Set-11 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-4) study the given information carefully and the answer the following question below.
 7 5 6 3 4 5 9 6 7 2 1 3 4 1 2 9 8 5 4 9 7 6 3 4 3 2

1. How many odd numbers are there which is immediately preceded by an even number and immediately followed by the multiple of three in the given series?

2.  If all the odd numbers are decreased by One and all the even numbers are increased by one then how many numbers appear more than three times in the newly formed series?
7 5 6 3 4 5 9 6 7 2 1 3 4 1 2 9 8 5 4 9 7 6 3 4 3 2

3. Which of the following number is fourth to the right of the number which is thirteenth from the right end?
7 5 6 3 4 5 9 6 7 2 1 3 4 1 2 9 8 5 4 9 7 6 3 4 3 2

4. What will be the remainder if the number which is Seventh from the left end is divided by the number which is Ninth from the right end?
7 5 6 3 4 5 9 6 7 2 1 3 4 1 2 9 8 5 4 9 7 6 3 4 3 2

Directions:(5-9) Study the following information carefully and answer the questions given below.
CAR  SUM  NOT  VAN  MET  LOP

5. If the letter ‘T’ is added at the last of each words, then how many of them will make a meaningful words?

6. If all the letters in the words are arranged from left to right as in the English alphabetical order within the word. Then, how many words remain unchanged?
CAR  SUM  NOT  VAN  MET  LOP

7. If all the words are arranged from right to left as in the English dictionary order. Then, which of the following word is fourth from the left end?
CAR  SUM  NOT  VAN  MET  LOP

8. How many letters are there in between the third letter of the fourth word from the right end and first letter of the fifth word from the left end?
CAR  SUM  NOT  VAN  MET  LOP

9.  If the first letter of the words are changed to previous letter and the last letter in the words are changed to next letter of the English alphabet series. Then which of the following words are making meaningful word?

 

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

  • Directions:(1-4) study the given information carefully and the answer the following question below.
     7 5 6 3 4 5 9 6 7 2 1 3 4 1 2 9 8 5 4 9 7 6 3 4 3 2

    1. Question

    How many odd numbers are there which is immediately preceded by an even number and immediately followed by the multiple of three in the given series?

    Ans:3
    There are two such a numbers which is immediately preceded by even number and immediately followed by multiple of three in the given series

    7 5 6 3 4 5 9 6 7 2 1 3 4 1 2 9 8 5 4 9 7 6 3 4 3 2

  • 2. Question

    If all the odd numbers are decreased by One and all the even numbers are increased by one then how many numbers appear more than three times in the newly formed series?

    Ans:2
    There are 2 such numbers appear more than three times in the newly formed series

  • 3. Question

    Which of the following number is fourth to the right of the number which is thirteenth from the right end?

    Ans:1
    5 is fourth to the right of the number which is thirteenth from the right end
    7 5 6 3 4 5 9 6 7 2 1 3 4 1 2 9 8 5 4 9 7 6 3 4 3 2

  • 4. Question

    What will be the remainder if the number which is Seventh from the left end is divided by the number which is Ninth from the right end?

    Ans:3
    7 5 6 3 4 5 9 6 7 2 1 3 4 1 2 9 8 54 9 7 6 3 4 3 2
    The number which is Seventh from the left end is 9
    The number which is Ninth from the right end is 5
    9/5=4 as a remainder

    Directions:(5-9) Study the following information carefully and answer the questions given below.
    CAR  SUM  NOT  VAN  MET  LOP

    5. Question

    If the letter ‘T’ is added at the last of each words, then how many of them will make a meaningful words?

    Ans:2
    CAR SUM NOT VAN MET LOP
    CART SUMT NOTT VANT METT LOPT

  • 6. Question

    If all the letters in the words are arranged from left to right as in the English alphabetical order within the word. Then, how many words remain unchanged?

    Ans:3
    CAR SUM NOT VAN MET LOP
    ACR MSU NOT ANV EMT LOP

  • 7. Question

    If all the words are arranged from right to left as in the English dictionary order. Then, which of the following word is fourth from the left end?

    Ans:1
    CAR SUM NOT VAN MET LOP
    VAN SUM NOT MET LOP CAR

  • 8. Question

    How many letters are there in between the third letter of the fourth word from the right end and first letter of the fifth word from the left end?

    Ans:5
    CAR SUM NOT VAN MET LOP
    M~T=6 letters.

  • 9. Question

    If the first letter of the words are changed to previous letter and the last letter in the words are changed to next letter of the English alphabet series. Then which of the following words are making meaningful word?

    Ans:3
    CAR SUM NOT VAN MET LOP
    BAS RUN MOU UAO LEU KOQ