Set-14 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,

We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)\

Directions:(1-5) Find the missing number in the following number series:

1. 12, 30, 105, 472.5, ?, 16891.875

2. 2673, 1782, 1188, 792, ?, 352

3. 71, 85, 76, 78, 84, 73, 95, 70, ?

4. 135, 199, 320, 445, 589, ?

5. 268, 345, 441, ?, 698, 863

Directions:(6-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

6. 7, 5, 8, 6, 12, 14, 21, 41, ?

7. 436, 557 ,701 ,870 ,?

8. 71 95 121 149 179 ?

9. 38 42 69 85 210 ?

10. 156 186 234 258 338 ?

 

 

Check your Answers below:

 

 

  1. Directions:(1-5) Find the missing number in the following number series:

    12, 30, 105, 472.5, ?, 16891.875

    Ans:3
    The pattern is 12×2.5=30, 30×3.5=105, 105×4.5=472.5, 472.5×5.5=2598.75, 2598.75×6.5=16891.875
  2. 2. Question

    2673, 1782, 1188, 792, ?, 352

    Ans:2
    The series is a GP with common ratio 2/3.2673 x 2/3 = 1782, 1782 x 2/3 =1188, 1188 x 2/3 = 792, 792 x 2/3 = 528, 528 x 2/3 = 352

  3. 3. Question

    71, 85, 76, 78, 84, 73, 95, 70, ?

    Ans:1
    The terms at odd positions increase by 5, 8, 11, 14.. while the terms at even positions decrease by 7, 5, 3..Hence the next term is 95+14 = 109

  4. 4. Question

    135, 199, 320, 445, 589, ?

    Ans:2
    The pattern is 135+43=199, 199+112=320, 320+53=445, 445+122=589, 589+63=805
  5. 5. Question

    268, 345, 441, ?, 698, 863

    Ans:4
    The pattern is 268 + 7×11 = 345, 345 + 8×12 = 441, 441 + 9×13 = 558, 558 + 10×14 = 698, 698 + 11×15 = 863
  6. 6. Question

    Directions:(6-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

    7, 5, 8, 6, 12, 14, 21, 41, ?

    Ans:5
    This is a composite series. The odd terms increase by 12, 22, 32 and so on and the even terms increase by 13, 23, 33 and so on.Hence the next term is 21+16 = 37

  7. 7. Question

    436 557 701 870 ?

    Ans:2
    The pattern is:436+112 = 557, 557+122 = 701, 701+132 = 870, 870+142 = 1066

  8. 8. Question

    71 95 121 149 179 ?

    Ans:2
    The successive differences are 24, 26, 28, 30, 32So the next term is 179+32 = 211

  9. 9. Question

    38 42 69 85 210 ?

    Ans:1
    The successive differences are 22, 33, 42, 53, and 62Hence the next term will be 210+36 = 246

  10. 10. Question

    156 186 234 258 338 ?

    Ans:1
    The next term is obtained by adding the product of digits to the number.156+(1*5*6) = 186

    186+(1*8*6)= 234

    234+(2*3*4)=258

    258+(2*5*8)=338

    338+(3*3*8)=410