Set-15 Inequalities For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Inequalities for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions:(1-5) In the following questions the symbols *, ©, @, $ and = are used with the following meanings:
A * B means A is greater than B.
A © B means A is greater than or equal to B.
A @ B means A is equal to B.
A $ B means A is lesser than B.
A = B means A is less than or equal to B.

1.
Statement:
P = L $ A @ B © M $ O
Conclusion:
P $ B
O * B

2.
Statement:
P = L $ A @ B © M © O
Conclusion:
B © O
P $ B

3.
Statement:
P = L $ A @ B © M * O
Conclusion:
A $ M
L * M

4.
Statement:
P = L @ A * B * M @ O
Conclusion:
A © M
P @ A

5.
Statement:
P = L = A @ B © M = O
Conclusion:
P @ A
P $ A

Directions:(6-10) In these questions, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Choose the correct option from the following.

6.
Statements:
M > S ≥ K ≤ R > V; H < T > S ≤ C
Conclusions:
I). K = C
II).C > K

7.
Statements:
W ≥ N = O < H; W ≤ S > D
Conclusions:
I). O ≤ D
II). S ≥ O

8.
Statements:
F ≤ E < Q > P ≤ O; A ≥ P ≤ D = C
Conclusions:
I).Q > C
II).O < A

9.
Statements:
N = E ≥ O > W; Q ≥ K < D = E
Conclusions:
I).W < D
II).Q < W

10.
Statements:
C < M > P ≥ W < E; V ≤ L < W
Conclusions:
I). V < M
II).E > V

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions:(1-5) In the following questions the symbols *, ©, @, $ and = are used with the following meanings:
A * B means A is greater than B.
A © B means A is greater than or equal to B.
A @ B means A is equal to B.
A $ B means A is lesser than B.
A = B means A is less than or equal to B.

Statement:
P = L $ A @ B © M $ O
Conclusion:
P $ B
O * B

Ans: 1
P ≤ L < A = B ≥ M < O
P < B follows
O > B not follows

2. Question

Statement:
P = L $ A @ B © M © O
Conclusion:
B © O
P $ B

Ans: 4
P ≤ L < A = B ≥ M ≥ O
B ≥ O follows
P < B follows

3. Question

Statement:
P = L $ A @ B © M * O
Conclusion:
A $ M
L * M

Ans: 3
P ≤ L < A = B ≥ M > O
A < M not follows
L > M not follows

4. Question

Statement:
P = L @ A * B * M @ O
Conclusion:
A © M
P @ A

Ans: 3
P ≤ L = A > B > M = O
A ≥ M not follows
P = A not follows

5. Question

Statement:
P = L = A @ B © M = O
Conclusion:
P @ A
P $ A

Ans: 5
P ≤ L ≤ A = B ≥ M ≤ O
P = A not follows
P < A not follows
But P ≤ O.

Directions:(6-10) In these questions, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Choose the correct option from the following.

6. Question

Statements:
M > S ≥ K ≤ R > V; H < T > S ≤ C
Conclusions:
I). K = C
II).C > K

Ans: 3
C ≥ S ≥ K
K ≤ C (True)

7. Question

Statements:
W ≥ N = O < H; W ≤ S > D
Conclusions:
I). O ≤ D
II). S ≥ O

Ans: 2
O = N ≤ W ≤ S > D (False)
S ≥ W ≥ N = O (True)

8. Question

Statements:
F ≤ E < Q > P ≤ O; A ≥ P ≤ D = C
Conclusions:
I).Q > C
II).O < A

Ans: 4
Q > P ≤ D = C (False)
A ≥ P ≤ O (False)

9. Question

Statements:
N = E ≥ O > W; Q ≥ K < D = E
Conclusions:
I).W < D
II).Q < W

Ans: 1
D = E ≥ O > W (True)
Q ≥ K < D = E ≥ O > W (False)

10. Question

Statements:
C < M > P ≥ W < E; V ≤ L < W
Conclusions:
I). V < M
II).E > V

Ans: 5
V ≤ L < W ≤ P < M (True)
V ≤ L < W < E (True)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.