Set-12 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions(1-5): There are two different sentences with a blank space in each sentence. Choose the word from the given options which fits appropriately in both the blanks adding a proper and logical meaning to the sentences.

Directions:(1-10)  In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

1. The Indian savers prefer to bet their_______ on physical assets such as gold or property, instead of in productive financial assets such as deposits, bonds and shares, has for long been a sore point with policymakers.
A.surpluses
B.balances
C.parings
D.unused

2. Considering his administration’s successes first, at the top of the list is the passage in Congress of his tax cut proposal that he ________ to put more money back into American workers’ pockets and built the foundations of a stronger economy.
A.interest
B.claimed
C.demanded
D.due

3. For a government facing enormous pressure within and outside, the fact that the Rajapaksas, who retain considerable support in the island’s southern districts, are seeking to capitalise on the _________ government’s shortcomings makes matters more difficult.

A.obligatory
B.urgent
C.incumbent
D.necessary

4. To be clear, there is little doubt about substantive reasons for ________ over the Mahanadi between Odisha and Chhattisgarh.

A.war
B.contention
C.combat
D.competition

5. The States’ escalation of the dispute for ________their respective interests is legitimate.
A.coming
B.advancing
C.pursuing
D.following

6. Prudent financial planning requires a saver to decide on her relative ________ between safe and risky assets based on her life stage, income, financial goals and risk appetite.
A.distribution
B.ration
C.grant
D.allocation

7. The climactic event was the unprecedented press conference at which four senior most judges alleged the CJI had _______ from convention while using his power to draw up the roster.
A.buried
B.gone
C.departed
D.rested

8. UNESCO recently _______ Chennai in its Creative Cities Network for the city’s contribution to classical music.
A.included
B.involved
C.covered
D.inserted

9. Sri Lanka’s local government elections, ________to be held on February 10, have elicited the interest of a national election, and with good reason.

A.arranged
B.scheduled
C.definite
D.fixed

10. India is an aspirational economy and this makes deferring one’s consumption a __________difficult decision for the income earner.
A.specifically
B.singularly
C.particularly
D.expressly

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-10)  In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

    1. Question

    The Indian savers prefer to bet their_______ on physical assets such as gold or property, instead of in productive financial assets such as deposits, bonds and shares, has for long been a sore point with policymakers.
    A.surpluses
    B.balances
    C.parings
    D.unused

    Ans:1
    the correct set of words for the blank in the sentence will be ‘Surpluses-balances’ as their meaning is extra or leftover profit.

  • 2. Question

    Considering his administration’s successes first, at the top of the list is the passage in Congress of his tax cut proposal that he ________ to put more money back into American workers’ pockets and built the foundations of a stronger economy.
    A.interest
    B.claimed
    C.demanded
    D.due

     Ans:2
    the correct set of words for the blank in the sentence will be ‘claimed-demanded’ as their meaning is to reserve or demand a right.

  • 3. Question

    For a government facing enormous pressure within and outside, the fact that the Rajapaksas, who retain considerable support in the island’s southern districts, are seeking to capitalise on the _________ government’s shortcomings makes matters more difficult.
    A.obligatory
    B.urgent
    C.incumbent
    D.necessary

    Ans:3
    the correct set of words for the blank in the sentence will be ‘obligatory-incumbent’ as their meaning is to one who holds a position or any responsibility is on them.

  • 4. Question

    To be clear, there is little doubt about substantive reasons for ________ over the Mahanadi between Odisha and Chhattisgarh.
    A.war
    B.contention
    C.combat
    D.competition

    Ans:4
    the correct set of words for the blank in the sentence will be ‘contention-competition’ as their meaning is struggling together in opposition.

  • 5. Question

    The States’ escalation of the dispute for ________their respective interests is legitimate.
    A.coming
    B.advancing
    C.pursuing
    D.following

    Ans:5
    the correct set of words for the blank in the sentence will be ‘pursuing-following’ as their meaning is  to follow in order to attain or achieve some goal.

  • 6. Question

    Prudent financial planning requires a saver to decide on her relative ________ between safe and risky assets based on her life stage, income, financial goals and risk appetite.
    A.distribution
    B.ration
    C.grant
    D.allocation

     Ans:4
    The correct set of words for the blank in the sentence will be ‘distribution-allocation’ as their meaning is to share or allot.

  • 7. Question

    The climactic event was the unprecedented press conference at which four senior most judges alleged the CJI had _______ from convention while using his power to draw up the roster.
    A.buried
    B.gone
    C.departed
    D.rested

    Ans:2
    The correct set of words for the blank in the sentence will be ‘gone-departed’ as their meaning is to leave.

  • 8. Question

    UNESCO recently _______ Chennai in its Creative Cities Network for the city’s contribution to classical music.
    A.included
    B.involved
    C.covered
    D.inserted

    Ans:1
    The correct set of words for the blank in the sentence will be ‘ included-involved’ as their meaning is to contain or constitute.

  • 9. Question

    Sri Lanka’s local government elections, ________to be held on February 10, have elicited the interest of a national election, and with good reason.
    A.arranged
    B.scheduled
    C.definite
    D.fixed

    Ans:5
    The correct set of words for the blank in the sentence will be ‘scheduled-fixed’ as their meaning is to be due or predestined.

  • 10. Question

    India is an aspirational economy and this makes deferring one’s consumption a __________difficult decision for the income earner.
    A.specifically
    B.singularly
    C.particularly
    D.expressly

     Ans:3
    The correct set of words for the blank in the sentence will be ‘specifically-particularly’ as their meaning is which is notable or choosing one.