Set-13 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,

We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)\

Directions:(1-5) Find the wrong term in the series given below.

1. 59, 69, 90, 125, 169, 229

2. 10, 22, 46, 96, 190, 382

3. 704, 688, 652, 588, 490, 344

4. 99, 53, 27, 15, 9, 6

5. 42, 70, 106, 152, 202

Directions:(6-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

6. 2 ,9, 30, 105 ,436, ?

7. 1237 ,1547 ,2158, 2471, 3079, ?

8. 828, 280, 75 ,21 ,10.5 ,?

9. 39.48, 40.59, 42.81, 46.14, ?

10. 97 95 91 83 78 ?

 

 

Check your Answers below:

 

 

  1. Directions:(1-5) Find the wrong term in the series given below.

    1. Question

    59, 69, 90, 125, 169, 229

    Ans:5
    The pattern is as follows:59 + 10 = 69

    69 + 10+ 11 = 90

    90 + 10+ 11+ 12 = 123

    123 + 10+ 11+ 12+ 13 = 169

    169 + 10+ 11+ 12+ 13+ 14 = 229

  2. 2. Question

    10, 22, 46, 96, 190, 382

    Ans:5
    The pattern is as follows:10 x 2 + 2 = 22

    22 x 2 + 2 = 46

    46 x 2 + 2 = 94

    94 x 2 + 2 = 190

    190 x 2 + 2 = 382

  3. 3. Question

    704, 688, 652, 588, 490, 344

    Ans: 4
    The pattern is as follows:704 – 42 = 688

    688 – 62 = 652

    652 – 82 = 588

    588 – 102 = 488

    488 – 122 = 344

  4. 4. Question

    99, 53, 27, 15, 9, 6

    Ans:3
    The pattern is as follows:(99 + 3) / 2 = 51

    (51 + 3) / 2 = 27

    (27 + 3) / 2 = 15

    (15 + 3) / 2 = 9

    (9 + 3) / 2 = 6

  5. 5. Question

    42, 70, 106, 152, 202

    Ans:2
    The pattern is as follows:62 + 6 = 42

    82 + 6 = 70

    102 + 6 = 106

    122 + 6 = 150

    142 + 6 = 202

    Directions:(6-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

    6. Question

    2, 9, 30, 105 ,436, ?

    Ans:2
    The pattern is:(2+7)x1 = 9, (9+6)x2 = 30, (30+5)x3 = 105, (105+4)x4=436, (436+3)x5 = 2195

  6. 7. Question

    1237 ,1547, 2158 ,2471 ,3079 ?

    Ans:3
    In every term, the first two digits are formed by adding the first two digits of the previous number to the sum of their digits. Same is true for the last two digits as well.(12+1+2)(37+3+7) = 1547, (15+1+5)(47+4+7) = 2158, (21+2+1)(58+5+8) = 2471, (24+2+4)(71+7+1) = 3079.

    Hence next term (30+3+0)(79+7+9) = 3395

  7. 8. Question

    828 ,280, 75 ,21 ,10.5 ,?

    Ans: 2
    828/3 + 4 = 280, 280/4 + 5 = 75, 75/5 + 6 = 21, 21/6 + 7 = 10.5, 10.5/7 + 8 = 9.5
  8. 9. Question

    39.48 ,40.59, 42.81, 46.14 ,?

    Ans:1
    39.48+1.11=40.59, 40.59+2.22=42.81, 42.81+3.33=46.14, 46.14+4.44=50.58
  9. 10. Question

    97 95 91 83 78 ?

    Ans:3
    The next term is obtained by subtracting the difference of digits from the number.97-2 = 95, 95-4 = 91, 91 – 8 = 83, 83 – 5 = 78, 78-1=77