Set-12 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-12 General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Which one of the following pairs is not correctly matched?
1. Dry ice : Solid carbon dioxide
2. Mustard gas : Poisonous liquid used in chemical warfare
3. Teflon : Polymer containing fluorine
4. Fullerene : Organic compounds containing fluorine

Ans:4

2.The technique of chromatography is used to-
1. Identify colour substances
2. Determine the structure of substances
3. Dry distillation of colouring substances
4. Separate the substances from a mixture

Ans:4

3.The gas usually filled in the electric bulb with Argon is –
1. Nitrogen
2. Hydrogen
3. Carbon dioxide
4. Oxygen

Ans:1

4.Which one of the following metals is accessed in the native state?
1. Aluminium
2. Gold
3. Chromium
4. Zinc

Ans:2

5.Which one of the following was used as a chemical weapon in the First World War?
1. Carbon monoxide
2. Hydrogen cyanide
3. Mustard gas
4. Water gas

Ans:3

6.Which one of the following chemicals helps in fruit ripening?
1. Ethephon
2. Atrazine
3. Isoproturan
4. Malathion

Ans:1

7.Which of the following is not a Natural polymer?
1. Wool
2. Silk
3. Leather
4. Nylon

Ans:4

8.Which one of the following chemicals had been in use till now for making artificial clouds?
1. Potassium Nitrate
2. Heavy Water
3. Sulphur Iodide
4. Silver Iodide

Ans:4

9.Which of the following main elements is used in making matchbox?
1. Graphite
2. Phosphorous
3. Silicon
4. Sodium

Ans:2

10.Which is the anti-coagulant substance in blood?
1. Fibrinogen
2. Heparin
3. Thrombin
4. Globin

Ans:2

11.Which one of the following cells produce antibodies?
1. Eosinophil
2. Monocyte
3. Basophil
4. Lymphocytes

Ans:4

12.Arthritis is caused by the deposition of which “of the following” in the joints of the body?
1. Urea
2. Uric acid
3. Albumin
4. Cholesterol

Ans:2

13.Which of the following parasites is responsible for 65% of the cases of malaria in India?
1. P. malariae
2. P. vivax
3. P. falciparum
4. P. Ovale

Ans:2

14.The radio isotope used in the detection of cancer is
1. Cobalt – 60
2. Cesium-28
3. Sodium – 24
4. Carbon – 14

Ans:1

15.The poison of honey bee is?
1. Acid
2. Saltish
3. Alkaline
4. Vitamin

Ans:1

16.Which of the following increases the rate of heart beat?
1. Peripheral nerves
2. Sympathetic nerves
3. Parasympathetic nerves
4. Cranial nerves

Ans:2

17.The deficiency of Niacin-a vitamin of B complex group causes the disease ________
1. Marasmus
2. Pellagra
3. Rickets
4. Night-blindness

Ans:2

18. Algal bloom results from –
1. Global warming
2. Salination
3. Eutrophication
4. Biomagnification

Ans:3

19.If waste materials contaminate the source of drinking water, which of the following diseases will spread?
1. Scurvy
2. Typhoid
3. Malaria
4. Anaemia

Ans:2

20.Symbiotic Bacteria responsible for the fixation of atmospheric nitrogen are present in –
1. Peas
2. Wheat
3. Corn
4. Oats

Ans:1