Set-14 Inequalities For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Inequalities for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Direction (1-5): In the following questions assuming the given statements to be true, find which of the conclusion among given five conclusions is/are definitely true and then give your answers accordingly.

1.
Statement:
F≤ D=E< G; E≤ R< S.
Conclusion:
I. F< G
II. D >S

2.
Statement:
H=J ≥M >O≤ P;M≤ K< D
Conclusion:
I. O >D
II. K< H

3.
Statement:
X<Z< P≤ B< C=D >H
Conclusion:
I. P≤ D
II. B >X

4.
Statement:
K≤ O ≥P ≤R; P >S ≥T=W.
Conclusion:
I. O >T
II. W< O

5.
Statement:
S≤ T< M; M ≥N ≥O=Z.
Conclusion:
I. Z< M
II. Z=M

Directions(6-10): In the questions below, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions.
In the following questions the symbols +, *, -, % and & are used with the following meanings:
A + B means A is neither smaller than nor equal to B
A * B means A is neither greater than nor equal to B
A – B means A is neither smaller than nor greater to B
A % B means A is not greater than B
A & B means A is not smaller than B

6.
Statements:
L&P%R; P*C&X; A-M*R
Conclusions:
I. L*X
II. X+P

7.
Statements:
H%J%E*T+U; D&T; M&V+J
Conclusions:
I. H*T
II. M-E

8.
Statements:
C-X*D; X%O%M; D%W+A
Conclusions:|
I. X*W
II. C%M

9.
Statements:
R%C%P-W+G; R+T; C*O-V
Conclusions:
I. G & T
II. T + V

10.
Statements:
D+G%J-M+X; G*S*U; M*R%T
Conclusions:
I. T*U
II. G*T

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Direction (1-5): In the following questions assuming the given statements to be true, find which of the conclusion among given five conclusions is/are definitely true and then give your answers accordingly.

1. Question

Statement:
F≤ D=E< G; E≤ R< S.
Conclusion:
I. F< G
II. D >S

Ans: 1
Statement:
F≤ D=E< G
F≤ D=E≤ R< S
Conclusion:
I. F< G —> True
II. D >S —> False

2. Question

Statement:
H=J ≥M >O≤ P;M≤ K< D
Conclusion:
I. O >D
II. K< H

Ans: 5
Statement:
H =J ≥M >O≤ P;M≤ K< D
H =J ≥M≤ K< D
O<M≤K<D
Conclusion:
I. O >D —> False
II. K< H —> False

3. Question

Statement:
X<Z< P≤ B< C=D >H
Conclusion:
I. P≤ D
II. B >X

Ans: 2
Statement:
X< Z< P≤ B< C=D >H
Conclusion:
I. P≤  D—> False
II. B >X —> True

4. Question

Statement:
K≤ O ≥P ≤R; P >S ≥T=W.
Conclusion:
I. O >T
II. W< O

Ans: 3
Statement:
K≤ O ≥P≤ R; P>S ≥T=W
Conclusion:
I. O >T —> True
II. W< O —> True

5. Question

Statement:
S≤ T< M; M ≥N ≥O=Z.
Conclusion:
I. Z< M
II. Z=M

Ans: 4
Statement:
S≤ T< M ≥N ≥O=Z
Conclusion:
Z≤ M—> Either i or ii is True

Directions(6-10): In the questions below, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions.
In the following questions the symbols +, *, -, % and & are used with the following meanings:
A + B means A is neither smaller than nor equal to B
A * B means A is neither greater than nor equal to B
A – B means A is neither smaller than nor greater to B
A % B means A is not greater than B
A & B means A is not smaller than B

6. Question

Statements:
L&P%R; P*C&X; A-M*R
Conclusions:
I. L*X
II. X+P

Ans: 4
L≥P≤R>M=A, P<C≥X
L<X not follows
X>P not follows

7. Question

Statements:
H%J%E*T+U; D&T; M&V+J
Conclusions:
I. H*T
II. M-E

Ans: 1
H≤J≤E<T>U, T≤D, J<V≤M
H<T follows
M=E not follows

8. Question

Statements:
C-X*D; X%O%M; D%W+A
Conclusions:|
I. X*W
II. C%M

Ans: 5
C=X<D≤W>A, X≤O≤M
X<W follows
C≤M follows

9. Question

Statements:
R%C%P-W+G; R+T; C*O-V
Conclusions:
I. G & T
II. T + V

Ans: 4
R≤C≤P=W>G, R>T, C<O=V
G≥T not follows
T>V not follows

10. Question

Statements:
D+G%J-M+X; G*S*U; M*R%T
Conclusions:
I. T*U
II. G*T

Ans: 2
D>G≤J=M>X, G<S<U, M<R≤T
T<U not follows
G<T follow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.