Set-15 Indian Geography (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Geography Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-15 Indian Geography Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.With which of the following country, India has a land dispute near Tawang?
1. Pakistan
2. China
3. Afghanistan
4. Bangladesh

Ans:2

2.What is the full form of ITCZ?
1. Inter tropical converter zone
2. Inter tropical convergence zone
3. Inter tropical centre zone
4. None of these

Ans:2

3.With which neighbouring country of India, Kaladan multi-modal transport project has been undertaken?
1. China
2. Nepal
3. Bhutan
4. Myanmar

Ans:4

4.A hot local wind blowing in Sahara desert is known as
1. Haboob
2. Karaburan
3. Jooran
4. Harmattan

Ans:4

5.Break up of Gondwana land mass started during the period of
1. Permian
2. Jurassic
3. Cretaceous
4. Triassic

Ans:3

6.Kimberley is famous for
1. Gold Mining
2. Diamond mining
3. Steel industry
4. Automobile industry

Ans:2

7.The country at the top in terms of percentage of total coffee production in the world is
1. Colombia
2. Brazil
3. India
4. Ethiopia

Ans:2

8.The temperature increase is more marked in northern Pacific Ocean as an influence of Kuroshivo current in –
1. Summer
2. Winter
3. Autumn
4. Spring

Ans:2

9.The Yellow stone National Park is located in
1. Canada
2. Brazil
3. U.S.A.
4. France

Ans:3

10.An important river of the Indian desert is?
1. Luni
2. Narmada
3. Tapi
4. Jhelum

Ans:1

11.The term ‘Regur’ is used for
1. Alluvial soil
2. Black soil
3. Laterite soil
4. Yellow soil

Ans:2

12.Where was the first iron and steel industry of India established?
1. Bhadravati
2. Bhilai
3. Jamshedpur
4. Burnpur

Ans:3

13.The highest grade and best quality coal is
1. Lignite
2. Peat
3. Bituminous
4. Anthracite

Ans:4

14.Which of the following is the busiest navigable river of the world?
1. Danube
2. Rhine
3. Seine
4. Volga

Ans:2

15.The island of Socotra is a part of which of the following countries?
1. Saudi Arabia
2. Oman
3. UAE
4. Yemen

Ans:4

16.”Titan” is satellite of?
1. Saturn
2. Venus
3. Earth
4. Mercury

Ans:1

17.In which State have Indian Railways introduced “Palace on Wheels” to promote tourism?
1. Kerala
2. Maharashtra
3. Rajasthan
4. Punjab

Ans:3

18.Which of the following cities in India is considered cleanest according to Swachh Bharat Abhiyan Survey 2017?
1. Bengaluru
2. Mysore
3. Chandigarh
4. Indore

Ans:4

19.Which one of the following is located in South Africa?
1. Veld
2. Pampas
3. Downs
4. Steppes

Ans:1

20.The Death Valley in South California, USA is an example of
1. Anticlinal valley
2. Synclinal valley
3. Antecedent valley
4. Rift valley

Ans:4