Set-15 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,

We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)\

Directions:(1-5) Find the wrong term in the series given below.

1. 15, 61, 246, 989, 3952, 15813

2. 37, 69, 111, 157, 213, 277

3. 35, 120, 255, 442, 675, 960

4. 8, 32, 67, 117, 178, 258

5. 13, 32, 69, 132, 221, 348

Directions:(6-10) Find out the numbers that will be there in place of ‘?’.

6. 1542, ?, 9257, 37031, 185159

7. 2, 3.5, 9.5, 32, ?, 668

8. 7, 13, 23, 38, 59, ?

9. 6 ,7, 18 ,63, 268 ,?, 8226

10. 0, 6, 24, 60, 120, ?, 336

 

Check your Answers below:

 

 

  1. Directions:(1-5) Find the wrong term in the series given below.

    1. Question

    15, 61, 246, 989, 3952, 15813

    Ans:4
    The pattern is as follows:

    15 x 4 + 1 = 61

    61 x 4 + 2 = 246

    246 x 4 + 3 = 987

    987 x 4 + 4 = 3952

    3952 x 4 + 5 = 15813

  2. 2. Question

    37, 69, 111, 157, 213, 277

    Ans:4
    The pattern is as follows:

    62 + 1 = 37

    82 + 5 = 69

    102 + 9 = 109

    122 + 13 = 157

    142 + 17 = 213

    162 + 21 = 277

  3. 3. Question

    35, 120, 255, 442, 675, 960

    Ans:3
    The pattern is as follows:

    5 x 7 = 35

    10 x 12 = 120

    15 x 17 = 255

    20 x 22 = 440

    25 x 27 = 675

    30 x 32 = 960

  4. 4. Question

    8, 32, 67, 117, 178, 258

    Ans:2
    The pattern is as follows:

    8 + (52 – 1) = 32

    32 + (62 – 1) = 67

    67 + (72 – 1) = 115

    115 + (82 – 1) = 178

    178 + (92 – 1) = 258

  5. 5. Question

    13, 32, 69, 132, 221, 348

    Ans:1
    The pattern is as follows:

    23 + 5 = 13

    33 + 5 = 32

    43 + 5 = 69

    53 + 5 = 130

    63 + 5 = 221

    73 + 5 = 348

  6. 6. Question

    Directions:(1-5) Find out the numbers that will be there in place of ‘?’.

    1542, ?, 9257, 37031, 185159

    Ans:2
    1542 x 2 + 1 = 3085

    3085 x 3 + 2 = 9257

    9257 x 4 + 3 = 37031

    37031 x 5 + 4 = 185159

  7. 7. Question

    2, 3.5, 9.5, 32, ?, 668

    Ans:4
    The pattern is

    2×1+1.5=3.5, 3.5×2+2.5=9.5, 9.5×3+3.5=32, 32×4+4.5=132.5, 132.5×5+5.5=668

  8. 8. Question

    7, 13, 23, 38, 59, ?

    Ans:3
    The pattern is: 7+1+2+3=13, 13+1+2+3+4=23, 23+1+2+3+4+5=38, 38+1+2+3+4+5+6=59, 59+1+2+3+4+5+6+7=87

  9. 9. Question

    6 7 18 63 268 ? 8226

    Ans:2
    The series is in the form: 6×1+1^2=7, 7×2+2^2=18, 18×3+3^2=63, 63×4+4^2=268, 268×5+5^2=1365, 1365×6+6^2=8226

  10. 10. Question

    0, 6, 24, 60, 120, ?, 336

    Ans:1
    The numbers are 13 – 1 =0, 23 – 2 = 6, 33 – 3 = 24, 43 – 4 = 60, 53 – 5 = 120.

    So the answer is 63 – 6 = 210.