Set-14 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-4) Study the following information carefully and answer the questions given below.
H 4 7 $ 2 P W 5 E M % @ 8 # 3 A J & U G R 6 4 * ? B 9 T

1. How many such consonants are there each of which is immediately preceded by a letter and immediately followed by a symbol?

2. If all the symbols are removed from the above arrangement, then what will be the thirteenth element from the right end?
H 4 7 $ 2 P W 5 E M % @ 8 # 3 A J & U G R 6 4 * ? B 9 T

3. If first element is interchanged with the fifteenth element, second element is interchanged with the sixteenth element and so on till the last. Then, which of the following will be the fifth to the left of $?
H 4 7 $ 2 P W 5 E M % @ 8 # 3 A J & U G R 6 4 * ? B 9 T

4. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following one that does not belong to the group?
H 4 7 $ 2 P W 5 E M % @ 8 # 3 A J & U G R 6 4 * ? B 9 T

Directions:(5-8) Study the following sequence carefully and answer the questions given below it.
A @ 6 # D H & % G K * M 7 9 ! ^ 2 P V J + 4 R E Y > C < F /

5. How many such digits are there which are immediately followed by a symbol but not immediately preceded by a symbol?

6. How many consonants are there which are neither immediately followed by a consonant nor immediately preceded by a symbol?
A @ 6 # D H & % G K * M 7 9 ! ^ 2 P V J + 4 R E Y > C < F /

7. Which is the 10th element to the right of the 12th element to the left of the 16th element from the right end?
A @ 6 # D H & % G K * M 7 9 ! ^ 2 P V J + 4 R E Y > C < F /

8. How many such symbols are there which are immediately followed by a consonant and immediately preceded by a digit?
A @ 6 # D H & % G K * M 7 9 ! ^ 2 P V J + 4 R E Y > C < F /

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) Study the following information carefully and answer the questions given below.
    H 4 7 $ 2 P W 5 E M % @ 8 # 3 A J & U G R 6 4 * ? B 9 T

    1. Question

    How many such consonants are there each of which is immediately preceded by a letter and immediately followed by a symbol?

    Ans:3
    H 4 7 $ 2 P W 5 E M % @ 8 # 3 A J & U G R 6 4 * ? B 9 T

  • 2. Question

    If all the symbols are removed from the above arrangement, then what will be the thirteenth element from the right end?

    Ans:1
    H 4 7 2 P W 5 E M 8 3 A J U G R 6 4 B 9 T

  • 3. Question

    If first element is interchanged with the fifteenth element, second element is interchanged with the sixteenth element and so on till the last. Then, which of the following will be the fifth to the left of $?

    Ans:4
    3 A J & U G R 6 4 * ? B 9 T H 4 7 $ 2 P W 5 E M % @ 8 #

  • 4. Question

    Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following one that does not belong to the group?

    Ans:3
    % @ 8 # -> %#8
    U G R 6 -> U6R
    M % @ 8 -> M@8
    W 5 E M -> WME
    7 $ 2 P -> 7P2

    Directions:(5-8) Study the following sequence carefully and answer the questions given below it.
    A @ 6 # D H & % G K * M 7 9 ! ^ 2 P V J + 4 R E Y > C < F /

    5. Question

    How many such digits are there which are immediately followed by a symbol but not immediately preceded by a symbol?

    Ans:4
    Arrangement required: Symbol ≠ Digit → Symbol
    Given series: A @ 6 # D H & % G K * M 7 9 ! ^ 2 P V J + 4 R E Y > C < F /
    Clearly one such pair is there i.e. 7 9 !.

  • 6. Question

    How many consonants are there which are neither immediately followed by a consonant nor immediately preceded by a symbol?

    Ans:4
    Arrangement required: Symbol ≠ Consonants ≠ Consonants
    Given series: A @ 6 # D H & % G K * M 7 9 ! ^ 2 P V J + 4 R E Y > C < F /
    Clearly there are five such pairs i.e. D H &, G K *, V J +, 4 R E, E Y >

  • 7. Question

    Which is the 10th element to the right of the 12th element to the left of the 16th element from the right end?

    Ans:3
    Given series: (Left) A @ 6 # D H & % G K * M 7 9 ! ^ 2 P V J + 4 R E Y > C < F / (Right)
    16th element from the right → !
    12th element to the left of ‘!’ → 6
    10th element to the right of ‘6’ → 7
    So, 10th element to the right of the 12th element to the left of the 16th element from the right is 7.

  • 8. Question

    How many such symbols are there which are immediately followed by a consonant and immediately preceded by a digit?

    Ans:5
    Arrangement required: Digit → Symbols → Consonant
    Given series: A @ 6 # D H & % G K * M 7 9 ! ^ 2 P V J + 4 R E Y > C < F /
    Clearly one such pair is there i.e. 6 # D.