Set-12 Syllogism For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Syllogism Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-4) In each of the questions below are given four statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

1.

Statements:
All monkeys are parrots.
No parrot is crow.
Some crows are horses.
All horses are tigers.
Conclusions:
I) Some tigers are parrots
II) Some crows are monkeys
III) No tiger is parrot
IV) Some horses are parrots

2.

Statements:
All books are tents.
Some tents are lakes.
All lakes are ponds
Conclusions:
I) Some ponds are books
II) Some ponds are tents
III) Some lakes are books

3.

Statements:
All snakes are reptiles.
Some reptiles are turtles.
No turtle is a bird.
Conclusions:
I) All reptiles being birds is a possibility.
II) No snake is a turtle.

4.

Statements:
All dials are mirrors.
All mirrors are spoons.
Some spoons are decks.
Some decks are chairs.
Conclusions:
I) Some decks are mirrors.
II) Some spoons are dials.
III) Some decks are dials.
IV) Some chairs are spoons.

Directions:(5-10) In each question below some statements are followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusion logically follows from the statements disregarding commonly known facts.

Give answer

5.

Statements:
All doors are floors.
Some floors are tiles.
All tiles are paints.
Some paints are stones.
Conclusions:
I. Some floors are paints.
II. Some doors are tiles.

6.

Statements:
All bangles are rings.
All rings are bracelets.
Some bracelets are jewels.
Some jewels are stones.
Conclusion:
I.Some stones are bangles.
II.Some jewels are rings.

7.

Statement:
Some trees are plants
All bushes are plants
Conclusions:
I.Atleast some trees are bushes
II.Some trees are definitely not bushes

8.

Statements:
All bottles are glasses
No cup is a glass
Conclusions:
I.No bottle is a cup
II. Atleast some glasses are bottles

9.

Statements:
Some tablets are capsules.
All capsules are syrups.
Some syrups are medicines.
All medicines are powders.
Conclusion:
I.Some syrups are powders.
II.Some syrups are tablets.

10.

Statements:
Some red are green
All green are yellow
All yellow are blue
Conclusions:
I.All green are blue
II.Some yellow are red

 

 

Check your Answers below:

 

 

  1. Directions:(1-4) In each of the questions below are given four statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

    1. Question

    Statements:
    All monkeys are parrots.
    No parrot is crow.
    Some crows are horses.
    All horses are tigers.
    Conclusions:
    I) Some tigers are parrots
    II) Some crows are monkeys
    III) No tiger is parrot
    IV) Some horses are parrots

    Ans:5

  2. 2. Question

    Statements:
    All books are tents.
    Some tents are lakes.
    All lakes are ponds
    Conclusions:
    I) Some ponds are books
    II) Some ponds are tents
    III) Some lakes are books

    Ans:3

  3. 3. Question

    Statements:
    All snakes are reptiles.
    Some reptiles are turtles.
    No turtle is a bird.
    Conclusions:
    I) All reptiles being birds is a possibility.
    II) No snake is a turtle.

    Ans:2

  4. 4. Question

    Statements:
    All dials are mirrors.
    All mirrors are spoons.
    Some spoons are decks.
    Some decks are chairs.
    Conclusions:
    I) Some decks are mirrors.
    II) Some spoons are dials.
    III) Some decks are dials.
    IV) Some chairs are spoons.

    Ans:3

    Directions:(5-10) In each question below some statements are followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusion logically follows from the statements disregarding commonly known facts.

    5. Question

    Give answer

    Statements:
    All doors are floors.
    Some floors are tiles.
    All tiles are paints.
    Some paints are stones.
    Conclusions:
    I. Some floors are paints.
    II. Some doors are tiles.

    Ans:1

  5. 6. Question

    Statements:
    All bangles are rings.
    All rings are bracelets.
    Some bracelets are jewels.
    Some jewels are stones.
    Conclusion:
    I.Some stones are bangles.
    II.Some jewels are rings.

    Ans:4

  6. 7. Question

    Statement:
    Some trees are plants
    All bushes are plants
    Conclusions:
    I.Atleast some trees are bushes
    II.Some trees are definitely not bushes

    Ans:3

  7. 8. Question

    Statements:
    All bottles are glasses
    No cup is a glass
    Conclusions:
    I.No bottle is a cup
    II. Atleast some glasses are bottles

     Ans:5

  8. 9. Question

    Statements:
    Some tablets are capsules.
    All capsules are syrups.
    Some syrups are medicines.
    All medicines are powders.
    Conclusion:
    I.Some syrups are powders.
    II.Some syrups are tablets.

    Ans:5

  9. 10. Question

    Statements:
    Some red are green
    All green are yellow
    All yellow are blue
    Conclusions:
    I.All green are blue
    II.Some yellow are red

    Ans:5