Set-10 Phrase Replacement For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,

We are providing the most important Phrase Replacement for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Direction(1-10):In each of the questions below, a sentence is given with a portion in a phrase or a group of words marked bold. Choose the best replacement for the highlighted portion to make the sentence meaningful and grammatically correct.

1.I don’t think I can put up with three small children in the car.

2. I mixed up the twins’ names again!

3. We can look up her phone number on the Internet.

4. It’s time to do away with all of these old tax records.

5. The government is suppose to monitor the import of hazardous waste which enters India through a gap in the law that allows the import of waste for recycling.

6. It is being still not realized that there is definite connection between education, good motherhood and efficient house management.

7. According to child rights activists, to avoid crimes on children it is important to have community-level child protection mechanisms like community watchdogs and committees for child protection, child welfare and ant trafficking. These will create an interface between communities and state/district mechanisms.

8. We ransacked the cupboard, by upsetting the neat arrange of contents, but could not locate the locket.

9. Incidentally, you could show same sensitivity to the blind by adding your name in Braille on your visiting card.

10. Such collapses have occurred many times in human history, and no civilisation, no matter how seemingly great, are immuned to the vulnerabilities that may lead a society to its end.

 

 

Check your Answers below:

 

 

  1. Direction(1-10):In each of the questions below, a sentence is given with a portion in a phrase or a group of words marked bold. Choose the best replacement for the highlighted portion to make the sentence meaningful and grammatically correct.

    1. Question

    I don’t think I can put up with three small children in the car.

    Ans:4
    “Put up with” refers to ‘tolerate’ or endure. Hence, option D will be the correct answer. ‘Protest’ = a statement or action expressing disapproval of or objection to something. ‘Support’ = bear all or part of the weight of; hold up. ‘Justify’ = show or prove to be right or reasonable
  2. 2. Question

    mixed up the twins’ names again!

    Ans:2
    “Mixed up” refers to a ‘confusion’ of one thing with another, or a misunderstanding or mistake that results in confusion. Hence, option B will be the correct answer. ‘Answered’ = say or write something as a reaction to someone or something. ‘Conjoined’ = join; combine. ‘Battled’ = engage in a fight or struggle against.
  3. 3. Question

    We can look up her phone number on the Internet.

    Ans:1
    “Look up” refers to ‘Searching’ for or find something. Hence, option A will be the correct answer. ‘Define’ = state or describe exactly the nature, scope, or meaning of. ‘Develop’ = grow or cause to grow and become more mature, advanced, or elaborate.
  4. 4. Question

    It’s time to do away with all of these old tax records.

    Ans:2
    “Do away with” refers to getting rid of something. In other words, ‘discarding’ something. Hence, option B will be the correct answer. ‘Amaze’ = surprise (someone) greatly; fill with astonishment. ‘Dupe’ = deceive; trick.
  5. 5. Question

    The government is suppose to monitor the import of hazardous waste which enters India through a gap in the law that allows the import of waste for recycling.

    Ans:3
    With the infinitive ‘to’, always the base form of the verb will follow. This will eliminate options B & D. For modifying the noun ‘government’, the adjective ‘supposed’ has to be there. ‘Supposedly’ is an adverb, which will eliminate A. The event discussed in the sentence is not an ongoing action, rather it’s something which has to be done. This will eliminate E as well (importing will showcase an ongoing action). Hence, option C will be the correct answer.
  6. 6. Question

    It is being still not realized that there is definite connection between education, good motherhood and efficient house management.

    Ans:2
    Apart from options B & E, all the others provide a grammatically incorrect construction. The sentence does not entertain the time quotient, for ‘when’ to be applicable here, eliminating option E. Hence, option B will be the correct answer.
  7. 7. Question

    According to child rights activists, to avoid crimes on children it is important to have community-level child protection mechanisms like community watchdogs and committees for child protection, child welfare and ant trafficking. These will create an interface between communities and state/district mechanisms.

    Ans:4
    Crimes can only be avoided ‘against’ someone. Any other preposition, in this regard, would be grammatically incorrect. The only other preposition that will be correct is ‘of’ – option B, but it will change the direction of the context. Hence, option D will be the correct answer.
  8. 8. Question

    We ransacked the cupboard, by upsetting the neat arrange of contents, but could not locate the locket.

    Ans:3
    ‘Arrangement’ has to replace ‘arrange’ in the original phrase. The incident took place in the past tense which neither A nor B considers. ‘Especially’ does not make for a different meaning here and will be eliminated as well. Hence, option C will be the correct answer.
  9. 9. Question

    Incidentally, you could show same sensitivity to the blind by adding your name in Braille on your visiting card.

    Ans:5
    ‘Braille name’ does not mean anything. Braille is writing system and not a format for writing. Hence, ‘name in Braille’ or ‘name written in Braille’ both are correct. But because the former conveys the required sense, and ‘written’ in option A is actually redundant, no correction will be required. Option E is the right answer.
  10. 10. Question

    Such collapses have occurred many times in human history, and no civilisation, no matter how seemingly great, are immuned to the vulnerabilities that may lead a society to its end.

    Ans:2
    The adjective ‘immune’ is to be used here. The preposition to be used after ‘immune’ is ‘to’. The singular form of the verb ‘is’ should be used here as the noun ‘civilisation’ is in singular form. B is the right answer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.