Set-11 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-5): There are two different sentences with a blank space in each sentence. Choose the word from the given options which fits appropriately in both the blanks adding a proper and logical meaning to the sentences.

1.

(I) Heart attacks are __________ by destruction of heart tissue.
(II) The nurse __________ the old lady everywhere.

2.

(I)Mosquito buzzing in my ear really ____________ me.
(II) Indulging me in conversation on certain topics __________ me.

3.

(I) It would have been __________ at twice this price.
(II) The higher usage of public transport in Chennai is because local buses in Chennai are more reliable and __________.

4.

(I) The Senate __________ the President’s candidate for Secretary of Defense.
(II) The witness __________ the victim’s account in the court of law.

5.

(I) The mother was greatly concerned not to __________ her small child.
(II) The Prime Minister of Greece doesn’t want to __________ everyone by postponing the visit to India.

Directions (6-10): Each question below has two blanks. There are five pairs of words below the sentence. Each pair is lettered. Choose the pair of words which can be filled up in the blanks in the sentence in the same order so as to complete the sentences meaningfully.
6. With just three months left in state assembly elections, Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) Sarsanghchalak Dr Mohan Rao Bhagwat will be on a 10-day ________ of Rajasthan where he will __________ in Jodhpur, Nagaur and Jaipur.

7. Jet Airways (India) Ltd ______________ it would _____________ its 49% stake in Jet Privilege Pvt. Ltd, the frequent-flyer loyalty programme subsidiary.

8. Solar capacity installations _______ the country is at 25,000 megawatts (MW), or ____________ of the 2022 target of 100,000 MW, according to Mercom India research.

9. On Monday, the government _______________ that it would merge Bank of Baroda (Bank of Baroda), Vijaya Bank and Dena Bank to form the third largest ______________ in India.

10. The Union cabinet on Wednesday ________________ a proposal for the complete electrification of Indian Railways in the next four years, reducing dependance on imported fossil fuel and saving revenue for the national ______________.

 

 

Check your Answers below:

 

  1. Directions (1-5): There are two different sentences with a blank space in each sentence. Choose the word from the given options which fits appropriately in both the blanks adding a proper and logical meaning to the sentences.

    (I) Heart attacks are __________ by destruction of heart tissue.
    (II) The nurse __________ the old lady everywhere.

    Ans:4
    Bagged [bag, verb] = put (something) in a bag.
    Among the given options, the options (a), (b), (c) and (e) are completely irrelevant to the context of the sentence.
    The option (d) ‘accompanied’ is the correct answer.
  2. 2. Question

    (I)Mosquito buzzing in my ear really ____________ me.
    (II) Indulging me in conversation on certain topics __________ me.

    Ans:1
    The options (b), (c), (d) and (e) are completely irrelevant.
    What feeling a person gets when mosquito buzzes in someone’s ears?
    The option (a) is the most relevant word. Moreover, the option (a) is also relevant for the second sentence.
    Hence, the correct answer is the option (a).
  3. 3. Question

    (I) It would have been __________ at twice this price.
    (II) The higher usage of public transport in Chennai is because local buses in Chennai are more reliable and __________.

    Ans:2
    What could be attributed to the higher usage of public transport in Chennai?
    Among the given options, ‘cheaper’ travel on local buses is the most relevant option and is the correct answer.
    The options (a), (c), (d) and (e) are completely irrelevant.
    Hence, the correct answer is the option (b).
  4. 4. Question

    (I) The Senate __________ the President’s candidate for Secretary of Defense.
    (II) The witness __________ the victim’s account in the court of law.

    Ans:4
    Among the given options, only option (d) ‘confirmed’ is the most appropriate choice and the correct answer.
    What could witnesses do to the victim’s account in the court of law?
    They could ‘confirm’ it.
    What could the Senate do to the President’s candidate for Secretary of Defense?
    The senate could ‘confirm’ it.
    The options (a), (b), (c) and (e) are completely irrelevant as per the context of the sentence.
  5. 5. Question

    (I) The mother was greatly concerned not to __________ her small child.
    (II) The Prime Minister of Greece doesn’t want to __________ everyone by postponing the visit to India.

    Ans:5
    What, among the options, could be the concern of a mother for her small child?
    The mother wouldn’t desire to disappoint her small child.
    Similarly, ‘the Prime Minister of Greece doesn’t want to disappoint everyone by postponing the visit to India’ is a sensible, contextually meaningful and grammatically correct sentence.
    Among the given options, the option (e) ‘disappoint’ is the most relevant word to fill the blank.
    Hence, the correct answer is the option (e).
  6. 6. Question
    Directions (6-10): Each question below has two blanks. There are five pairs of words below the sentence. Each pair is lettered. Choose the pair of words which can be filled up in the blanks in the sentence in the same order so as to complete the sentences meaningfully.
    With just three months left in state assembly elections, Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) Sarsanghchalak Dr Mohan Rao Bhagwat will be on a 10-day ________ of Rajasthan where he will __________ in Jodhpur, Nagaur and Jaipur.
    Ans:3
    The context of the sentence suggests that RSS Sarsanghchalak will be visiting Rajasthan where he stay there for days. Among the given options, option (c) provides the best alternatives to the blank and is the correct answer.
  7. 7. Question
    Jet Airways (India) Ltd ______________ it would _____________ its 49% stake in Jet Privilege Pvt. Ltd, the frequent-flyer loyalty programme subsidiary.
    Ans:4
    The word ‘manages’ for the second blank doesn’t impart complete sense to the sense, but an incomplete sense. Jet Airways would manage its 49% stake… If the stakes were already belonged to Jet Airways, what is the need to state that it would manages its own stake. That’s already understood.
    The option which provides correct and relevant alternatives to the blank is the option (d).
  8. 8. Question

    Solar capacity installations _______ the country is at 25,000 megawatts (MW), or ____________ of the 2022 target of 100,000 MW, according to Mercom India research.

    Ans:2
    The context of the sentence suggests that the blank would be filled by a preposition to impart a correct relationship between ‘Solar capacity installations is at 25,000 megawatts (MW)’ and ‘the country’. The phrase ‘______ the country’ is behaving as an adverb-phrase. Among the given alternatives for the first blank, the correct preposition to be used is ‘in’.
    Now, 25,000 megawatts (MW) is one-fourth of the 100,000 MW.
    So, the correct answer is the option (b)
  9. 9. Question

    On Monday, the government _______________ that it would merge Bank of Baroda (Bank of Baroda), Vijaya Bank and Dena Bank to form the third largest ______________ in India.

    Ans:1
    Kindly focus on the clause ‘it (government) would merge Bank of Baroda, Vijaya Bank and Dena Bank to form the third largest ______ in India’. Three banks would be merged to give a larger bank. Notice that the word ‘lender’ is a synonym for the word ‘bank’. For the first blank, both ‘announced’ and ‘decided’ are appropriate.
    Considering the above, the correct option which imparts correct and relevant words to the blanks is the option (a).
    Hence, option (a) is the correct answer.
  10. 10. Question
    he Union cabinet on Wednesday ________________ a proposal for the complete electrification of Indian Railways in the next four years, reducing dependance on imported fossil fuel and saving revenue for the national ______________.
    Ans:5
    The phrase ‘reducing dependence on imported fossil fuel…’ suggests that the proposal was approved. For the second blank, the appropriate words are ‘carrier’ and ‘railways’.
    From above, it can be derived that the correct answer is option (e).