Set-14 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-5): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in Bold/ or a blank is given which is then followed by five options which tries to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrase most appropriately in context of the given sentence.

1. Don’t forget to _____________ seatbelts before the plane takes off.

2. Make sure to _____________ these samples of medicine at doctors chamber.

3. They _____________ in riverside mall almost all the day.

4. Let’s ________ tonight on the occasion of our anniversary.

5. I ______________ the film , but don’t know much about the background story .

Directions:(6-10) Each sentence given below has two blanks, each blank represents that something has been omitted. Choose the correct set of words from the options given below, which gives the best meaning of the sentence as a whole. If no option is right, choose the option ‘None of these’.

6. If the Union Budget is construed as an annual tug­of-war ……………populism and fiscal prudence, arguably it is the latter that …………….. in the past four budgets tabled by the NDA.

7. The Narendra Modi government has taken …………….in having restored the ………………. to the path of fiscal consolidation.

8. One ……………of anxiety is overheated asset markets the world over. In India too, equity valuations have been ………………. stretched.

9. It is …………….. that they will beat a hasty …………….from shares or mutual funds just because of a modest levy.

10. While being liberal in its ………………….. for rural India, the Budget has been ……………. in its giveaways to the middle class and the corporate sector.

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions (1-5): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in Bold/ or a blank is given which is then followed by five options which tries to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrase most appropriately in context of the given sentence.

    1. Question

    Don’t forget to _____________ seatbelts before the plane takes off.

    Ans:
    Do up means to complete dressing up.

  • 2. Question

    Make sure to _____________ these samples of medicine at doctors chamber.

    Ans:
    Drop off means To drop in between travel to a specific point.

  • 3. Question

    They _____________ in riverside mall almost all the day.

    Ans:
    Roam meaninglessly.

  • 4. Question

    Let’s ________ tonight on the occasion of our anniversary.

    Ans:
    Eat out is a literally same meaning as that of phrasal verb.

  • 5. Question

    I ______________ the film , but don’t know much about the background story .

    Ans:
    Hear of something is a proper phrase.

  • 6. Question

    Directions:(6-10) Each sentence given below has two blanks, each blank represents that something has been omitted. Choose the correct set of words from the options given below, which gives the best meaning of the sentence as a whole. If no option is right, choose the option ‘None of these’.

    If the Union Budget is construed as an annual tug­of-war ……………populism and fiscal prudence, arguably it is the latter that …………….. in the past four budgets tabled by the NDA.

    Ans:
    The correct option is ‘between, prevailed ’. Here, ‘between’ will be used because after that, only two variables are given. ‘Prevailed is right because its meaning is to dominate i.e., having superior power or influence.

  • 7. Question

    The Narendra Modi government has taken …………….in having restored the ………………. to the path of fiscal consolidation.

     Ans:
    The correct option is ‘Pride, economy’. Here, ‘pride’ is correct as its meaning is to have proud. ‘Economy’ is used for India’s economic system.

  • 8. Question

    One ……………of anxiety is overheated asset markets the world over. In India too, equity valuations have been ………………. stretched.

     Ans:
    The correct option is ‘Source, extremely’. Here, ‘source’ means the beginning or point of supply. ‘Extremely’ means with high intensity.

  • 9. Question

    It is …………….. that they will beat a hasty …………….from shares or mutual funds just because of a modest levy.

     Ans:
    The correct option will be ‘Unlikely, retreat’. Here, ‘unlikely’ means not probable. The meaning of ‘retreat’ is maturity or act of withdrawing. Both the words in the options are suitable in the sentence.

  • 10. Question

    While being liberal in its ………………….. for rural India, the Budget has been ……………. in its giveaways to the middle class and the corporate sector.

    Ans:
    The correct option will be ‘Announcements, frugal’. As per the meaning of the sentence, ‘announcements’ is the correct word to be used for budgets representation. ‘Frugal’ means economical.