Set-12 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Study the following information carefully and answer the questions given below.
All the below questions were based on the following six numbers,
825    574    381    736    463    278

1. If all the numbers are arranged in descending order from right to left, then which of the following number will be third from the right end?

2. If all the odd numbers are added with ‘2’ and all the even numbers are subtracted by ‘1’. Then, how many numbers will be divided by 3?
825    574    381    736    463    278

3. If the first and second digits are interchanged within all the numbers, then what will be the difference between the highest and second lowest numbers?
825    574    381    736    463    278

4. If the first and third digits are interchanged in all the numbers and then arrange them in ascending order from right to left. Then, what will be the fourth from the left end?
825    574    381    736    463    278

5. What will be the sum of the second digit of the third number from the right end and third digit of the second number from the left end?

Directions:(6-10) Study the following information carefully to answer the given questions.
These questions are based on the following five numbers,
169      196      225      256      289

6. If all the digits in each of the numbers are arranged in ascending order within the number, which of the following will form the highest number in the new arrangement of numbers?

7. If the positions of the first and the third digits of each of the numbers are interchanged, then how many odd numbers will be formed?
169      196      225      256      289

8. If all the digits in each of the numbers are arranged in descending order within the number, which number among them will be 2nd lowest?
169      196      225      256      289

9. If two is added to first digit of each number, which will make the 3rd highest number?
169      196      225      256      289

10. If all the digits in each of the numbers are arranged in descending order within the number, which number among them will be the highest?
169      196      225      256      289

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) Study the following information carefully and answer the questions given below.
    All the below questions were based on the following six numbers,
    825    574    381    736    463    278

    1. Question

    If all the numbers are arranged in descending order from right to left, then which of the following number will be third from the right end?

    Ans:4
    825 574 381 736 463 278
    278 381 463 574 736 825

  • 2. Question

    If all the odd numbers are added with ‘2’ and all the even numbers are subtracted by ‘1’. Then, how many numbers will be divided by 3?

    Ans:3
    825 574 381 736 463 278
    827 573 383 735 465 277

  • 3. Question

    If the first and second digits are interchanged within all the numbers, then what will be the difference between the highest and second lowest numbers?

    Ans:2
    825 574 381 736 463 278
    285 754 831 376 643 728
    831-376 = 455.

  • 4. Question

    If the first and third digits are interchanged in all the numbers and then arrange them in ascending order from right to left. Then, what will be the fourth from the left end?

    Ans:5
    825 574 381 736 463 278
    528 475 183 637 364 872
    872 637 528 475 364 183

  • 5. Question

    What will be the sum of the second digit of the third number from the right end and third digit of the second number from the left end?

    Ans:2
    825  574 381  736  463  278
    4+3=7.

  • 6. Question

    Directions:(6-10) Study the following information carefully to answer the given questions.
    These questions are based on the following five numbers,
    169      196      225      256      289

    If all the digits in each of the numbers are arranged in ascending order within the number, which of the following will form the highest number in the new arrangement of numbers?

     Ans:5

  • 7. Question

    If the positions of the first and the third digits of each of the numbers are interchanged, then how many odd numbers will be formed?

    Ans:3

  • 8. Question

    If all the digits in each of the numbers are arranged in descending order within the number, which number among them will be 2nd lowest?

    Ans:4

  • 9. Question

    If two is added to first digit of each number, which will make the 3rd highest number?

    Ans:3

  • 10. Question

    If all the digits in each of the numbers are arranged in descending order within the number, which number among them will be the highest?

    Ans:5