Set-12 Indian Geography (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Geography Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-12 Indian Geography Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The only National Park where Kashmiri stag is found is
1. Kanha
2. Dachigam
3. Manas
4. Nanda devi

Ans:2

2.Which one of the following is the highest gravity dam in the world?
1. Beas Dam
2. Nangal Dam
3. Bhakra Dam
4. Hirakud Dam

Ans:3

3.Flash floods are associated with
1. Thunderstorms
2. Cyclonic storms
3. Tsunami
4. Tornado

Ans:1

4.The longest river in Asia is
1. Indus
2. Yangtze
3. Hwang Ho
4. Ganga

Ans:2

5.”Tsunami” is the name given to which of the following?
1. Earthquake
2. Cyclone
3. Tidal Waves
4. Undersea Waves

Ans:3

6. On which river is the Tehri dam built?
1. Alakananda
2. Bhagirathi
3. Ganga
4. Hooghly

Ans:2

7. Which is the warmest layer of the atmosphere?
1. Thermosphere
2. Troposphere
3. Stratosphere
4. Mesosphere

Ans:1

8. The Siachin Glacier’s melting waters are the main source of which of the following rivers:
1. Beas
2. Sutlej
3. Indus
4. Nubra

Ans:4

9. Which among the following is called as ‘Land of the midnight Sun’?
1. Norway
2. Sweden
3. Denmark
4. France

Ans:1

10. The mountain range which divides the North and the South India is
1. Himalayas
2. Western ghats
3. Vindhyas
4. Satpura

Ans:3

11. The biggest natural satellite of our solar system is ?
1. Phobas
2. Deimos
3. Moon
4. Ganymede

Ans:4

12. Which of the following planets revolve clockwise?
1. Earth and Mercury
2. Venus and Neptune
3. Venus and Uranus
4. Uranus and Neptune

Ans:3

14. Name the hottest planet?
1. Mercury
2. Venus
3. Neptune
4. Mars

Ans:2

15. Shortest day in the Northern hemisphere is _______.
1. 22nd November
2. 21/22nd December
3. 22nd March
4. 22nd June

Ans:2

16. The Gir National Park and the Sasan Gir Sanctuary of Gujarat are the only wildlife sanctuaries in India that have –
1. Bengal Tigers
2. Asiatic Lions
3. One-Horned Rhinos
4. Black Buck

Ans:2

17. The glowing surface of the Sun is called _______.
1. Photosphere
2. Chromosphere
3. Corono
4. Troposphere

Ans:1

18. ________ season is when the Sun is directly overhead the equator.
1. Summer
2. Spring
3. Winter
4. None of these

Ans:2

19. Birth rate in a country is defined as –
1. Number of births per 100 in 1 year
2. Number of births per 1000 in 1 year
3. Number of births per km of area in 1 year
4. Number of births per 100 km of area in 1 year

Ans:2

20. The Lena river passes through which country?
1. China
2. USA
3. Russia
4. Brazil

Ans:3