Set-15 Phrase Replacement For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,

We are providing the most important Phrase Replacement for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Direction(1-5):In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then tries to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrase most appropriately in context of the given sentence.

1. Strangers come up to him in the street and say how much they enjoy his books.

2. They tried to save their marriage by going to therapy but at the end, it fell apart anyway.

3. I long to live so that I can get around what is no less than a new world to me.

4. He has a lot of contacts because he gives out his business card to everyone he meets.

5. The three of us chipped in and bought the boat for Dad.

Direction(6-10):In the following questions, a part of the sentence is highlighted which is then followed by three expressions which may or may not replace the existing highlighted part. Choose the best alternative among the five options which does not derive the grammatically correct expression or does not fit into the sentence contextually. If all the three expressions fit into the sentence without altering its intended meaning, choose option (e) i.e. “None of the three” as your answer.

6. Neeraj said that he would rather fail than copy in the examination.
 (I) he might be ready to fail than to copy in the examination
(II) he would rather die than to failing in the examination.
(III) he would choose to fail than copying in the examination.

7.Employers have to realize that mere paper qualification is no guarantee for successful job performance.
(I)Employers must realize
(II) It has to be realized by employers
(III)Employers realize

8.During holidays, I like visiting friends than staying indoors.
(I) I like to visit friends than to stay indoors.
(II) I like visiting friends than to stay indoors.
(III) I like to visiting friends than staying indoors

9.Having acquired some experience, she is no longer one of those who believe every explanation.
(I) she does not believe every explanation easily.
(II) she is not one of those who believes any explanation anymore.
(III) some people believe every explanation but this is not the case now for her.

10. The university has not spent enough money to maintain its valuable library.
(I) Adequate money has not been spent by university
(II) University is not bothered about spending money
(III) University is indifferent to the money required

 

 

Check your Answers below:

 

 

  1. Direction(1-5):In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then tries to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrase most appropriately in context of the given sentence.

    1. Question

    Strangers come up to him in the street and say how much they enjoy his books.

    Ans:1
    The phrasal verb “ come up ” means to move towards someone, usually because you want to talk to them . Thus, the most appropriate meaning of the phrase among the given options is “ approach ”. Hence option (a) is the correct choice.
    Propose means put forward (a plan or suggestion) for consideration by others.

  2. 2. Question

    They tried to save their marriage by going to therapy but at the end, it fell apart anyway.

    Ans:5
    The phrasal verb “ fall apart ” means to break because of being old or badly made . Thus, the most appropriate meaning of the phrase among the given options is “ disintegrate ”. Hence option (e) is the correct choice.
    Ruffle means disorder or disarrange (someone’s hair), typically by running one’s hands through it.
    Bother means take the trouble to do something.

  3. 3. Question

    I long to live so that I can get around what is no less than a new world to me.

    Ans:2
    The phrasal verb “ get around ” means to go or travel to different places . Thus, the most appropriate meaning of the phrase among the given options is “ explore ” which means travel through (an unfamiliar area) in order to learn about it . Hence option (b) is the correct choice.
    Analyze means examine (something) methodically and in detail, typically in order to explain and interpret it.

  4. 4. Question

    He has a lot of contacts because he gives out his business card to everyone he meets.

    Ans: 3
    The phrasal verb “ give out ” means to give something to several people . Thus, the most appropriate meaning of the phrase among the given options is “ distribute ”. Hence option (c) is the correct choice.
    Conceal means prevent (something) from being known; keep secret.
    Specify means identify clearly and definitely.

  5. 5. Question

    The three of us chipped in and bought the boat for Dad.

    Ans:1
    The phrasal verb “ chip in something ” means if people chip in, they each give some money to help pay for something . Thus, the most appropriate meaning of the phrase among the given options is “disburse” which means pay out (money from a fund ). Hence option (a) is the correct choice.
    Intervene means take part in something so as to prevent or alter a result or course of events.
    Affirm means state emphatically or publicly.

  6. 6. Question

    Direction(6-10):In the following questions, a part of the sentence is highlighted which is then followed by three expressions which may or may not replace the existing highlighted part. Choose the best alternative among the five options which does not derive the grammatically correct expression or does not fit into the sentence contextually. If all the three expressions fit into the sentence without altering its intended meaning, choose option (e) i.e. “None of the three” as your answer.

    Neeraj said that he would rather fail than copy in the examination.(I) he might be ready to fail than to copy in the examination
    (II) he would rather die than to failing in the examination.
    (III) he would choose to fail than copying in the examination.
    Ans:4
    among the given alternatives expression (ii) is grammatically correct but meaning is not same.
    Expression (III) have the same meaning but grammatically it is incorrect because after “than” “to copy” should be used because there should be an infinitive on both the sided of “than”.
    Expression (I) is both grammatically correct and have the same meaning as of the bold part of the sentence.

  7. 7. Question

    Employers have to realize that mere paper qualification is no guarantee for successful job performance.
    (I)Employers must realize
    (II) It has to be realized by employers
    (III)Employers realize

    Ans:1
    Among the given alternatives both (I) and (II) give the similar meaning without changing the given required meaning of the sentence. Both the expressions are grammatically correct. However, third expression cannot be used in the sentence as the third option does not emphasize on “realization” which is the intended meaning of the bold part of the sentence and the option (I) and (II). Hence option (a) is the correct choice.

  8. 8. Question
    During holidays, I like visiting friends than staying indoors.
    (I) I like to visit friends than to stay indoors.
    (II) I like visiting friends than to stay indoors.
    (III) I like to visiting friends than staying indoors
    Ans:2
    Among the given alternatives only (I) is grammatically correct although meaning given by all of them is same. “than” is a conjunction of comparison and it should have same parts of speech on both the sides of it, if it is joining any sentence or comparing anything. Thus, either both sides of than should have a gerund “v+ing” or “an infinitive”. In part (II) one side of the “than” is gerund and other side have “infinitive” after it, which is incorrect. In option (III) “like” is a verb which takes either an “infinitive” after it or a “gerund” but here “to + visiting” have been used, it should be “to visit” and after “than” it should be “to stay” or in other way “to” can be taken off, by this way the sentence can be corrected as well.

  9. 9. Question

    Having acquired some experience, she is no longer one of those who believe every explanation.
    (I) she does not believe every explanation easily.
    (II) she is not one of those who believes any explanation anymore.
    (III) some people believe every explanation but this is not the case now for her.

    Ans:3
    Among the given alternatives expression (I) is grammatically correct but the meaning is not same as of the bold part of the sentence. In expression (III), both the meaning and grammatical structure is correct but we can’t replace expression (III) with the bold part because in expression (III) subject is “some people” which cannot be the subject of “Having acquired some experience”. In Expression (II), the meaning of the sentence is same however grammatically it is incorrect as “those” is a plural pronoun which takes plural verb with it, thus “believe” should be used after the relative pronoun “who”. Thus none of the expressions is correct.

  10. 10. Question
    The university has not spent enough money to maintain its valuable library.
    (I) Adequate money has not been spent by university
    (II) University is not bothered about spending money
    (III) University is indifferent to the money required
    Ans:2
    Only (I) is correct others are contextually incorrect as because they are talking about the interest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.