Set-13 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Study the following information carefully and answer the questions given below.
256    426    543    394     683

1. For which two numbers the average of all the digits are same?

2. If first and Third digit of each numbers is interchanged, then which is the second lowest number?

3. If all the digits in each number are arranged in Descending order, then which number will be the Third Highest after the rearrangement?

4. What will be the product of Second digit of the highest number and third digit of third lowest number?

5. If all the digits of a number are arranged from left end to right end in ascending order with no space between each digit, then which of the following number is seventh from the right end in newly formed series?

Directions:(6-10) Study the following information carefully and answer the questionsgiven below
4 6 5 3 2 4 8 7 9 2 1 4 5 8 9 6 3 2 1 5 7 4 3 8 7 8 9 1 2 1 8 5

6. How many such 5’s are in the arrangement which is immediately preceded by multiple of 2?

7. How many such 4’s in the given arrangement which is followed by a number less than 5?

8. If all the multiples of 3 are removed from the series then which of the following number is Sixteenth from the right end?

9. How many such even numbers which is immediately preceded and followed by a prime number?

10. Which of the following number is sixth to the right of the number which is ninth from the left end?

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

  • Directions:(1-5) Study the following information carefully and answer the questions given below.
    256    426    543    394     683

    1. Question

    For which two numbers the average of all the digits are same?

    Ans:3
    256 = (2+5+6)/3=13/3
    426 = (4+2+6)/3= 12/3
    543   = (5+4+3)/3= 12/3
    394   = (3+9+4)/3 = 15/3
    683  = (6+8+3)/3= 17/3
    So, Answer is 426 and 543

  • 2. Question

    If first and Third digit of each numbers is interchanged, then which is the second lowest number?

    Ans:4

  • 3. Question

    If all the digits in each number are arranged in Descending order, then which number will be the Third Highest after the rearrangement?

    Ans:4
    All the digits in each number are arranged in Descending order

  • 4. Question

    What will be the product of Second digit of the highest number and third digit of third lowest number?

    Ans:2
    The first and third digits of the numbers are interchanged; similarly second and fourth digits of the numbers are interchanged,

    Product is 8*6 = 48

  • 5. Question

    If all the digits of a number are arranged from left end to right end in ascending order with no space between each digit, then which of the following number is seventh from the right end in newly formed series?

    Ans:5
    223334445566689
    5 is seventh from the right end after the condition is applied.

  • 6. Question

    Directions:(6-10) Study the following information carefully and answer the questionsgiven below
    4 6 5 3 2 4 8 7 9 2 1 4 5 8 9 6 3 2 1 5 7 4 3 8 7 8 9 1 2 1 8 5

    How many such 5’s are in the arrangement which is immediately preceded by multiple of 2?

    Ans:3
    There are three 5’s in the given arrangement which is immediately preceded by multiple of 2.

    4 6 5 3 2 4 8 7 9 2 1 4 5 8 9 6 3 2 1 5 7 4 3 8 7 8 9 1 2 1 8 5

  • 7. Question

    How many such 4’s in the given arrangement which is followed by a number less than 5?

    Ans:1
    There is only one, such 4’s in the given arrangement which is followed by a number less than 5.

    4 6 5 3 2 4 8 7 9 2 1 4 5 8 9 6 3 2 1 5 7 4 3 8 7 8 9 1 2 1 8 5

  • 8. Question

    If all the multiples of 3 are removed from the series then which of the following number is Sixteenth from the right end?

    Ans:4
    4 5 2 4 8 7 2 1 4 5 8 2 1 5 7 4 8 7 8 1 2 1 8 5
    All the multiples of 3 are removed from the series then 4 is Sixteenth from the right end

  • 9. Question

    How many such even numbers which is immediately preceded and followed by a prime number?

    Ans:2
    4 6 5 3 2 4 8 7 9 2 1 4 5 8 9 6 3 2 1 5 7 4 3 8 7 8 9 1 2 1 8 5
    There are two such numbers in the given arrangements.

  • 10. Question

    Which of the following number is sixth to the right of the number which is ninth from the left end?

    Ans:2
    4 6 5 3 2 4 8 7 9 2 1 4 5 8 9 6 3 2 1 5 7 4 3 8 7 8 9 1 2 1 8 5
    9 are sixth to the right of the number which is ninth from the left end.