Set-11 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)\

Directions:(1-5) Find the wrong term in the series given below.

1. 151, 127, 105, 85, 63, 51

2. 3, 18, 54, 105, 173, 258

3. 338, 210, 118, 56, 10, -2

4. 58, 74, 94, 112, 134

5. 6, 9, 15, 21, 36, 39

Directions:(6-10) Find the next term in the series.

6. 32.0, 80.0, 280.0, 1260.0, 6930.0, ?

7. 406, 626, 896, 1216, 1586, ?

8. 22, 33, 46, 61, 78, ?

9. 262144, 32768, 4096, 512, 64, ?

10. 133, 144, 153, 160, 165, ?

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

  • Directions:(1-5) Find the wrong term in the series given below.

    1. Question

    151, 127, 105, 85, 63, 51

     Ans:3
    The pattern is as follows:

    122 + 7 = 151

    112 + 6 = 127

    102 + 5 = 105

    92 + 4 = 85

    82 + 3 = 67

    72 + 2 = 51

  • 2. Question

    3, 18, 54, 105, 173, 258

     Ans:5
    The pattern is as follows:

    3 + 17 x 1 = 20

    20 + 17 x 2 = 54

    54 + 17 x 3 = 105

    105 + 17 x 4 = 173

    173 + 17 x 5 = 258

  • 3. Question

    338, 210, 118, 56, 10, -2

    Ans:2
    The pattern is as follows:

    73 – 5 = 338

    63 – 6 = 210

    53 – 7 = 118

    43 – 8 = 56

    33 – 9 = 18

    23 – 10 = -2

  • 4. Question

    58, 74, 94, 112, 134

    Ans:5
    The pattern is as follows:

    6 x 8 + 10 = 58

    7 x 9 + 11 = 74

    8 x 10 + 12 = 92

    9 x 11 + 13 = 112

    10 x 12 + 14 = 134

  • 5. Question

    6, 9, 15, 21, 36, 39

    Ans:3
    The pattern is 3 being multipled by consecutive prime numbers:

    3 x 2 = 6

    3 x 3 = 9

    3 x 5 = 15

    3 x 7 = 21

    3 x 11 = 33

    3 x 13 = 39

    Directions:(6-10) Find the next term in the series.

    6. Question

    32.0, 80.0, 280.0, 1260.0, 6930.0, ?

    Ans:3
    The pattern is as follows:

    32 x 2.5 = 80.0

    80 x 3.5 = 280.0

    280 x 4.5 = 1260.0

    1260 x 5.5 = 6930.0

    6930 x 6.5 = 45045.0

  • 7. Question

    406, 626, 896, 1216, 1586, ?

     Ans:1
    The pattern is as follows:

    192 + 45 = 406

    242 + 50 = 626

    292 + 55 = 896

    342 + 60 = 1216

    392 + 65 = 1586

    442 + 70 = 2006

  • 8. Question

    22, 33, 46, 61, 78, ?

    Ans:2
    The pattern is as follows:

    7 x 3 + 1 = 22

    8 x 4 + 1 = 33

    9 x 5 + 1 = 46

    10 x 6 + 1 = 61

    11 x 7 + 1 = 78

    12 x 8 + 1 = 97

  • 9. Question

    262144, 32768, 4096, 512, 64, ?

     Ans:4
    The pattern is as follows:

    262144/8 = 32768

    32768/8 = 4096

    4096/8 = 512

    512/8 = 64

    64/8 = 8

  • 10. Question

    133, 144, 153, 160, 165, ?

    Ans:1
    The pattern is as follows:

    19 x 7 = 133

    18 x 8 = 144

    17 x 9 = 153

    16 x 10 = 160

    15 x 11 = 165

    14 x 12 = 168