Set-15 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-10) Study the given information carefully and answer the following questions.
439   286   324   583   692

1. If all the numbers are arranged from left to right in ascending order then which of the following number is second from the right end?

2. If all digits in a number are arranged descending from right to left within a number, then which of the following number is the second highest number?
439   286   324   583   692

3. What will be the sum of highest and lowest digit of second highest and second lowest number respectively?
439   286   324   583   692

4. If the first and third digits of the numbers are interchanged, then which of the following number will be the Second lowest number in the given series?
439   286   324   583   692

5. If all the digits within the number are arranged in ascending order from left to right, then the numbers are arranged in descending order from right to left, then which of the following number is placed at second from the right end?
439   286   324   583   692

Directions:(6-10) The questions are based on five words given below.
MON HEG RIP QUW TXJ

6. If all the consonants are changed to its previous letter and all the vowels are changed to its next letter in each word, then how many words will have a vowel in the new arrangement?

7. If the first letter in each word is changed to its next letter in the English alphabetical series and then all the words are arranged in alphabetical order, then which is the third word?

8. If all the letters are reversed in each word, then which of the following word will have letters in reverse alphabetical order in the new arrangement?

9. If all the letters are changed to numbers as in alphabetical series, i.e.  A=1, B=2, and so on, then how many words will form a six digit number?

10. How many letters are there in English alphabetical series between third letter of second word from left and third letter of third word from right?

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-10) Study the given information carefully and answer the following questions.
    439   286   324   583   692

    1. Question

    If all the numbers are arranged from left to right in ascending order then which of the following number is second from the right end?

    Ans:1
    439   286   324   583   692
    If the numbers are arranged from left to right in ascending order then,
    286 324 439 583 692

  • 2. Question

    If all digits in a number are arranged descending from right to left within a number, then which of the following number is the second highest number?

    Ans:1
    439   286   324   583   692
    If all digits in a number are arranged descending from right to left within a number then,
    349 268  234  358  269

  • 3. Question

    What will be the sum of highest and lowest digit of second highest and second lowest number respectively?

    Ans:2
    439   286 324  583 692
    The sum of highest and lowest digit of second highest and second lowest numberà 8+2 = 10

  • 4. Question

    If the first and third digits of the numbers are interchanged, then which of the following number will be the Second lowest number in the given series?

    Ans:5
    The first and third digits of the numbers are interchanged


    The Second lowest number is 385-583

  • 5. Question

    If all the digits within the number are arranged in ascending order from left to right, then the numbers are arranged in descending order from right to left, then which of the following number is placed at second from the right end?

    Ans:1
    All the digits within the number are arranging ascending order from left to right, and then the numbers are arranging descending order from right to left.

    The number which is placed at second from the right end is =349 —> 439

    Directions:(6-10) The questions are based on five words given below.
    MON HEG RIP QUW TXJ

    6. Question

    If all the consonants are changed to its previous letter and all the vowels are changed to its next letter in each word, then how many words will have a vowel in the new arrangement?

    Ans:2
    MON HEG RIP QUW TXJ
    If all the consonants are changed to its previous letter and all the vowels are changed to its next letter in each word, we get
    LPM, GFF, QJO PVV, SWI
    QJO and SWI are the two words which have vowel in the new arrangement.

  • 7. Question

    If the first letter in each word is changed to its next letter in the English alphabetical series and then all the words are arranged in alphabetical order, then which is the third word?

     Ans:5
    MON HEG RIP QUW TXJ
    If first letter in each word is changed to its next letter in the English alphabetical series, we get NON, IEG, SIP, RUW, UXJ
    According to the alphabetical order, words are arranged then
    IEG NON RUW SIP UXJ
    ‘RUW’ is the third word.

  • 8. Question

    If all the letters are reversed in each word, then which of the following word will have letters in reverse alphabetical order in the new arrangement?

    Ans:2
    MON HEG RIP QUW TXJ
    If all the letters are reversed in each word.
    NOM, GEH, PIR, WUQ, JXT
    ‘WUQ’ is in reverse alphabetical order in the new arrangement.

  • 9. Question

    If all the letters are changed to numbers as in alphabetical series, i.e.  A=1, B=2, and so on, then how many words will form a six digit number?

     Ans:4
    If all the letters are changed to numbers MON=131514
    HEG=857,
    RIP=18916,
    QUW=172123
    TXJ=202410
    MON, QUW, TXJ have 6 digits.

  • 10. Question

    How many letters are there in English alphabetical series between third letter of second word from left and third letter of third word from right?

    Ans:4
    MON HEG RIP QUW TXJ
    GHIJKLMNOP Eight letters are there between ‘G’ and ‘P’.