Set-11 Syllogism For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Syllogism Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-10): In each question below are some statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusion logically follows from the statements disregarding commonly known facts.

Give answer

1.

Statements:
All rockets are poles
Some poles are trams.
Some trams are ropes.
All ropes are tents.
Conclusions:
I.Some tents are trams.
II.Some ropes are rockets.

2.

Statements:
Some bags are hots
All hots are cakes
Conclusion:
I.All cakes are bags
II.Some bags are not cakes

3.

Statements:
All pens are ink.
No ink is an eraser
Conclusion:
I.No pen is an eraser
II.Some erasers are pens

4.

Statements:
Some chairs are handles.
All handles are pots.
All pots are mats.
Some mats are buses.
Conclusions:
I.Some buses are handles.
II.No bus is a handle.

5.

Statements:
Some rats are cats
All cats are bats
Conclusion:
I. No rat is cat
II. Some rats are bats

6.

Statements:
Some schools are colleges.
Some colleges are universities.
All universities are institutes.
All institutes are classes.
Conclusions:
I. Some colleges are classes.
II. All universities are classes.

7.

Statements:
Some drinks are juices.
All juices are beverages
No beverage is a solid.
Conclusions:
I.No juice is a solid.
II. No drink is a solid.

8.

Statements:
Some tigers are horses.
All horses are goats.
All goats are dogs.
Some dogs are cats.
Conclusions:
I.Some cats are tigers
II.Some dogs are horses.

9.

Statement:
All exams are tests
No test is a question
Conclusion:
I.Atleast some exams are questions
II.No exam is a question

10.

Statements:
All colleges are schools
Some banks are colleges
Conclusions:
I.Atleast some banks are schools
II.All schools are colleges

 

 

Check your Answers below:

 

 

  1. Directions (1-10): In each question below are some statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusion logically follows from the statements disregarding commonly known facts.

    Give answer

    1. Question

    Statements:
    All rockets are poles
    Some poles are trams.
    Some trams are ropes.
    All ropes are tents.
    Conclusions:
    I.Some tents are trams.
    II.Some ropes are rockets.

    Ans:1

  2. 2. Question

    Statements:
    Some bags are hots
    All hots are cakes
    Conclusion:
    I.All cakes are bags
    II.Some bags are not cakes

    Ans:4

  3. 3. Question

    Statements:
    All pens are ink.
    No ink is an eraser
    Conclusion:
    I.No pen is an eraser
    II.Some erasers are pens

    Ans:1

  4. 4. Question

    Statements:
    Some chairs are handles.
    All handles are pots.
    All pots are mats.
    Some mats are buses.
    Conclusions:
    I.Some buses are handles.
    II.No bus is a handle.

    Ans:3

  5. 5. Question

    Statements:
    Some rats are cats
    All cats are bats
    Conclusion:
    I. No rat is cat
    II. Some rats are bats

     Ans:2

  6. 6. Question

    Statements:
    Some schools are colleges.
    Some colleges are universities.
    All universities are institutes.
    All institutes are classes.
    Conclusions:
    I. Some colleges are classes.
    II. All universities are classes.

     Ans:5

  7. 7. Question

    Statements:
    Some drinks are juices.
    All juices are beverages
    No beverage is a solid.
    Conclusions:
    I.No juice is a solid.
    II. No drink is a solid.

    Ans:1

  8. 8. Question

    Statements:
    Some tigers are horses.
    All horses are goats.
    All goats are dogs.
    Some dogs are cats.
    Conclusions:
    I.Some cats are tigers
    II.Some dogs are horses.

    Ans:2

  9. 9. Question

    Statement:
    All exams are tests
    No test is a question
    Conclusion:
    I.Atleast some exams are questions
    II.No exam is a question

    Ans:2

  10. 10. Question

    Statements:
    All colleges are schools
    Some banks are colleges
    Conclusions:
    I.Atleast some banks are schools
    II.All schools are colleges

    Ans:1