Set-15 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-15 General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The strongest muscle in human body is found in
1. Jaws
2. Thighs
3. Neck
4. Hands

Ans:1

2.Which of the following is not a symptom of a heart attack?
1. Chest pain
2. Nausea and sweating
3. Numbness and aching of arms
4. Pain in legs

Ans:4

3.Blood is-
1. Connective tissue
2. Epithelial tissue
3. Both of the above
4. None of the above

Ans:1

4.Which of the following types of light are strongly absorbed by plants?
1. Violet and orange
2. Blue and red
3. Indigo and yellow
4. Yellow and violet

Ans:2

5.In which category of food is the most amount of calories per unit:-
1. Vitamins
2. Fats
3. Carbohydrates
4. Proteins

Ans:2

6.Clove is a-
1. Buds of stem
2. Bales of root
3. Closed buds
4. Seed

Ans:3

7.A hydrophyte is:
1. A marine animal
2. An aquatic plant
3. A plant disease
4. A rootless plant

Ans:2

8.Mendel’s principle of inheritance is based on-
1. Vegetative reproduction
2. Asexual reproduction
3. Sexual reproduction
4. All of the above

Ans:3

9.Leprosy is caused by-
1. Bacteria
2. Virus
3. Fungus
4. Protozoa

Ans:1

10.The age of the tree, in years can be ascertained by:
1. Its weight
2. its height
3. The number of its annular rings
4. Length of its root

Ans:3

11.Who discovered bacteria?
1. Fleming
2. Lamble
3. Temin
4. Leeuwenhoek

Ans:4

12.Desert plants have longer root system because:
1. High temperature of the soil stimulates the growth of roots
2. Roots grow in search of water
3. Soil does not contain water, hence becomes compact and presses the roots to grow longer
4. Roots moves opposite to the solar heat

Ans:2

13.Genome mapping relates to:
1. Blood grouping
2. Mapping of genes
3. Mapping of nerve centers
4. Mapping of brain

Ans:2

14.The major chemical compound found in human kidney stones is :
1. Urea
2. Calcium carbonate
3. Calcium oxalate
4. Calcium sulphate

Ans:3

15.Which one of the following diseases is caused due to presence of excess arsenic in water?
1. Alzheimer’s disease
2. Parkinson’s disease
3. Skin cancer
4. Indigestion

Ans:3

16.Animals living in the tree trunks are known as –
1. Arboreal
2. Volant
3. Amphibious
4. Aquatics

Ans:1

17.Which of the following is correct about cold-blooded animals?
1. Their blood remains cold all the time
2. Their body temperature changes in accordance with atmosphere
3. Their body temperature remains constant all the time
4. They kill all the animals they came across.

Ans:2

18.Which of the following animals has the longest life span?
1. Elephant
2. Crocodile
3. Dog
4. Tortoise

Ans:4

19.The branch of biology dealing with the study of cells is known as –
1. Cytology
2. Histology
3. Psychology
4. Physiology

Ans:1

20.Which is the anti-coagulant substance in blood?
1. Fibrinogen
2. Heparin
3. Thrombin
4. Globin

Ans:2