Set-11 Inequalities For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Inequalities for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions (1-5): In each of the following questions, relationship between different elements is shown in the statements followed by two conclusions. Find the conclusion which is definitely true.
Give answer:

1.

Statements:
A >B; G< D≤ E; G ≥F>B
Conclusions:
I. G ≥A
II. B< E

2.

Statements:
A >T ≥J; A≤ S=H; I>T
Conclusions:
I. H >J
II. I >S

3.

Statements:
J  ≥K>L<M ≥N; K≥O=T
Conclusions:
I. J >O
II. J=T

4.

Statements:
A>T=N; A>S>R; A>M
Conclusions:
I. R<t< p=””> </t<>
II. M>R

5.

Statements:
A < B ≤ K; F < M ≤  C; C > Q
Conclusions:
I. Q ≤ F
II. F > Q

Directions (6-10): In the following question assuming the given statements to be true, find which of the conclusion among given five conclusions is/are definitely true and then give your answers accordingly.

6.

Statements:
B ≤ O ≤ T = U ≤ N;                N < L < M
Conclusions:
I. N = B
II. N > B

7.

Statements:
R ≤ E = I > D;    D ≥ F = G
Conclusions:
I. G < E
II. R < G

8.

Statements:
B ≤ I = Z ≤ F;     S > F;     K ≥ S
Conclusions:
I. S > B
II. K > I

9.

Statements:
B ≤ I = Z ≤ F;     S > F;         K ≥ S
Conclusions:
I. Z > K
II. B ≥ Z

10.

Statements:
L ≤ A ≥ W;         W < J = U ≤ D < E;        E =T ≤ O
Conclusions:
I. L ≤ U
II. W < E

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions (1-5): In each of the following questions, relationship between different elements is shown in the statements followed by two conclusions. Find the conclusion which is definitely true.
    Give answer:

    1. Question

    Statements:
    A >B; G< D≤ E; G ≥F>B
    Conclusions:
    I. G ≥A
    II. B< E

    Ans:

    I. G ≥ A (G ≥F>B<A) –> False
    II. B < E (E ≥D>G ≥F>B) –> True

    So, only conclusion II follow.

  • 2. Question

    Statements:
    A >T ≥J; A≤ S=H; I>T
    Conclusions:
    I. H >J
    II. I >S

      Ans:

    I. H>J (H = S  ≥A>T ≥J)  –> True
    II. I >S (I > T < A ≤ S) –> False

    So, only conclusion I follow.

  • 3. Question

    Statements:
    J  ≥K>L<M ≥N; K≥O=T
    Conclusions:
    I. J >O
    II. J=T

    Ans:

    J ≥K ≥ O=T
    I. J > T –>  False
    II. J=T –> False

    Since it follows either or condition; either conclusion I or II follows.

  • 4. Question

    Statements:
    A>T=N; A>S>R; A>M
    Conclusions:
    I. R<t< p=””> </t<>
    II. M>R

    Ans:

    I. RS >R) –> False
    II. M >R (M S >R) –> False

    So, neither conclusion I nor II follows.

  • 5. Question

    Statements:
    A < B ≤ K; F < M ≤  C; C > Q
    Conclusions:
    I. Q ≤ F
    II. F > Q

    Ans:

    F< M≤  C >Q
    I. Q ≤ F –> False
    II. F > Q –> False

    So, neither conclusion I or II follows.

  • 6. Question

    Directions (6-10): In the following question assuming the given statements to be true, find which of the conclusion among given five conclusions is/are definitely true and then give your answers accordingly.

    Statements: B ≤ O ≤ T = U ≤ N;                N < L < M
    Conclusions:
    I. N = B
    II. N > B

      Ans:

    B ≤ O ≤ T = U ≤ N < L < M
    I) N = B – can be true
    II) N > B – can be true

  • 7. Question

    Statements: R ≤ E = I > D;    D ≥ F = G
    Conclusions:
    I. G < E
    II. R < G

    Ans:

    R ≤ E = I > D ≥ F = G
    I) G < E – True
    II) R < G – False

  • 8. Question

    Statements: B ≤ I = Z ≤ F;     S > F;     K ≥ S
    Conclusions:
    I. S > B
    II. K > I

    Ans:

    B ≤ I = Z ≤ F < S ≤ K
    I) S > B – True
    II) K > I – True

  • 9. Question

    Statements: B ≤ I = Z ≤ F;     S > F;         K ≥ S
    Conclusions:
    I. Z > K
    II. B ≥ Z

    Ans:

    B ≤ I = Z ≤ F < S ≤ K
    I) Z > K – False
    II) B ≥ Z – False

  • 10. Question

    Statements: L ≤ A ≥ W;         W < J = U ≤ D < E;        E =T ≤ O
    Conclusions:
    I. L ≤ U
    II. W < E

    Ans:

    L ≤ A ≥ W < J = U ≤ D < E = T ≤ O
    I) L ≤ U – False
    II) W < E – True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.