Set-15 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Direction (1-5): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

1. The popular perception — that anti-dowry law is anti-men (read husbands) — is so prevalent that even judiciary is not __________ to the all-pervasive sentiment that stems from a patriarchal mindset.
A.clear
B.unaffected
C.immune
D.free

2. The practice of dowry is heavily loaded against women and we need more, not less, laws which challenge its _______
A.native
B.taking
C.endemic
D.earliest

3. The World Inequality Report 2018 _________ by the World Inequality Lab last week says that income inequality in India has increased since economic liberalisation.
A.discharged
B.liberated
C.released
D.delivered

4. ______ and unplanned urbanisation of cities and concomitant reduction in vegetation results in increased rise in temperature compared to non­urban areas.
A.Rapid
B.prompt
C.express
D.active

5. Income inequality will always exist in a market economy where people are allowed to ________in free exchange and earn incomes according to their personal capabilities.
A.employ
B.enlist
C.engage
D.retain

Directions:(6-10) In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

6. Powerful lobbies are working to suborn the recent orders of the National Green Tribunal that ______new construction activity in green, forest and core areas.
A.prohibits
B.censors
C.taboo
D.bans

7. Himachalis need jobs, but those should not come at the cost of environmental _________, let alone damage.
A.decline
B.degradation
C.deterioration
D.disrepair

8. The new President of the Congress while ________his own agenda has to keep in mind the agendas of his political opponents, especially in a multi-polar party system of democracy like that of India.
A.defining
B.specifying
C.representing
D.entitling

9. The Congress party under the leadership of Rahul Gandhi has to _________ against the Hindu Rashtriya Swayamsevak Sangh and its 44 affiliates, including the Bharatiya Janata Party.
A.contend
B.face
C.try
D.compete

10. Men’s right organisations’ standing ________ is that women file false complaints against their spouses.
A.complaint
B.outrage
C.grievance
D.injustice

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Direction (1-5): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

    1. Question

    The popular perception — that anti-dowry law is anti-men (read husbands) — is so prevalent that even judiciary is not __________ to the all-pervasive sentiment that stems from a patriarchal mindset.
    A.clear
    B.unaffected
    C.immune
    D.free

    Ans: 2
    the correct set of words will be ‘unaffected-immune’, their meaning is invulnerable or safe.

  • 2. Question

    The practice of dowry is heavily loaded against women and we need more, not less, laws which challenge its _______
    A.native
    B.taking
    C.endemic
    D.earliest

    Ans: 3
    the correct set of words will be ‘native-endemic’ whose meaning is existing in a place since prehistory.

  • 3. Question

    The World Inequality Report 2018 _________ by the World Inequality Lab last week says that income inequality in India has increased since economic liberalisation.
    A.discharged
    B.liberated
    C.released
    D.delivered

    Ans: 5
    the correct set of words will be ‘released-delivered’. Their meaning is to dispense or issue anything

  • 4. Question

    ______ and unplanned urbanisation of cities and concomitant reduction in vegetation results in increased rise in temperature compared to non­urban areas.
    A.Rapid
    B.prompt
    C.express
    D.active

    Ans: 1
    the correct set of words will be ‘rapid-prompt’. The meaning of ‘rapid’ is quick and meaning of ‘prompt’ is early. Both are appropriate in the context.

  • 5. Question

    Income inequality will always exist in a market economy where people are allowed to ________in free exchange and earn incomes according to their personal capabilities.
    A.employ
    B.enlist
    C.engage
    D.retain

    Ans: 3
    the correct set of words will be ‘employ-engage’, their meaning is to be hired on job.

  • 6. Question

    Directions:(6-10) In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

    Powerful lobbies are working to suborn the recent orders of the National Green Tribunal that ______new construction activity in green, forest and core areas.
    A.prohibits
    B.censors
    C.taboo
    D.bans

    Ans:4
    The correct set of words will be ‘prohibits-bans’, their meaning is official forbiddance, these words are associated here with environment and prohibiting new constructions on green areas.

  • 7. Question

    Himachalis need jobs, but those should not come at the cost of environmental _________, let alone damage.
    A.decline
    B.degradation
    C.deterioration
    D.disrepair

    Ans: 2
    The correct set of words will be ‘degradation-deterioration’. their meaning is decay or degenerate, They are being used for environment, as the sentence says.

  • 8. Question

    The new President of the Congress while ________his own agenda has to keep in mind the agendas of his political opponents, especially in a multi-polar party system of democracy like that of India.
    A.defining
    B.specifying
    C.representing
    D.entitling

    Ans: 1
    The correct set of words will be ‘defining-specifying’ whose meaning is deciding or determining.

  • 9. Question

    The Congress party under the leadership of Rahul Gandhi has to _________ against the Hindu Rashtriya Swayamsevak Sangh and its 44 affiliates, including the Bharatiya Janata Party.
    A.contend
    B.face
    C.try
    D.compete

    Ans: 4
    The correct set of words will be ‘contend-compete’ whose meaning is to go up against in contest. Here, they are talking about political parties and leaders, so they will compete in elections.

  • 10. Question

    Men’s right organisations’ standing ________ is that women file false complaints against their spouses.
    A.complaint
    B.outrage
    C.grievance
    D.injustice

    Ans: 3
    The correct set of words will be ‘complaint-grievance’ whose meaning is grief.