Set-16 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-4) Study the following  arrangement of numbers , letters , and symbols  carefully  and answer the questions  given below :
F 5 @ K E P 4 Q 7 & 1 J I X 6 % 2 A L * Z G # M 3 R 9 $ U

1. How many such vowels are there in the arrangement each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a consonant ?

2. How many such consonants are there in the arrangement each of which is immediately proceeded by a number and immediately followed by a vowel ?

3. If all the symbols are deleted from above arrangement then which of the following element is third to the right of 10th from right end ?

4. Which of the following element is third to the left of 10th from right end

Directions:(5-6) The following questions are based on the 5 three digit numbers  given below
 563           621             951             327             438

5. If in each number  all the 3 digits  are arranged in descending  order within the number ,which  of the following  will be the 2nd lowest number?

6. If 1st digit will be changed with 3rd digit , 2nd with 1st digit and 3rd with 2nd digit  in each number  then which number  will  be the lowest ?

Directions:(7-10) Study the following information carefully and answer the questions given below.
B W E H R K L X I F Y P A O M N J Z D R I T Y G H F K

7. If all Vowels are changed to next letter in the English alphabet series then how many letters are repeated more than twice?

8. If all the vowels are removed from the series, then which of the following element is Fourth to the left of the element which is Fifth from the right end?

9. Which of the following word is Eighth to the Right of the letter which is twelfth from the Left end of the row?

10. Four of the five among the following are similar in such a way to form a group, which one of the following doesn’t belongs to the group?

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) Study the following  arrangement of numbers , letters , and symbols  carefully  and answer the questions  given below :
    F 5 @ K E P 4 Q 7 & 1 J I X 6 % 2 A L * Z G # M 3 R 9 $ U

    1. Question

    How many such vowels are there in the arrangement each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a consonant ?

    Ans:2
    Number  Vowel  Consonant  —>     2  A  L

  • 2. Question

    How many such consonants are there in the arrangement each of which is immediately proceeded by a number and immediately followed by a vowel ?

    Ans:2
    Number   Consonant vowel —> 1  J  I

  • 3. Question

    If all the symbols are deleted from above arrangement then which of the following element is third to the right of 10th from right end ?

    Ans:4
    If all symbols are deleted
    F 5 K E P 4 Q 7 1 J I X 6 2  A L Z G M 3 R 9 U
    Element which  is 3rd to the right of 10th from right end is Z

  • 4. Question

    Which of the following element is third to the left of 10th from right end

     Ans:1
    3rd to the left of 10th from right end =13TH element from right end=2

  • 5. Question

    Directions:(5-6) The following questions are based on the 5 three digit numbers  given below
     563           621             951             327             438

    If in each number  all the 3 digits  are arranged in descending  order within the number ,which  of the following  will be the 2nd lowest number?

    Ans:1
    When 3 digits are arranged in descending order within the number

    So second  lowest number is 563

  • 6. Question

    If 1st digit will be changed with 3rd digit , 2nd with 1st digit and 3rd with 2nd digit  in each number  then which number  will  be the lowest ?

     Ans:2
    When 1st digit will be changed with 3rd digit , 2nd with 1st digitand 3rd with 2nd digit  in each number  then

    Lowest number is 621

  • 7. Question

    Directions:(7-10) Study the following information carefully and answer the questions given below.
    B W E H R K L X I F Y P A O M N J Z D R I T Y G H F K

    If all Vowels are changed to next letter in the English alphabet series then how many letters are repeated more than twice?

     Ans:2
    There are two I in the series and J also in the series, If we change the I into J, then there three J in the series. Also two F in the series, if the vowel E in the series changed to next letter, then there is two such arrangements. So A is the answer.

  • 8. Question

    If all the vowels are removed from the series, then which of the following element is Fourth to the left of the element which is Fifth from the right end?

     

     Ans:3
    B  W  H  R   K  L  X  F   Y    P   M   N  J Z D  R  T  Y  G H  F  K ,
    Z – is Fourth to the left of the element which is Fifth from the right end after removing all the vowels in the series.

  • 9. Question

    Which of the following word is Eighth to the Right of the letter which is twelfth from the Left end of the row?

    Ans:1
    B W E H R K L X I F Y P A O M N J Z D R I T Y G H F K
    R is the letter which is Eighth to the Right of the letter which is twelfth from the Left end of the row.

  • 10. Question

    Four of the five among the following are similar in such a way to form a group, which one of the following doesn’t belongs to the group?

     Ans:1
    Option A only differs from all other option.