Set-15 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-15 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The strategy of “Divide and Rule” was adopted by
1. Lord Curzon
2. Lord Minto
3. Lord Dalhousie
4. Lord Wellesley

Ans:1

2.Full form of OPIC is
1. Organised Private Investment Corporation
2. Overseas Private Investment Companies
3. Overseas Private Investment Corporation
4. None of the above

Ans:3

3.One of the following can not be performed by animals
1. Respiration
2. Photosynthesis
3. Reproduction
4. Digestion

Ans:2

4.An example of paramagnetic substance is
1. Bismuth
2. Platinum
3. Mercury
4. Gold

Ans:2

5.Which of the following are measured in mho ?
1. Resistance
2. Resistivity
3. Conductance
4. Conductivity

Ans:3

6.Which one of the following plants is grown in rice field as a substance of nitrogen fertilizer ?
1. Azolla Fern
2. Zemmia
3. Cylindro Spermum
4. All of these

Ans:1

7.Which two organs/glands are affected by malaria?
1. Lungs and heart
2. Spleen and liver
3. Kidney and lungs
4. Heart and brain

Ans:2

8.In how many fields is nobel prize awarded ?
1. Five
2. Six
3. Seven
4. Eight

Ans:2

9.Full form of MMTC is
1. Metals and Minerals Trading Corporation
2. Mines and Minerals Trading Corporation
3. Mines and Metals Trading Corporation
4. Minerals and Metals Transportation Company

Ans:1

10.Where is National Institute of Mental Health and Neuro Science located?
1. Hyderabad
2. Mumbai
3. Bengaluru
4. Chennai

Ans:3

11.Who was the first to discover that electricity and magnetism are intimately connected?
1. Newton
2. Edison
3. Faraday
4. Maxwell

Ans:4

12.Full form of MODVAT is :
1. Modified Value Added Tax
2. Modified Value Alternative Tax
3. Modified Value Assured Tax
4. None of the above

Ans:1

13.Which of the following gases is used in refrigeration?
1. Sulphur dioxide
2. Chlorine
3. Freon
4. Phosphine

Ans:3

14.The best conductor of heat among liquid is :
1. Water
2. Mercury
3. Ether
4. Alcohol

Ans:2

15.Scientist who discovered blood group is :
1. Krebs
2. Pavlov
3. Karl Landsteiner
4. Darwin

Ans:3

16.Which one of the following lakes is a salt water lake?
1. Sambhar
2. Wular
3. Dal
4. Gobind Sagar

Ans:1

17.The Lingaraja Temple built during the medieval period is located at :
1. Bhubaneshwar
2. Khajuraho
3. Madurai
4. Mount Abu

Ans:1

18.The soil suitable for the cultivation of tea is :
1. Red soil
2. Black soil
3. Alluvial soil
4. Laterite soil

Ans:4

19.The study of fungi is known as :
1. Phycology
2. Mycology
3. Polymology
4. Protozoology

Ans:2

20.When a car moves on a curved but level road, the necessary centripetal force on the car is provided by :
1. Inertia
2. Gravity
3. Friction between the tyres and the road
4. Normal reaction of the car

Ans:3