Set-12 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-12 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Some words are given which are related in some way. The same relationship obtains among the words in one of the four alternatives given under it., Find the correct alternative.
Hunt : Pleasure : Panic
1. Game : Match : Win
2. Theft : Gain : Loss
3. Rain : Cloud : Flood
4. Death : Disease : Germs

Ans:2

2.Choose the word which is least like the other words in the group.
1. Chandragupta
2. Harshavardhana
3. Chanakya
4. Vikramaditya

Ans:3

3.Choose the word which is least like the other words in the group.
1. Pupa
2. Caterpillar
3. Nymph
4. Larva

Ans:3

4.Choose the word which is least like the other words in the group.
1. Schizophrenia
2. Agoraphobia
3. Alzheimer’s disease
4. Kleptomania

Ans:3

5.Choose the word which is least like the other words in the group.
1. Mosque
2. Church
3. Monastery
4. Cathedral

Ans:3

6.Gorges: Canyons: Meanders
1. Tributaries
2. Deltas
3. Mountains
4. Moraines

Ans:1

7.If ‘orange’ is called ‘butter’, butter is called ‘soap’, soap is called ‘ink’, ‘ink’ is called ‘honey’ and ‘honey’ is called ‘orange’, which of the following is used for washing clothes?
1. Butter
2. Orange
3. Ink
4. Honey

Ans:3

8.Assertion (A) : Unpolished rice should be eaten.
Reason (R) : Polished rice lacks Vitamin B.
Code :
1. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
2. (A) is true, but (R) is false.
3. (A) is false, but (R) is true.
4. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Ans:4

9.Which of the following statements of relationship of national income (Y), consump-tion (C) and investment (I) in the famous model of Keynes, is correct?
1. Y = C + I
2. Y = C ´ I
3. Y = C – I
4. Y = C ¸ I

Ans:1

10.If the words in the sentence, “She showed several sample snaps” are rearranged in the alphabetical order, which will be the middle word?
1. Sample
2. Several
3. She
4. Snaps

Ans:3

11.Who defined economics as the study of the relationship between unlimited wants and scarce resources?
1. Jan Timbergen
2. Lionel Robbins
3. Frederick Von Hayek
4. J.M. Keynes

Ans:2

12.Which of the following is not a programme under rural development?
1. RDCI
2. IRDP
3. TRYSEM
4. NREP

Ans:1

13.GATT headquarters is located at
1. Paris
2. Washington
3. Hague
4. Geneva

Ans:4

14.Which one of the following is not true for the Repo operations?
1. It increases availability of foreign exchange.
2. In a Repo operation object is to regulate credit flow.
3. In a Repo operation object is to control liquidity in the financial system.
4. It is conducted by Commercial Banks.

Ans:1

15.Removal of poverty was the foremost objective of which of the following Five-Year Plans?
1. Third
2. Fourth
3. Fifth
4. Second

Ans:3

16.Who among the following is not a member of the National Development Council?
1. State Chief Ministers
2. Members of the Planning Commission
3. President of India
4. Prime Minister

Ans:3

17.Excise Duties are taxes on
1. export of commodities
2. production of commodities
3. import of commodities
4. sale of commodities

Ans:2

18.The Indian Financial Year begins on which of the following dates?
1. April 1
2. July 1
3. None of these
4. January 1

Ans:1

19.Assertion (A) : Panchayati Raj institutions were set up to decentralise planning to village level.
Reason (R) : Village panchayats are in a better position to have a proper appreciation of their development needs.
Code :
1. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
2. (A) is true, but (R) is false.
3. (A) is false, but (R) is true.
4. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Ans:4

20.Human Development Index is an indicator of
1. Country position in Regional Spectrum
2. Country position in Global Spectrum
3. None of these
4. Country position in Local Spectrum

Ans:2

Click here to download PDF