, ?

    Ans:4
    The pattern is as follows:3 x 4 + 8 = 20

    4 x 5 + 9 = 29

    5 x 6 + 10 = 40

    6 x 7 + 11 = 53

    7 x 8 + 12 = 68

    8 x 9 + 13 = 85

  • 8. Question

    362, 324, 288, 254, 222, ?

    Ans:3
    The pattern is as follows:192 + 1 = 362

    182 + 0 = 324

    172 + -1 = 288

    162 + -2 = 254

    152 + -3 = 222

    142 + -4 = 192

  • 9. Question

    6, 9, 15, 21, 33, ?

    Ans:2
    The pattern 3 being multipled by consecutive prime numbers:3 x 2 = 6

    3 x 3 = 9

    3 x 5 = 15

    3 x 7 = 21

    3 x 11 = 33

    3 x 13 = 39

  • 10. Question

    7, 18, 40, 73, 117, ?

    Ans:5
    The pattern is as follows:7 + 11 x 1 = 18

    18 + 11 x 2 = 40

    40 + 11 x 3 = 73

    73 + 11 x 4 = 117

    117 + 11 x 5 = 172