Set-10 Syllogism For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Syllogism Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-10): In each group of questions below are two/ three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the two/three statements disregarding commonly known facts.

1.Statements:
Some roads are walls.
No wall is a street.
Conclusions:
I.No street is a road.
II.Some road are definitely not street.

2. Statements:
All banks are offices.
Some offices are halls.
Conclusions:
I. All banks are halls.
II. All halls being banks is a possibility.

3. Statements:
All glasses are soft.
All soft are kind
No kind is heat.
Conclusions:
I.Some glasses are definitely not kind.
II.No heat is glass.

4. Statements:
All lines are circles.
All circles are squares
No square is straight.
Conclusions:
I.No circle is straight.
II.Some lines being straight is a possibility

5. Statements:
Some symbols are figures.
All symbols are graphics.
No graphic is a picture.
Conclusions:
I.Some graphics are figures.
II. No symbol is a picture

6. Statements:
All Wires are switches.
Some switches are gems.
Some gems are boxes.
Conclusions:
I.Some boxes are switches is a possibility
II.Some gems are Wires.

7. Statements:
Some locks are keys.
Some keys are weeks.
All weeks are Garden.
Conclusions:
I.Some gardens are locks.
II.No garden is a lock.

8.Statements:
Some clothes are papers.
All papers are pins.
Some pins are pens.
Conclusions:
I.Some pens are clothes.
II.Some pens are papers

9. Statements:
Some Cats are pets.
Some pets are cute.
Some cute are sweet.
Conclusions:
I.All sweet are cats is a possibility
II.Some pets are not sweets is a possibility

10. Statements:
All bikes are cars.
No car is van.
Some vans are buses.
Conclusions:
I.Some bikes are van.
II.Some buses are not car.

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions (1-10): In each group of questions below are two/ three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the two/three statements disregarding commonly known facts.

    1. Question

    Statements:
    Some roads are walls.
    No wall is a street.
    Conclusions:
    I.No street is a road.
    II.Some road are definitely not street.

    Ans:2

  • 2. Question

    Statements:
    All banks are offices.
    Some offices are halls.
    Conclusions:
    I. All banks are halls.
    II. All halls being banks is a possibility.

    Ans:2

  • 3. Question

    Statements:
    All glasses are soft.
    All soft are kind
    No kind is heat.
    Conclusions:
    I.Some glasses are definitely not kind.
    II.No heat is glass.

     Ans:2

  • 4. Question

    Statements:
    All lines are circles.
    All circles are squares
    No square is straight.
    Conclusions:
    I.No circle is straight.
    II.Some lines being straight is a possibility

     Ans:1

  • 5. Question

    Statements:
    Some symbols are figures.
    All symbols are graphics.
    No graphic is a picture.
    Conclusions:
    I.Some graphics are figures.
    II. No symbol is a picture

    Ans:5

  • 6. Question

    Statements:
    All Wires are switches.
    Some switches are gems.
    Some gems are boxes.
    Conclusions:
    I.Some boxes are switches is a possibility
    II.Some gems are Wires.

    Ans:1

  • 7. Question

    Statements:
    Some locks are keys.
    Some keys are weeks.
    All weeks are Garden.
    Conclusions:
    I.Some gardens are locks.
    II.No garden is a lock.

    Ans:3

  • 8. Question

    Statements:
    Some clothes are papers.
    All papers are pins.
    Some pins are pens.
    Conclusions:
    I.Some pens are clothes.
    II.Some pens are papers

    Ans:4

  • 9. Question

    Statements:
    Some Cats are pets.
    Some pets are cute.
    Some cute are sweet.
    Conclusions:
    I.All sweet are cats is a possibility
    II.Some pets are not sweets is a possibility

    Ans:5

  • 10. Question

    Statements:
    All bikes are cars.
    No car is van.
    Some vans are buses.
    Conclusions:
    I.Some bikes are van.
    II.Some buses are not car.

    Ans:2