Set-12 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)\

Directions:(1-5) Find the next term in the series.

1. 10, 15, 25, 35, 55, ?

2. 19, 28, 39, 52, 67, ?

3. 265, 233, 203, 175, 149, ?

4. 727, 509, 339, 211, 119, ?

5. 7, 21, 49, 91, 147, ?

Directions:(6-10) Find the wrong term in the series given below.

6. 43, 55, 85, 143, 273, 455

7. 92, 112, 134, 158, 186

8. 113, 116, 122, 126, 140, 162

9. 12585, 4229, 1425, 483, 165, 57

10. 3.2, 6.3, 8.4, 10.0, 11.6

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) Find the next term in the series.

    1. Question

    10, 15, 25, 35, 55, ?

    Ans:5
    The pattern 5 being multipled by consecutive prime numbers:

    5 x 2 = 10

    5 x 3 = 15

    5 x 5 = 25

    5 x 7 = 35

    5 x 11 = 55

    5 x 13 = 65

  • 2. Question

    19, 28, 39, 52, 67, ?

    Ans:3
    The pattern is as follows:

    2 x 5 + 9 = 19

    3 x 6 + 10 = 28

    4 x 7 + 11 = 39

    5 x 8 + 12 = 52

    6 x 9 + 13 = 67

    7 x 10 + 14 = 84

  • 3. Question

    265, 233, 203, 175, 149, ?

    Ans:5
    The pattern is as follows:

    162 + 9 = 265

    152 + 8 = 233

    142 + 7 = 203

    132 + 6 = 175

    122 + 5 = 149

    112 + 4 = 125

  • 4. Question

    727, 509, 339, 211, 119, ?

    Ans:2
    The pattern is as follows:

    93 – 2 = 727

    83 – 3 = 509

    73 – 4 = 339

    63 – 5 = 211

    53 – 6 = 119

    43 – 7 = 57

  • 5. Question

    7, 21, 49, 91, 147, ?

    Ans:4
    The pattern is as follows:

    7 + 14 x 1 = 21

    21 + 14 x 2 = 49

    49 + 14 x 3 = 91

    91 + 14 x 4 = 147

    147 + 14 x 5 = 217

  • 6. Question

    Directions:(6-10) Find the wrong term in the series given below.

    43, 55, 85, 143, 273, 455

    Ans:4
    The pattern adds the number to product of a prime number and the number following it:

    43 + 3 x 4 = 55

    55 + 5 x 6 = 85

    85 + 7 x 8 = 141

    141 + 11 x 12 = 273

    273 + 13 x 14 = 455

  • 7. Question

    92, 112, 134, 158, 186

    Ans:1
    The pattern is as follows:

    92 + 11 = 92

    102 + 12 = 112

    112 + 13 = 134

    122 + 14 = 158

    132 + 15 = 184

  • 8. Question

    113, 116, 122, 126, 140, 162

    Ans:2
    The series adds the product of the digits to the previous number:

    113 + 3 = 116

    116 + 6 = 122

    122 + 4 = 126

    126 + 12 = 138

    138 + 24 = 162

  • 9. Question

    12585, 4229, 1425, 483, 165, 57

    Ans:4
    The pattern is shown below:

    12585/3 + 25 = 4227

    4227/3 + 24 = 1425

    1425/3 + 23 = 483

    483/3 + 22 = 165

    165/3 + 21 = 57

  • 10. Question

    3.2, 6.3, 8.4, 10.0, 11.6

     Ans:5
    The pattern is shown below:

    √10= 3.2

    √40= 6.3

    √70= 8.4

    √100= 10.0

    √130= 11.4